Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι ο νέος τρόπος αστικής μετακίνησης


Τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ο κύριος τρόπος μετακίνησης για τους νέους φοιτητές και δικαίως. Όχι μόνο επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον με αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά είναι και πολύ οικονομικά, για όσους διαθέτουν φοιτητικό πάσο.

Επιπροσθέτως, στην διάρκεια της διαδρομής μπορεί κάποιος να χαλαρώσει, να αναπληρώσει λίγο ύπνο που του λείπει, να προετοιμάσει το επόμενο μάθημα ή ακόμη να περιηγηθεί από το κινητό του σε κάποιο από τα συναρπαστικά παιχνίδια casino της NetBet, με τα πλούσια γραφικά και το εύχρηστο και λειτουργικό περιβάλλον.

Όσοι όμως σπουδάζουν στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη σίγουρα θα έχουν δει τα κοινόχρηστα ηλεκτρικά πατίνια, που αποτελούν τη νέα πρόταση για σύντομες διαδρομές εντός πόλης.

Όλο και περισσότεροι τα επιλέγουν για να κινηθούν άκοπα και γρήγορα στο κέντρο, χωρίς να πρέπει να σκεφτούν που θα παρκάρουν ή αν κάποιος προσπαθήσει να διαρρήξει το αυτοκίνητό τους. Όμως η λειτουργία τους, σε διαρκώς αυξανόμενους αριθμούς, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και η πολιτεία εξετάζει το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να ενταχθούν και μια σειρά από επιμέρους θέματα: αν θα επιτρέπεται να κινούνται στις μεγάλες λεωφόρους, αν θα είναι υποχρεωτικό το κράνος, την ελάχιστη ηλικία του οδηγού, κτλ.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τα υπέρ και τα κατά των ηλεκτρικών πατινιών που είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Τα πλεονεκτήματά τους για τον χρήστη είναι προφανή. Είναι πολύ εύκολος και πρακτικός τρόπος να καλύψεις σύντομες αποστάσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κατεβάσεις μια εφαρμογή, να σκανάρεις τον QR κώδικα που βρίσκεται πάνω σε κάθε πατίνι, να βάλεις τα στοιχεία της πιστωτικής ή χρεωστικής σου κάρτας και… έφυγες! Μπορείς να το αφήσεις όπου θέλεις, σεβόμενος βέβαια τους συμπολίτες σου, δηλαδή όχι σε διαβάσεις πεζών ή γενικά όπου εμποδίζει. Δεν τα λες και φθηνά, αλλά ούτε και ακριβά, καθώς κοστίζουν συνήθως 1 ευρώ για την ενεργοποίηση και 15 λεπτά για κάθε λεπτό μετακίνησης. Δεν καίνε ορυκτά καύσιμα και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Και βέβαια, έχει πλάκα να πηγαίνεις με πατίνι, με μνήμες από την παιδική σου ηλικία να επανέρχονται!

Δεν είναι όμως όλα θετικά στην γρήγορη εξάπλωση των ηλεκτρικών πατινιών στις μεγάλες πόλεις. Πολλοί παραπονιούνται για αδικαιολόγητα υψηλές χρεώσεις. Ακόμη περισσότεροι επισημαίνουν ότι συχνά τα GPS των πατινιών δείχνουν «αλλού γι’ αλλού» και όταν φτάσεις στο σημείο που σου δείχνει το app ότι θα βρίσκεται το πατίνι… τίποτε!

Πολλοί κάτοικοι τα βρίσκουν επικίνδυνα, καθώς συχνά οι οδηγοί τους κινούνται σε πεζόδρομους, εσωτερικούς χώρους, εμπορικά κέντρα, κτλ. Μάλιστα σε κάποιες πόλεις έχουν παρατηρηθεί βανδαλισμοί. Στα μέσα μαζικής επικοινωνίας των ΗΠΑ αναφέρθηκε ότι κάτοικοι του Λος Άντζελες και του Σαν Φρανσίσκο έδειξαν την αντίθεσή τους στην παρουσία των ηλεκτρικών πατινιών βάζοντάς τους φωτιά, πετώντας στον ωκεανό, σε κάδους σκουπιδιών, ακόμη και σε δημόσιες τουαλέτες.

Έχει διατυπωθεί και κάποιος προβληματισμός για το αν τα ηλεκτρικά πατίνια επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον. Κι αυτό γιατί οι μπαταρίες λιθίου που χρησιμοποιούν έχουν έναν σύντομο κύκλο ζωής, 300 με 1000 φορτίσεις, ανάλογα με τον κατασκευαστή. Και θα πρέπει οι εταιρείες να εξασφαλίσουν την κατάλληλη διάθεσή τους, ώστε να μην καταλήξουν σε κάποια χωματερή.

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι μια νέα πραγματικότητα  που διαμορφώνεται καθημερινά και όλα αλλάζουν μέρα με τη μέρα.


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
admin

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι ο νέος τρόπος αστικής μετακίνησης

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format