5 tips για το τέλειο φοιτητικό βιογραφικό!


Μπορεί να είσαι ακόμα φοιτητής και η αγορά εργασίας να μοιάζει ακόμα ένα μακρινό μέλλον, αλλά εξοπλίζοντας τον εαυτό σου με ένα πολύ καλό βιογραφικό,  είσαι προετοιμασμένος όχι μόνο για ευκαιρίες στην διάρκεια των  φοιτητικών σου χρόνων, όπως μερική απασχόληση, πρακτική άσκηση, υποτροφίες κτλ. αλλά θα είσαι έτοιμος να ενημερώσεις εύκολα και γρήγορα το βιογραφικό σου όταν μπεις στην αναζήτηση εργασίας μετά την αποφοίτηση. Από πού όμως να ξεκινήσει κανείς; Εδώ είναι πέντε συμβουλές που σίγουρα θα σε βοηθήσουν να γράψεις το πρώτο σου βιογραφικό σημείωμα.

  1. Ξεκίνα με μια περίληψη των προσόντων σου

Ακόμα και εάν ο στόχος  σου δεν είναι αρκετά προσδιορισμένος, μια περίληψη των κορυφαίων προσόντων και δεξιοτήτων σου είναι συχνά ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να τραβήξεις αμέσως την προσοχή σε σχέση με μια γενική δήλωση. Αντί λοιπόν για φράσεις όπως «Αναζητώ ένα περιβάλλον εργασίας που θα μπορώ να εξελιχθώ επαγγελματικά και προσωπικά» προσπάθησε να δώσεις στους πιθανούς εργοδότες κάτι πιο συγκεκριμένο που εστιάζει στις ανάγκες της συγκεκριμένης θέσης ή αναδυκνεύει κάποιες δεξιότητες σου, όπως για παράδειγμα: “Αναζητώ μια δυναμική “entry level” marketing  θέση εργασίας που θα μου επιτρέπει να αναδείξω τις ακαδημαϊκές μου γνώσεις αλλά και τις δεξιότητες επικοινωνίας και δημιουργικότητας μου”

  1. Βάλε την εκπαίδευση στο επίκεντρο

Συνήθως, η εκπαίδευση μπαίνει στο κάτω μέρος του βιογραφικού, αλλά για τους φοιτητές και πρόσφατους απόφοιτους είναι προτιμότερο να έχουν την εκπαίδευσή όσον το δυνατόν προς την κορυφή του βιογραφικού. Και αυτό γιατί χωρίς κάποια σημαντική επαγγελματική εμπειρία στο αντικείμενο σπουδών, η εκπαίδευση είναι συχνά η πιο  πολύτιμη πληροφορία που μπορεί να προσφέρει ένας φοιτητής. Συμπεριέλαβε το όνομα της σχολής και του τμήματος σου, μαθήματα που σχετίζονται με τον επαγγελματικό στόχο και την βαθμολογία,  αλλά και την αναμενόμενη ημερομηνία αποφοίτησης αν είσαι ακόμα φοιτητής.

  1. Περιέγραψε τις μη σχετιζόμενες ασχολίες σου με τον σωστό τρόπο

Πολλοί φοιτητές έχουν εμπειρία μερικής απασχόλησης, εθελοντικές ασχολίες και δραστηριότητες που δεν σχετίζονται άμεσα με το μέλλον και τους στόχους σταδιοδρομίας τους. Σε καμία περίπτωση δεν θέλεις ένα βιογραφικό με ένα σωρό άσχετες λεπτομέρειες αλλά όμως είναι πολύ σημαντικό να αναδείξεις τα προσόντα που απέκτησες μέσα απο αυτές τις ασχολίες με τον σωστό τρόπο. Οι μελλοντικοί εργοδότες εκτιμούν υποψηφίους που αποδεικνύουν ακόμα και από δουλειές η ασχολίες μη συσχετιζόμενες  με την θέση που προσφέρουν, χαρακτηριστικά και δεξιότητες όπως  η συνεργασία, η επικοινωνία,  ή αξιοπιστία ή ισχυρή ηθική εργασίας κτλ. Τέτοιες δεξιότητες μπορείς βέβαια να αναδείξεις και απο την συμμετοχή σου σε προγράμματα όπως το Erasmus κτλ.

  1. Σκέψου όπως ένας εργοδότης

Αν κάνεις αίτηση για μια συγκεκριμένη θέση εργασίας ή πρακτικής άσκησης προσπάθησε  να κοιτάξεις τον εαυτό σου μέσα από τα μάτια του δυνητικού εργοδότη. Μελέτησε προσεκτικά τις αγγελίες ή τις ανακοινώσεις πρακτικής άσκησης που σε ενδιαφέρουν. Για παράδειγμα, εάν μια αγγελία δηλώνει ότι οι δεξιότητες επικοινωνίας είναι σημαντικές, σκέψου τις φορές όπου οι δεξιότητες επικοινωνίας σου ήρθαν στο προσκήνιο όπως για παράδειγμα εάν δούλευες σε θέση που σχετίζεται με την εξυπηρέτηση πελατών και τόνισε αυτές τις δεξιότητες στο βιογραφικό σου.

  1. Δόμησε και παρουσίασε σωστά το βιογραφικό σου

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ελέγξεις προσεκτικά για το οποιοδήποτε γραμματικό και συντακτικό λάθος  για να αποφύγεις οι εργοδότες να βγάλουν όχι και τόσο  κολακευτικά συμπεράσματα για σένα όπως: “Αυτό το άτομο προφανώς δεν νοιάζεται και πολύ για την θέση» ή «Αυτό το άτομο δεν μπορεί να γράψει σωστά” κτλ.

Σημαντική είναι επίσης και η αισθητική του βιογραφικού. Για έναν φοιτητή η πρόσφατο απόφοιτο δεν χρειάζεται ένα πολύ αυστηρά αισθητικά βιογραφικό αλλά ένα που θα είναι ευχάριστο στο διάβασμα και θα σε αναδεικνύει  με τον σωστό τρόπο. Ναι μεν θέλεις ένα βιογραφικό που θα δείξει στον εργοδότη ότι έχεις αφιερώσει χρόνο και κόπο σε αυτό αλλά από την άλλη δεν θες να δώσεις την εντύπωση  ότι προσπαθείς απελπισμένα να τραβήξεις την προσοχή μόνο και μόνο με την αισθητική του.

Αν θέλεις πχ να βάλεις λίγο χρώμα στο βιογραφικό, σχεδίασε ένα θέμα με ένα πολύ  απαλό συγκεκριμένο χρώμα. Εάν είναι να χρησιμοποιήσεις σχήματα που θα αναδεικνύουν τις δεξιότητες σου προσπάθησε να είσαι προσεκτικός  στο πως θα τα παρουσιάσεις και απέφυγε τα πολλά και διαφορετικά fonts σε κάθε παράγραφο.


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

6
3 shares, 6 points

What's Your Reaction?

Angry Angry
2
Angry
Cute Cute
2
Cute
Fail Fail
13
Fail
Geeky Geeky
8
Geeky
Lol Lol
1
Lol
Love Love
4
Love
OMG OMG
3
OMG
Win Win
16
Win
WTF WTF
7
WTF

5 tips για το τέλειο φοιτητικό βιογραφικό!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format