Πως να διαλέξεις την κατάλληλη πρακτική άσκηση!


Μια από τις πιο σημαντικές επιλογές της ακαδημαϊκής σου πορείας είναι η επιλογή της κατάλληλης πρακτικής άσκησης όπου θα σου δώσει την κατάλληλη εμπειρία και τις δεξιότητες  για τους μελλοντικούς στόχους σου. Οι περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν μια πρακτική άσκηση σε κάποια γνωστή εταιρεία η οργανισμό έτσι ώστε να έχουν μια σημαντική προσθήκη στο βιογραφικό τους η να προσληφθούν εκεί μελλοντικά. Είναι όμως αυτό το μοναδικό κριτήριο για την επιλογή της κατάλληλης πρακτικής άσκησης; Ας τα πάρουμε με την σειρά.

Τομέας

Έχεις σκεφτεί ποιον τομέα  θέλεις να ακολουθήσεις μετά την αποφοίτηση; Ελπίζεις να ξεκινήσεις τη δική σου εταιρεία; Θέλεις να αποκτήσεις εμπειρία που σχετίζεται με διαχείριση πελατών και τις επιχειρήσεις ή μήπως θέλεις να εστιάσεις σε μια καριέρα με ερευνητικό χαραχτήρα; Το πρωταρχικό σου κριτήριο λοιπόν θα πρέπει να είναι μια πρακτική που θα σου παρέχει εμπειρία και γνώση στον τομέα που θέλεις να ακολουθήσεις μελλοντικά.

Δεξιότητες

Πράγματι μια πρακτική άσκηση σε μια μεγάλη εταιρεία είναι μια σημαντική προσθήκη στο βιογραφικό. Η πραγματικότητα είναι όμως ότι στις μεγάλες εταιρείες, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα καθήκοντα σου θα είναι περισσότερο διεκπαιρεωτικού χαραχτήρα και οι δυνατότητες και ευκαιρίες που θα έχεις να αναπτύξεις πολύτιμες δεξιότητες όπως η ανάληψη πρωτοβουλιών, η συνεργασία, η ηγετικότατη κ.α. θα είναι περιορισμένες. Εκτός λοιπόν αν έχεις βάλει στόχο μια συγκεκριμένη μεγάλη εταιρεία όπου θέλεις να σταδιοδρομήσεις στο μέλλον, είναι καλό να σκεφτείς και να κάνεις μια έρευνα για επιλογές λιγότερο δημοφιλείς όπως η πρακτική άσκηση σε κάποια πιο μικρή εταιρεία τύπου “startup” όπου εκεί θα μπορέσεις να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη επαγγελματική εμπειρία σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς εργασίας αφού θα ασχοληθείς με πολλά και διαφορετικά πράγματα και θα αποκτήσεις δεξιότητες και εμπειρίες όπου θα μπορείς να επιχειρηματολογήσεις για την κατοχή τους στο βιογραφικό σου.

Τοποθεσία

Ένα ακόμα σημαντικό κριτήριο για την επιλογή της πρακτικής σου άσκησης είναι και η τοποθεσία. Βλέπεις τον εαυτό σου να εργάζεσαι σε μια μεγάλη πόλη στο εξωτερικό μετά την αποφοίτησή σου ή σε μια πιο μικρή κοντά στο σπίτι σου; Επιδιώκοντας μια πρακτική κοντά στην  τοποθεσία – στόχο σου θα σου δώσει την δυνατότητα να εξοικειωθείς με το κόστος, τον ρυθμό, και την ποιότητας ζωής εκεί.

Δικτύωση

Τελευταίο, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό κριτήριο που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου, είναι η δυνητική δυνατότητα δικτύωσης μέσω της πρακτικής σου. Κατά πόσο δηλαδή  η πρακτική που θέλεις να κάνεις θα σου δώσει την ευκαιρία να γνωρίσεις και να αποκτήσεις επαφές με επαγγελματίες του χώρου σου. Και αυτό γιατί με την  δικτύωση μαθαίνεις τις δεξιότητες που απαιτούνται για να προχωρήσεις, αποκτάς πολύτιμες συμβουλές σταδιοδρομίας και επιπλέον έχεις ένα δίκτυο από ανθρώπους όπου μελλοντικά μπορεί να κάνουν μια πολύτιμη επαγγελματική αναφορά ή σύσταση για σένα.

Αυτό που έχεις να κάνεις λοιπόν είναι να ζυγίζεις προσεκτικά τα παραπάνω κριτήρια βάσει των μελλοντικών επαγγελματικών σου στόχων και να κάνεις έτσι την καλύτερη δυνατή επιλογή για την πρακτική σου άσκηση.

 

 


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0
10 shares

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
1
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
2
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Πως να διαλέξεις την κατάλληλη πρακτική άσκηση!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format