Όταν ο Μαραντόνα έπαιξε στην Τούμπα


Ο Αργεντινός “θεός” της μπάλας είχε βρεθεί στην έδρα του ΠΑΟΚ σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι. Η ιστορία είναι φοβερή. Πριν από αυτή όμως, μπορείτε να δείτε τα δυνατά ματσάκια που έχει σήμερα για στοίχημα η βετ365

Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Οκτωβρίου του 1988 όταν ο ΠΑΟΚ υποδεχόταν τη Νάπολι σε ρεβάνς για το τότε κύπελλο UEFA. Στο πρώτο παιχνίδι, έναν σχεδόν μήνα πριν, η ιταλική ομάδα είχε επικρατήσει στο “Σαν Πάολο” με 1-0. Το γκολ σε εκείνο το ματς ήρθε με πέναλτι που κέρδισε ο Καρέκα σε ανατροπή του από τον Μήτογλου στο 59’. Το εκτέλεσε εύστοχα ο Ντιέγκο Μαραντόνα, που ήταν, αναμενόμενα, το πρόσωπο που συγκέντρωσε την προσοχή όλων και τη βραδιά της Τούμπας.

Το γήπεδο ήταν κατάμεστο ώρες πριν τη σέντρα και πάνω από 40000 άτομα στριμώχτηκαν στις κερκίδες του για να απολαύσουν από κοντά το θέαμα. Άλλωστε, πέρα από την ώθηση στην ελληνική ομάδα, ήθελαν να έχουν την ευκαιρία να διηγούνται μελλοντικά ότι κάποτε είδαν από κοντά τον Αργεντινό σούπερ σταρ. 

Το σκορ άνοιξε η Νάπολι με ένα υποδειγματικό τελείωμα του Καρέκα νωρίς στον αγώνα, στο 17’. Η ασίστ προήλθε από το αριστερό πόδι του Μαραντόνα. Πλέον, ο ΠΑΟΚ θα χρειαζόταν τρία γκολ προκειμένου να αποκλείσει την ομάδα του Οτάβιο Μπιάνκι. 

Δεν ήταν εύκολο κατόρθωμα, καθώς ήταν ένα από τα μεγαθήρια της εποχής στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Με τις προσθήκες των Κρίπα και Φούζι, που είχαν θέση στην αρχική ενδεκάδα και αυτού του παιχνιδιού, στη θερινή μεταγραφική περίοδο είχε γίνει ακόμη πιο ισχυρή. Οι “παρτενοπέι” είχαν βλέψεις τόσο στο ιταλικό πρωτάθλημα, όσο και στην ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Η ήδη έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα γινόταν ολοένα και πιο τεταμένη όσο περνούσε η ώρα. Δεν άργησε και να εκτροχιαστεί, καθώς οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να εκσφενδονίζουν αντικείμενα με στόχο τον αγωνιστικό χώρο!

Το σύνολο του Ρίνους Ίσραελ έβγαλε αντίδραση έπειτα από το γκολ που δέχτηκε και προσπάθησε να βρει δίχτυα. Η Νάπολι, ωστόσο, έδειξε την ποιότητά της και έφτασε πολύ κοντά στον διπλασιασμό των τερμάτων της σε αρκετές περιπτώσεις. Ήταν ο ΠΑΟΚ, τελικά, που σκόραρε, με τον Γιώργο Σκαρτάδος να κάνει την κεφαλιά και να νικά τον τερματοφύλακα Τζουλιάνι. Το 1-1 ήρθε στο 64ο λεπτό της αναμέτρησης και έβαλε “φωτιά” στην Τούμπα.

Στην προοπτική της ανατροπής, το πλήθος αναθάρρησε και… ξέφυγε. “Βροχή” από μπουκάλια και ψιλά ξεκίνησε από την εξέδρα. Σε σημείο ο διαιτητής του αγώνα να απευθυνθεί στους θεατές και να τους ζητήσει να σταματήσουν γιατί υπήρχε κίνδυνος διακοπής του αγώνα. Χρόνια αργότερα, από την ιταλική πλευρά ακούστηκαν ιστορίες για 20 τραυματίες που είχαν εκδράμει στη Θεσσαλονίκη για το παιχνίδι.

Οι συνεχόμενες διακοπές δεν ευνοούσαν την ανάπτυξη ρυθμού. Ο καθαρός αγωνιστικός χρόνος στο δεύτερο 45λεπτο κατέληξε αρκετά μειωμένος. Οι ομάδες ήταν εμφανώς επηρεασμένες, και αυτό ήταν εις βάρος κυρίως των γηπεδούχων, που είχαν ανάγκη τα επιπλέον γκολ. Δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν τα πάνω από 20 κόρνερ που κέρδισαν. Ο αγώνας έληξε με ένα τέρμα για την κάθε ομάδα και έστειλε τη Νάπολι στην επόμενη φάση.

Οι Ιταλοί τελικά θα απέκλειαν εκείνη τη σεζόν διαδοχικά τη Λοκομοτίβ Λειψίας, την Μπορντό και τη Γιουβέντους, φτάνοντας ως τα δύο ματς των τελικών με τη Στουτγκάρδη. Με 2-1 και 3-3, ήταν αυτοί που κατέκτησαν τελικά το κύπελλο UEFA. Ο ΠΑΟΚ είχε να λέει, επομένως, πως αποκλείστηκε από τη μετέπειτα νικήτρια του θεσμού. Στη Serie A την ίδια αγωνιστική περίοδο, οι “παρτενοπέι” έφτασαν μία ανάσα από το σκουντέτο, καθώς τερμάτισαν δεύτεροι.

Πίσω στη λήξη του παιχνιδιού της Τούμπας, ο Ντιέγκο Μαραντόνα ως αρχηγός αντάλλαξε χαιρετισμό με τον “ομόλογό” του, Κυριάκο Αλεξανδρίδη. Σε βίντεο της εποχής, διακρίνεται ένας εισβολέας που προσπαθεί να πλησιάσει τον “θεό”, για να απομακρυνθεί πάραυτα από τους αστυνομικούς. “Δεν τον πείραξα”, ακούγεται να λέει, πριν ένας Ιταλός ρεπόρτερ της RAI φτάσει κοντά στον Μαραντόνα για τις καθιερωμένες δηλώσεις μετά το ματς.

Μετά την αναφορά στην ισοπαλία και την πρόκριση, ο δημοσιογράφος προχώρησε και σε ερώτηση για τις ειδικές συνθήκες του παιχνιδιού. “Πόσους αγώνες έχεις δώσει σε παγκόσμιο επίπεδο σε τέτοια ατμόσφαιρα;” ήταν τα λόγια του. Ο αρχηγός της Νάπολι απάντησε τα εξής: ‘Έχω παίξει πολλά ματς, αλλά δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα! Δεν μπορούσαμε να βρούμε ρυθμό. Ακόμη και για εκείνους ήταν δύσκολο. Ήταν ένα παράξενο παιχνίδι”.

Η περιγραφική ατάκα του Ντιέγκο Μαραντόνα για το ματς έχει αφήσει εποχή. Είναι ένα παιχνίδι που έχει τη δική του θέση στις ιστορίες για ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, καθώς τα περιλαμβάνει όλα: την παρουσία ενός σούπερ σταρ, το γεμάτο γήπεδο και την εκρηκτική ατμόσφαιρα.


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
admin

Όταν ο Μαραντόνα έπαιξε στην Τούμπα

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format