Παχαίνουν οι ταινίες δράσης;


Είσαι fan των ταινιών δράσης; Ίσως θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι οι ταινίες αυτές…παχαίνουν. Σύμφωνα με έρευνα μιας ομάδας του Πανεπιστημίου Cornell, τα αποτελέσματα της οποίας εκδόθηκαν στο περιοδικό JAMA International Medicine, οι ταινίες δράσης μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους.
Η τηλεόραση έχει γενικά κατηγορηθεί πως αποσπά την προσοχή του τηλεθεατή με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνει τι καταναλώνει και πως γενικότερα προωθεί ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής που βασίζεται στην κατανάλωση. Η έρευνα όμως του Πανεπιστημίου Cornell προχώρησε σε μία πιο συγκεκριμένη διαπίστωση που ανέφερε πως το περιεχόμενο ενός προγράμματος και ο ρυθμός του επηρεάζουν την κατανάλωση τροφίμων.
Στην έρευνα συμμετείχαν 94 φοιτητές, στους οποίους ζητήθηκε να δουν για 20 λεπτά ενά μέρος από 2 διαφορετικά τηλεοπτικά προγράμματα. Έτσι, τα 2/3 των φοιτητών παρακολούθησαν ένα απόσπασμα της ταινίας δράσης “The island”, οι μισοί με ήχο και οι άλλοι μισοί χωρίς ήχο, ενώ οι υπόλοιποι παρακολούθησαν ενά μέρος της τηλεοπτικής εκπομπής “Charlie Rose”, η οποία έχει one-to-one συνεντεύξεις. Σε όλους τους φοιτητές δόθηκαν μεγάλες ποσότητες από σοκολατάκια M&M’s, μπισκότα, σταφύλια και καρότα.eating-watching-tv-620x340
Αφού ζύγισαν τα τρόφιμα και είδαν πόσα είχαν καταναλωθεί, κάτεληξαν στο ότι τα άτομα που είδαν την ταινία δράσης κατανάλωσαν 65% περισσότερες θερμίδες. Ακόμα και εκείνοι που είδαν την ταινία χωρίς ήχο, εφάγαν περισσότερα snack από εκείνους που παρακολούθησαν την τηλεοπτική εκπομπή. Συγκεκριμένα, αυτοί που παρακολούθησαν την ταινία έφαγαν κατά μέσο όρο 206,5 γραμμάρια, εκείνοι που την είδαν χωρίς ήχο 142,1 γραμμάρια, ενώ εκείνοι που παρακολούθησαν την εκπομπή 104,3 γραμμάρια. Μάλιστα οι άντρες κατανάλωσαν ακόμα περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τις γυναίκες.
Το συμπέρασμα της έρευνας αυτής είναι ότι οι ταινίες που έχουν πολύ γρήγορο ρυθμό, αποσπούν την προσοχή και προκαλούν την ασυναίσθητη κατανάλωση τροφίμων αφού το άτομο δεν αντιλαμβάνεται πόσο τρώει, με αποτέλεσμα να ξεπερνά το σημείο που κανονικά θα σταματούσε.
Ο Brian Wansink, καθηγητής και διευθυντής του Πανεπιστημίου Cornell πρότεινε πως μία καλή λύση θα ήταν οι τηλεθεατές να τρώνε υγιεινά snack κατά την διάρκεια παρακολούθησης κάποιου προγράμματος, έτσι ώστε να επωφεληθεί ο οργανισμός τους από αυτό.

Επιμέλεια: Αργυρώ Σαμιώτη


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
argiro

Παχαίνουν οι ταινίες δράσης;

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format