Η Ομάδα Ποσειδών – Poseidon Team πρόκειται για μια φοιτητική ομάδα από το ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. η οποία θα συμμετάσχει στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Shell Eco – Marathon 2015 με σκοπό την κατασκευή του δικού τους άκρως ενεργειακού οχήματος και την κατάκτηση μιας υψηλής θέσης.
Το MyStudentpass.gr συνάντησε τα μέλη της ομάδας Poseidon Team στο εργαστήριό τους, οι οποίοι μας μίλησαν για τους στόχους τους, τη σχέση τους με το ίδρυμα, το project που ετοιμάζουν για τον φετινό διαγωνισμό, αλλά και τα μελλοντικά τους σχέδια και στόχους.
Πότε έγιναν τα πρώτα σας βήματα σαν Team Poseidon;
Η ομάδα από το ΤΕΙ Πειραιά έχει συμμετάσχει στο διαγωνισμό τα τελευταία 3 χρόνια, με διαφορετικό όνομα και μέλη. Η ομάδα έτσι όπως είναι σήμερα “κατέβηκε” στο διαγωνισμό την προηγούμενη χρονιά, ξεκινώντας τον κύκλο λειτουργίας της από τον Σεπτέμβριο του 2013.
Από πόσα περίπου μέλη αποτελείται η ομάδα σας;
Είμαστε γύρω στα 30 μέλη. Στην περίπτωση που χρειαστούμε κάποιος ο οποίος επιθυμεί να εργαστεί πάνω σε ένα εξειδικευμένο κομμάτι, μπαίνουμε στην διαδικασία fast track, όπως είναι της μόδας να λέμε, και έχει την ευκαιρία να εργαστεί πάνω σε αυτό και να καλύψει οποιοδήποτε κενό προκύψει μόνος του.
Πώς λειτουργείτε σαν ομάδα; Ποιος είναι ο τρόπος οργάνωσής σας;
Κατά κύριο λόγο η ομάδα μας αποτελείται από φοιτητές και απόφοιτους του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. και έχουμε βεβαίως και μέλη από άλλα ιδρύματα που λόγω φιλικής συνεργασίας ή προσωπικού ενδιαφέροντος έχουν μπει στην ομάδα.
Λειτουργούμε ιεραρχικά σαν ομάδα, με έναν προϊστάμενο, ο οποίος είναι απόφοιτος και μεταπτυχιακός φοιτητής στη Γερμανία. Από ΄κει και πέρα έχουμε έναν manager – αρχηγό που διευθύνει όλη την ομάδα και τις λειτουργίες της, αλλά και δύο τομείς, της ηλεκτρολογίας και της μηχανολογίας, με τους αντιστοιχους προϊσταμένους.
Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο σας των προηγούμενων ετών.
Τις προηγούμενες χρονιές, η ομάδα αποτελούνταν κυρίως άνθρωποι με όρεξη και μεράκι, αλλά λίγοι. Την πρώτη φορά ήταν ένας μηχανολόγος, έπειτα έγιναν δύο, ήρθαν με τον καιρό και κάποιοι ηλεκτρολόγοι. Ήταν σημαντικές διδακτικές εμπειρίες για εκείνους.
Πλέον, συμμετέχουμε στον διαγωνισμό με ένα οργανόγραμμα, δομημένο ιεραρχικά και πολύ πιο οργανωμένο.
Θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας κάποια πράγματα για το project του φετινού διαγωνισμού.
Φέτος συμμετέχουμε στον διαγωνισμό με το περσινό μονοθέσιο. Η οργάνωσή μας πραγματοποιείται κυριώς μέσα από ηλεκτρονικά μέσα και τα social media. Βεβαίως συναντιόμαστε σαν ομάδα και εδώ, στο εργαστήριό μας, για το οποίο είμαστε τυχεροί που μας έδωσαν αυτόν τον χώρο, στον οποίο συγκεκτρώνουμε τη δουλειά μας.
Όσον αφορά το υλικό για την υλοποίηση της δουλειάς μας, λειτουργούμε με σπόνσορες, οι οποίοι μας βοηθούν οικονομικά, είτε μας παρέχουν υλικά και τεχνογνωσία. Οι πρώτες ύλες που μας παρέχονται είναι στρατιωτικού τύπου από ειδικά υλικά.
Τι διαφορετικό προσφέρει το project με το οποίο θα συμμετάσχετε στον διαγωνισμό του 2015 με αυτά των παλαιότερων ετών;
Μέχρι και τον Ιανουάριο του 2015, είμασταν σίγουροι ότι θα συμμετάσχουμε με ολοκαίνουργιο όχημα, το οποίο αποτελούνταν από υλικά της αεροβιομηχανίας – στρατιωτικού τύπου – τα οποία θα στοιχίζαν σαν σύνολο περίπου 180 χιλιάσες ευρώ. Λόγω πολιτικής αβεβαιότητας τότε και διάφορων άλλων συνεννοήσεων, βρεθήκαμε να βελτιστοποιήσουμε το παλιό όχημα.
