Είναι και αυτοί οι άνθρωποι…


Είναι και αυτοί οι άνθρωποι που καμία κρίση δεν τους επηρεάζει. Αυτοί οι άνθρωποι που ότι και να γίνεται γύρω τους συνεχίζουν να προσπαθούν. Συνεχίζουν να θέλουν να προσφέρουν και το κάνουν με καρδιά.

Γιατί το μυαλό μπορεί να καταλαβαίνει πως έχουν τα πράγματα αλλά η καρδιά είναι αυτή που κάνει την διαφορά τελικά.

Σαν να λέμε έχεις διαβάσει έναν ταξιδιωτικό οδηγό και ξέρεις για την Ζάμπια. Αλλά εάν δεν έχεις πάει ποτέ στην Ζάμπια δεν ξέρεις την Ζάμπια αλήθεια. Ξέρεις για αυτήν. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη διαφορά.

Έτσι και με την Ελλάδα. Μπορεί κάποιος να διαβάζει για την κρίση αλλά δεν ξέρει πραγματικά την κρίση.

Εγώ λοιπόν είμαι από αυτούς που αποφάσισαν να μείνουν εδώ και να την ζουν καθημερινά αυτή την κρίση. Υπάρχουν όμως και αυτοί που ναι μεν μπορεί να έφυγαν αλλά σίγουρα την ζούνε και αυτοί την τωρινή μας κρίση. Με άλλον τρόπο σίγουρα αλλά την ζούνε αντίστοιχα.

Ένας από αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν είναι και ο Ορέστης. Ποιός Ορέστη; Ο  και πρόσφατα επικεφαλής του Ελληνικού τμήματος της πολυεθνικής αυτής εταιρείας! Είχα μεγάλη απορία να μάθω τι σκέφτεται ένας νέος άνθρωπος έξω από την Ελλάδα για την Ελλάδα. Κυρίως δε όταν αυτός ο άνθρωπος πρόσφατα ξεκίνησε μαζί με άλλους Έλληνες της διασποράς (συμπεριλαμβανομένης της ταλαντούχας και δυναμικής φίλης Ελένης, η οποία και μας έφερε σε επαφή) μια πρωτοβουλία με το όνομα Brain Gain! Οξύμωρο και προκλητικό όνομα θα έλεγε κανείς για την Ελλάδα του σήμερα. Ρωτώντας λοιπόν να μάθω πώς το ξεκίνησαν και τι θέλουν να πετύχουν με αυτό το εγχείρημα μου είπε ειλικρινά:

Όλοι φύγαμε από την Ελλάδα πριν λίγα χρόνια για επαγγελματικούς ή ακαδημαϊκούς λόγους. Όπως σε όλες τις παρέες νέων ανθρώπων η κρίση και οι συνέπειές της στην κοινωνία και στην οικονομία μονοπωλούσε τις συζητήσεις μας. Είπαμε λοιπόν να κάνουμε κάτι στην πράξη. Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες αξιοποίησης των νέων επαγγελματιών και επιστημόνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό για την χλωρα μας και μεσοπρόθεσμα να πετύχουμε την επιστροφή κάποιων εξ αυτών στην Ελλάδα. Το μέλλον του τόπου βρίσκεται στους νέους ανθρώπους και δεν πρέπει να αγνοούμε ότι ένα σημαντικό τμήμα των πιο καταρτισμένων εξ αυτών αναγκάστηκε τα τελευταία χρόνια να αναζητήσει την τύχη του εκτός Ελλάδας.

Καθώς είχαμε και οι δύο όρεξη για κουβέντα αποφάσισα να τον “ανακρίνω” κανονικά. Πόσο δύσκολο να του είναι άραγε το γεγονός ότι ζει μακριά από την πατρίδα;

Σίγουρα δεν είναι εύκολο. Συνήθισα όμως με τα χρόνια. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό επειδή προΐσταμαι του «ελληνικού τμήματος» της εταιρείας μου, πράγμα που με φέρνει σχετικώς συχνά στην Ελλάδα κι έτσι μετριάζονται οι συνέπειες της απουσίας και δεν χάνω την επαφή με τη χώρα.

