Μετά το πτυχίο…τι;


Και εκεί που παίρνεις το πτυχίο σου γεμάτος χαρά επειδή (επιτέλους) τελειώσες, σου δημιουργείται το εξής ερώτημα “Και τώρα τι κάνω;”. Μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα, αλλά πρώτα πρέπει να σκεφτείς τι θα είναι καλύτερο για το μέλλον σου, και αν θα μπορέσεις να ανταπεξέλθεις αφού οι επιλογές που έχεις χρειάζονται κόπο, χρόνο, χρήματα και σε κάποιες περιπτώσεις και λίγο τύχη.

1. ΕΡΓΑΣΙΑ
Η πρώτη επιλογή που σου έρχεται στο μυαλό είναι να αναζητήσεις δουλειά αλλά όπως και ο ίδιος γνωρίζεις τα πράγματα δεν είναι πολύ εύκολα. Στο σημείο αυτό, βέβαια, παίζει σημαντικό ρόλο και η τύχη γιατί μπορεί να βρεις κάτι που σε ενδιαφέρει, κάτι για να έχεις ένα καλό ξεκίνημα εντελώς τυχαία. Όταν όμως αυτό δεν συμβεί, και όταν δεν έχεις κάποιον γνωστό να σε βοηθήσει στο ξεκίνημα σου, θα δυσκολευτείς αρκετά να βρεις εργασία στο αντικείμενο που σπούδασες, ειδικά εν καιρώ κρίσης.

2. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ
Αυτό που ζητούν πολλοί εργοδότες είναι η εξειδίκευση. Έτσι μετά το πτυχίο σου μπορείς να κάνεις ένα μεταπτυχιακό, το οποίο θα μπορούσε να σε βοηθήσει να αποκτήσεις την εξειδίκευση που απαιτείται και να βρεις εργασία πιο εύκολα. Μπορείς να κάνεις μεταπτυχιακό είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, ανάλογα την οικονομική σου κατάσταση. Πρέπει να σκεφτείς καλά την επιλογή του αντικειμένου πάνω στο οποίο θα κάνεις το μεταπτυχιακό σου, ώστε ο κόπος, ο χρόνος και κυρίως τα χρήματα σου να “πιάσουν τόπο”. Ο χρόνος και τα χρήματα ποικίλουν, αλλά σε γενικές γραμμές στην Ελλάδα τα μεταπτυχιακά προγράμματα διαρκούν 1-2 χρόνια και κοστίζουν 1.500-2.000 ευρώ ανά εξάμηνο.

3. ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ
Έκτος, λοιπόν, από την επιλογή του μεταπτυχιακού, έχεις και την επιλογή της κατοχής δεύτερου πτυχίου με κατατακτήριες εξετάσεις. Έαν επιλέξεις λοιπόν, αυτόν τον δρόμο είναι καλό να διαλέξεις μία σχολή που να σχετίζεται με το πρώτο σου πτυχίο ώστε να έχεις καλύτερες δυνατότητες απορρόφησης στην αγορά εργασίας. Λέγεται ότι οι εξετάσεις είναι αρκετά δύσκολες, αλλά δεν είναι λόγος αυτός για να σε εμποδίσει από το να προσπαθήσεις. Βέβαια, θα πρέπει να σκεφτείς ότι θα αφιερώσεις περίπου 4 χρόνια ακόμα σε σπουδές. Αντέχεις;

4. ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ & ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ
Ένταξει, μπορεί να ακούγεται κάπως υπερβολικό και ακατόρθωτο αλλά φυσικά έχεις και αυτή την επιλογή χωρίς να υπάρχει κάποιο νομικό κόλλημα. Μπορείς να ξεκινήσεις σπουδές για ένα 2ο πτυχίο και παράλληλα να κάνεις το μεταπτυχιακό σου, το οποίο πολύ πιθανό να έχεις ολοκληρώσει πριν να αποφοιτήσεις για δεύτερη φορά. Με αυτό τον τρόπο, σε 4 χρόνια περίπου από την στιγμή που θα πάρεις το πρώτο πτυχίο σου θα έχεις 2 πτυχία σε 2 διαφορετικά τμήματα και ένα μεταπτυχιακό. Πόσο πιο πλούσιο βιογραφικό θα μπορούσε να έχει κανείς; Η επιλογή αυτή θέλει γερά νεύρα βέβαια, αφού απαιτείται αρκετός κόπος και φυσικά και οικονομική βοήθεια από την οικογένεια αφού θα είναι δύσκολο να εργάζεσαι κιόλας ώστε να καλύπτεις τις ανάγκες σου.

Ό,τι και να επιλέξεις, εμείς σου ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλό κουράγιο!!!

Γράφει η Αργυρώ Σαμιώτη


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
argiro

Μετά το πτυχίο…τι;

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format