Το παλιό μας όχημα ήταν μια πρώτη προσπάθεια, με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Τώρα δουλεύουμε πυρετωδώς να την καλυτερεύσουμε σε μεγάλο βαθμό, χωρίς να προβούμε σε μεγάλες αλλαγές και χωρίς να ξοδέψουμε πολλά, καθώς επιθυμούμε να κρατήσουμε το budget μας για το καινούργιο.
Όσον αφορά το καινούργιο, βαση των πρώτων αναλύσεων που έγιναν στην αεροδυναμική, ίσως είναι και ένα από τα πιο αεροδυναμικά οχήματα στον κόσμο, αν όχι το πιο αεροδυναμικό.
Πόσες ώρες προσφέρετε περίπου για τις υποχρεώσεις της ομάδας την εβδομάδα;
Σε μια αρχική, χαλαρή μέρα μπορεί να ξοδέυουμε τρεις – τέσσερις ώρες, ενώ άλλες φορές μέλη της ομάδας μας έχουν μείνει ξάγρυπνα 4 μέρες σερί για να ολοκληρώσουν το έργο τους. Άλλοι δουλεύουν γύρω στις 6 ώρες την ημέρα.
Όσοι δεν έχουν μαθήματα αφιερώνουν περισσότερο χρόνο, ενώ οι υπόλοιποι κάνουν και προσωπικές θυσίες για να είναι ενεργά μέλη της ομάδας.
Για να γίνει κάποιος μέλος της ομάδας σας πρέπει να πληρεί κάποια συγκεκριμένα κριτήρια;
Το πρώτο και κυριότερο που κοιτάμε είναι η πρόθεση, η φιλοδοξία και το προσωπικό ενδιαφέρον. Όταν Έρχεται κάποιος και μας πει “Θέλω να συμμετάσχω σε αυτό, γιατί μου αρέσει!” μπαίνει στην ομάδα αμέσως.
Βεβαίως, είχαμε και πολλά παιδιά, τα οποία μας προσέγγισαν από περιέργεια, είπαν “Άντε να το κάνω και αυτό” και σιγά σιγά εξελίχθηκαν σε διαμάντια.
Όλα τα μέλη της ομάδας σας προέρχονται από το ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. . Το ίδρυμα με ποιους τρόπους σας στηρίζει;
Το Ίδρυμα δεν ήταν σε θέση να στηρίξει τα αρχικά μας βήματα. Μόνο όταν φέραμε ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα στο διαγωνισμό ενδιαφέρθηκαν για το έργο μας. Ο προϊστάμενος του τμήματος Μηχανολογίας, κ. Στεργίου, μας έχει δώσει γη και ύδωρ. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιούμε τις υποδομές του μεταπτυχιακού του προγράμματος για να μπορούμε να έχουμε παραπάνω τεχνογνωσία και έρευνα εκεί που την χρειαζόμαστε. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα έχουμε κλείσει πολλές χορηγίες κατά καιρούς.
Λαμβάνουμε επιβράβευση από τους καθηγητές μας και είναι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν στην προώθηση του έργου μας. Επιπλεόν, μα έχουν παραχωρήσει τον χώρο αυτό ως εργαστήριο της δουλειάς μας, παραβλέποντας κάποιες τυπικές διαδικασίες προκειμένου να μας δωθεί γρήγορα ο χώρος.
Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τον φετινό διαγωνισμό, αλλά και για το μέλλον της ομάδας;
Το προφανές που θα μπορούσα να δώσω σαν απάντηση είναι το καλύτερο σκορ. Αλλά δεν είναι αυτός ο αυτοσκοπός μας. Θέλουμε, σίγουρα, όσοι μπαίνουν στην ομάδα μας να βγαίνουν πιο μορφωμένοι και πιο έμπειροι απ’ ότι όταν ήρθαν σε εμάς.
Θεωρούμε επιτυχία αν τα μέλη μας δεν έχουν κατανοήσει κάτι, να το καταφέρουν εδώ σε πολυ καλύτερο βαθμό απ΄ότι αν το διδασκόντουσαν σε κάποιο ακαδημαϊκό πρόγραμμα. Για αυτό δουλέυουμε και για αυτό ερχόμαστε με τόση όρεξη.
Επίσης, έχουμε στα σκαριά μια πειραματική συσκευή, η οποία μόνο σε αυτόν που έκανε την πρωτότυπη δημοσίευση και ίσως σε άλλο ένα σημείο παγκοσμίως. Πρόκειται για μια ηλεκτροχημική κατεργασία, την οποία σχεδιάζουμε να κάνουμε εδώ πέρα για πρώτη φορά και να δουλέψουμε και να την εξελίξουμε.
Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της Poseidon Team: www.poseidonteam.com
Συνέντευξη από την Έφη Γκαραβέλα
Connect with us