5 tips για μια καλύτερη παρουσίαση


Σιγά – σιγά, που το εξάμηνο τελειώνει, όλο και κάποιο μάθημα θα απαιτεί να κάνεις μια παρουσίαση για να πάρεις βαθμό. Ξέρω, οτι όταν ξεκίνησες είπες: “Έλα μωρέ, 12 διαφάνειες, θα πουμε και δυό κουβέντες και θα είμαστε τούμπανο”.

Αμ, δε… Όταν έρθει εκείνη η ώρα και ανοίξεις το Wikipedia και αρχίσεις να αντιγράφεις, και γεμίζουν σελίδες με κείμενα και χάνεσαι, και δεν ξέρεις τι να προσθαφαιρέσεις, και τι να πρωτοπείς απο όλα αυτά, και που να εστιάσεις, τα βρίσκεις μπαστούνια.

Και έρχομαι εγώ τώρα, και σου δίνω 5 εύκολα tips για να το κάνεις πιο εύκολα, να το μεταδόσεις ευκολότερα, να βαρεθούν λιγότεροι, να πάρεις καλύτερο βαθμό. Πάρε χαρτί και γράφε:

1. Πες τα σαν ιστορία: Όπως μια ιστορία έχει αρχή, μέση και τέλος, έτσι πρέπει και εσύ να φτιάξει ενα διάγραμμα, ωστε να υπάρχει μια ροή, με μια εισαγωγή που θα τους βάλει όλους στο πνεύμα, θέτοντας ένα πρόβλημα που θα επεξηγηθεί, θα αναλυθεί και θα λυθεί ως το τέλος, μια μέση που θα τους κρατήσει συγκεντρωμένους με συνέχεια στις πληροφορίες και ένα τέλος που θα έχει ενα λογικό αποτέλεσμα και θα απαντάει στην αρχή. Χωρίς διάσπαρτες πληροφορίες, που θα μπερδέψεις το σύμπαν και θα αρχίσουν τα ροχαλιτά.

2. Less is more: Θυμήσου! Οι διαφάνειες είναι εκεί για να σε βοηθήσουν να στηρίξεις τον λόγο σου, αναφέρουν λέξεις-κλειδιά, bullets ή σχεδιαγράμματα που βοηθούν τον εγκέφαλο να κατανοήσει όόόόόόόλα αυτά που λες εσυ που είσαι εκεί πάνω (για να πάρεις βαθμό).

Ουσιαστικά λοιπόν, στις διαφάνειες βάζεις τον σκελετό και μετά εσύ ντύνεις με λέξεις και φράσεις. Δεν τιγκάρεις με κείμενα που όλοι βαριούνται να διαβάσουν ή εσύ απλά διαβάζεις απο τον τοίχο τι (αντ)έγραψες στο σπίτι. Αν ήταν έτσι σου δίναμε και 10 κόλλες Α4 και δεν έκαιγε και ο προτζέκτορας τόσο ρεύμα. Λίγα και καλά.

Ντάρκ τίπ: Βάλε φωτό, βγαίνουν περισσότερες σελίδες οι διαφάνιες, ξεκουράζουν και το μάτι.

tumblr_m5ifv4I30y1qzrula

3. Βρες θέμα: Και δεν εννοώ για να μιλήσεις… Αυτό το επέλεξες στην αρχή του εξαμήνου, ααααααν θυμάσαι….

Τι εννοώ: διάλεξε για την παρουσίασή σου, ενα θέμα, ένα φόντο, μια γραμματοσειρά, ένα στύλ που θα ακουλουθήσεις σε όλη την διάρκεια. Μην το αφήσεις λευκό καθώς φαίνεται αδούλευτο και μην του αλλάξει τα φώτα στους χρωματισμούς, θα πάθουμε επιληψία.

4. Κάνε ένα διάλειμμα, φάε ενα KitKat: Κάθε 3–4 διαφάνειες, κάνε διακοπή και ρώτα αν υπάρχει κάποια απορία ή αν δεν εξηγήθηκε κάτι όπως θα ήθελαν. Βοηθάει τη λαοθάλασσα απο κάτω να παρακολουθεί, ξεκουράζει και εσένα και τους από κατ’ και περνάει και η ώρα, γιατί μεταξύ μας δεν έκανες όσο μεγάλη παρουσίαση θα ΄πρεπε.

5. Το κορμί σου το φιδίσιο που είναι μπρός και πίσω ίσιο: Η γλώσσα του σώματος μετράει. Μην κάθεσαι σαν αγγούρι στη μέση, μην κάθεσαι στην καρέκλα, μην περνάς πέρα δώθε σα μύγα μπροστά απο τον πίνακα. Συγκεντρώσου σε αυτά που λές, feel the rythm, κοίτα το κοινό σου, ρίξε σε ‘εναν έναν (αν μιλάμε για αίθουσα με 10 – 15 άτομα) ματιές αν σε παρακολουθούν ή παίζουν με το κινητό τους, κούνα τα χέρια μπές στο πνεύμα.

Ευχαριστώ που παρακολουθήσατε και το σημερινό επεισόδιο. Καλές παρουσιάσεις και με ένα πόνο.
Γράφει ο Σπύρος Γιαννάκης

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

5 tips για μια καλύτερη παρουσίαση

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format