Αλλά ξεκίνησες εδώ. Εδώ πήγες σχολείο, έδωσες πανελλήνιες, τελείωσες το πανεπιστήμιο στην Αθήνα. Πως πήρες την απόφαση να συνεχίσεις τις σπουδές σου στην Αμερική;

Τα καλά αμερικάνικα πανεπιστήμια είναι μια κατηγορία από μόνα τους και κατά τη γνώμη υπερέχουν πολύ των αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Όταν πήρα την απόφαση να φύγω, αυτό που είχα στο μυαλό μου ήταν πως ήθελα πολύ να δω κάτι διαφορετικό από όσα είχα ζήσει στην Ελλάδα τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Σιγουρα η Αμερική, το Πανεπιστήμιο του Σικάγο και η ζωή εκεί προσφερόταν για κάτι τέτοιο.

Οκ, τον είχα φέρει ακριβώς στο σημείο που ήθελα. Γιατί καλά όλα αυτά, αλλά μια τέτοια μετάβαση δεν είναι εύκολη υπόθεση, ούτε κοινωνικά ούτε οικονομικά.

Ομολογώ πως τότε δεν το είχα συνειδητοποιήσει πλήρως ακόμα, οπότε όλα έγιναν αρκετά γρήγορα. Είναι και το Πανεπιστήμιο ένας μικρόκοσμος, πράγμα που βοηθάει ευρύτερα στην προσαρμογή. Η πραγματικότητα φυσικά στο Πανεπιστήμιο είναι τελείως διαφορετική από όσα βλέπουμε στην Ελλάδα και γενικότερα στη Ευρώπη. Δε λέω φυσικά κάτι καινούριο. Ο τρόπος διδασκαλίας, η ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα, οι αντιλήψεις περί εκπαίδευσης είναι διαφορετικά σε σχέση με την οικεία μας πραγματικότητα.

Ωστόσο, οφείλω να πω πως τα ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν παράδοση στην προετοιμασία αξιόλογων φοιτητών. Έχουμε κι εμείς σκληραγωγηθεί στο διάβασμα, πράγμα που κάνει τους καλούς δικούς μας φοιτητές, τουλάχιστον το ίδιο καλούς αν όχι καλύτερους από πολλούς άλλους άλλων εθνικοτήτων.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, ήμουν υπότροφος του ιδρύματος Fulbright, και σε συνδυασμό με δύο ακόμα υποτροφίες από Ελλάδα και Αμερική κάλυψα το σχετικό κόστος.

Πάντα υπάρχει τρόπος δηλαδή να κάνεις τα πράγματα που ονειρεύεσαι. Για την Ελλάδα όμως Ορέστη ποιο είναι το μεγαλύτερο σου όνειρο;

Να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα σύγχρονο κράτος απαλλαγμένο από τη διαφθορά και τις παθογένειες και μια δίκαιη κοινωνία, στην οποία θα επικρατούν η συναίνεση και η αξιοκρατία.

Και τα σχέδια σου για το μέλλον σου;

Να συνεχίσω να είμαι παραγωγικός επαγγελματικά και ακαδημαϊκά και να δουλεύω στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μαζί με ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινά ιδανικά για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Πρέπει να ομολογήσω ότι ήθελα να μάθω κι άλλα. Αλλά γνώριζα ήδη ότι το αγαπημένο του πολιτικό βιβλίο είναι το Κοινωνικό Συμβόλαιο του Rousseau, αγαπημένος Έλληνας φιλόσοφος ο Αριστοτέλης, αγαπημένη πόλη του εξωτερικού η Νέα Υόρκη.

Και η κουβέντα έπρεπε κάπως να ελαφρύνει. Άλλωστε με την πολυτάραχη ζωή που κάνει (μόλις είχε γυρίσει από ένα τουρ στην λατινική Αμερική όπου έδινε διαλέξεις σε πανεπιστήμια) θα τον είχα για λίγες ακόμη ώρες στην Αθήνα! ‘Ετσι, το μόνο που έμενε να πούμε πλέον ήταν η πορεία του ΠΑΟΚ στο UEFA! Και φυσικά, καθώς διατείνεται ότι ξέρει ποδόσφαιρο να ρωτήσω τι θέση παίζει!

“Κλασικό σέντερ φορ. Το συναίσθημα να σκοράρει ένας επιθετικός είναι ασύγκριτο”

omran-2  orestis-omran

Συνεντευξη: Ιωάννα Φωτοπούλου

 


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Είναι και αυτοί οι άνθρωποι…

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format