Μετά από αμέτρητους καφέδες, τάβλι με την παρέα σου, πολλές τουριστικές εξεταστικές – ναι για εσένα λέω που πηγαίνεις αδιάβαστος, έτσι απλά γιατί η ελπίδα πεθαίνει τελευταία – και έβρισκες παρηγοριά στο καφέ της σχολής ακούγοντας απο την παρέα σου ότι και αυτοί κόπηκαν. Εκεί έλεγες το δεύτερο μεγαλύτερο ψέμα (το πρώτο είναι οτι μας έκοψαν και οχι δεν διαβάσαμε) ότι θα διαβάσω το καλοκαίρι για τον Σεπτέμβρη, σιγά. Και το αποτέλεσμα; Ήταν το ίδιο, να μην επαναλαμβάνομαι.
Με αυτά και με αυτά, τα χρόνια περάσανε, όπως και εσύ τα μαθήματα που χρωστούσες. Και έτσι, έφτασε η ώρα να διαλέξεις πρυχιακή εργασία. Από προσωπική εμπειρία, πιστεύω οτι είναι η πιο δύσκολη απόφαση που θα πάρεις πριν γίνεις επαγγελματίας.
Κάπου εδώ αρχίζουν τα διλλήματα:
- Nα πάρω μια εύκολη πτυχιακή να τελειώνω ή να πάρω κάτι που να μου αρέσει, να με κάνει να ασχοληθώ, να τρέξω, να παιδεύτω αρκετά και στο τέλος να νιώσω περήφανος στην τελική παρουσίαση για την δουλειά που έκανα;
- Έπειτα αφού διάλεξες θέμα, θα πρέπει να βρεις ποιος καθηγητής θα μπορεί να αναλάβει το θέμα που διάλεξες, και εφόσον εχεις επιλογή θα πρέπει να διαλέξεις τον καθηγητή που θα σε βοηθήσει σε κάθε σου απορία, να εχει μεταδοτικότητα, να ειναι πρόθυμος, να βρίσκεται συνέχεια στην σχολή σου και η επικοινωνία σου μαζί του να ειναι εύκολη.
- Για τελευταίο κράτησα το μεγαλύτερο ερώτημα που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου: Θα κανεις την πτυχίακη σου μόνος η με τον κολλητό/η σου;
Ακριβώς επειδή είναι κολλητός/ή σου θα πρέπει να ξέρεις τι άνθρωπος είναι, εάν είναι πρόθυμος, εάν έχει όρεξη για δουλειά και εαν είστε στο ίδιο επίπεδο γνώσεων, ωστε ο ένας να βελτιώνει τον άλλον. Διότι, η πτυχιακή εργασία σου μπορεί να σε βοηθήσει αρκετά, ακόμα και στην επαγγελματική σου απασχολήση. Μην την παραμελήσεις και μην αφήσεις την φιλία σου να χαλάσει την εργασία σου. Ή ακόμα και το αντίθετο.
Until next time… Indrit Shenaj
Connect with us