Έρχεται η δεύτερη “Αθηνά” στα ΤΕΙ;


Στην έκτακτη Σύνοδο των Προέδρων ΤΕΙ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2015, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εξήγγειλε τις καταργήσεις ολόκληρων ΤΕΙ, αλλά και συγχωνεύσεις κάποιων άλλων με πανεπιστήμια.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Δημήτρης Χασάπης, δήλωσε ότι μια τέτοια αναδιάταξη είναι απαραίτητη, καθώς υπάρχουν τμήματα ΤΕΙ υψηλού επιπέδου, την ίδια στιγμή που κάποια άλλα είτε πρέπει να καταργηθούν, είτε πρέπει να υποβιβασθούν σε επίπεδο ΙΕΚ.

Να σημειώσουμε ότι μια τέτοια απόφαση έρχεται τρία χρόνια μετά από την πρώτη προσπάθεια αναδιάταξης του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που είχε πραγματοποιήσει ο Κ. Αρβανιτόπουλος και η οποία είχε ονομασθεί “Αθηνά”.

Έτσι, λοιπόν, οι προέδροι των ΤΕΙ στη Σύνοδο αυτή, ονόμασαν την απόφαση αυτή “Αθηνά 2”, σε αντίθεση με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που μίλησαν για «διαμόρφωση ενός νέου, ενιαίου πλαισίου ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας, ύστερα από διαβούλευση».

Η θέση του Υπουργού Παιδείας:

Με βάση την ανακοίνωση των προέδρων των ΤΕΙ που ακολούθησε μετά τη Σύνοδο, ο Υπουργός Παιδείας, Αριστέιδης Μπαλτάς, στην μικρή παρέμβασή του για το θέμα της αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εξεφρασε την γενική θέση ότι είναι αναγκαία πρικειμένου να επιτευχθεί η διαμόρφωση του ενιαίου χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης.

Παρόλα αυτά, ο κ. Χασάπης μίλησε πιο αναλυτικά για το σχέδιο αυτό, λέγοντας ότι η αναδιάταξη θα γίνει από τους ίδιους τους προέδρους των ΤΕΙ, ενώ και οι ίδιοι οι πρόεδροι παραδέχονται την αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, αν όντως πραγματοποιηθεί με αντικειμενικά κριτήρια, αλλά επεκταθεί και στα πανεπιστήμια.

Η αιτία για να πραγματοποιηθεί το σχέδιο “Αθηνά 2”; Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου “Δεν υπάρχει ούτε ευρώ”, ενώ βάση στοιχείων του υπουργείου, 49 τμήματα διαθέτουν λιγότερα από εννέα μόνιμους καθηγητές, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να χρειάζεται η πραγματοποίηση νέων προσλήψεων συμβασιούχων για να λειτουργήσουν.

Επιμέλεια: Έφη Γκαραβέλα

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
Efi

Έρχεται η δεύτερη “Αθηνά” στα ΤΕΙ;

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format