Πότε ήταν η τελευταία φορά που σε ένα event άκουσες ένα σχεδόν παραμυθένιο Success Story; Άνθρωποι που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους καταλήγουν να συγκαταλέγονται στους πλουσιότερους και πιο επιτυχημένους ανθρώπους του κόσμου. Εκεί λοιπόν που σκέφτεσαι ότι «Κάτι δεν πάει καλά..» έρχεται ένα event για να σου υπενθυμίσει ότι η αποτυχία όχι μόνο είναι στο «πρόγραμμα» αλλά θεωρείται απαραίτητη και είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί. Έτσι βρεθήκαμε και εμείς την Παρασκευή 27 Μαΐου στον χώρο διεξαγωγής του FuckUp Nights Athens Vol.3, εκεί όπου σύντομα θα ακούγαμε ιστορίες πολύ διαφορετικές από αυτές που τα αυτιά μας είχαν συνηθίσει.
Όλοι στη θέση τους, θεατές, συντελεστές. Ο προβολέας ανάβει και το FuckUp Nights Athens 2016 αρχίζει. Μετά από ένα σύντομο καλωσόρισμα η οργανωτική ομάδα μας αφήνει στα χέρια των ομιλητών με μία μικρή αλλά σοφή παρατήρηση: “Rejection is not rejection…is redirection!” Ο πρώτος ομιλητής ονομάζεται Paul Kidner και ήρθε για να μας μιλήσει για το project που ξεκίνησε μαζί με τρεις ακόμη φίλους του έξι χρόνια πριν. Το όνομα αυτού “Fweebi”. Επρόκειτο για μία εφαρμογή που έφερνε κάθε προσφορά «τριγύρω» με ειδοποίηση στο κινητό ή τον υπολογιστή σου. Από φαγητό μέχρι ρουχισμό και gadgets. To project αναπτύσσονταν κανονικά με πάνω από 20.000 AppStore downloads και πολλούς Facebook Fans. Τρία χρόνια αργότερα ανακάλυψαν ότι κάτι έλλειπε…τα χρήματα! Έτσι παρουσιάζουν την ιδέα τους στην Infocomm και πριν “πέσουν οι υπογραφές” λαμβάνουν μία ειδοποίηση που αναφέρει την ακύρωση της συνεργασίας. Μία IT Company αρκετά δικτυωμένη κλέβει την ιδέα τους! “WE TOTALLY F*CKED UP”. «Μας είναι γνωστό πλέον ότι Cash + Support = Run Businesses» αναφέρει χαρακτηριστικά. Οι κόποι και τα χρήματα τριών ετών είχαν χαθεί! Αυτή η αρκετά σκληρή δοκιμασία οδήγησε τον Paul να ιδρύσει μία crowd funding platform η οποία βοηθά νέους developers, αδύναμους ως προς το τομέα του κεφαλαίου να ξεκινήσουν και να αναπτύξουν τις ιδέες τους. Και αυτό το γεμίζει. Γιατί όπως μας λέει «Δε ξετρελάθηκα με την ιδέα του Fweebi αλλά με την ενασχόληση, την οργάνωση και τη φιλοσοφία της startup!» Τέλος μας αφήνει με τις εξής δύο συμβουλές: «Είναι προτιμότερο να προσπαθήσεις και να αποτύχεις από το να μην προσπαθήσεις καθόλου!» και «Μίλα για την ιδέα σου, επικοινώνησε, κάνε τον κόσμο να σε μάθει αλλά ποτέ μη βάζεις όλα σου τα αβγά στο ίδιο καλάθι!»
Κάπως έτσι, η σκυτάλη περνάει στο δεύτερο ομιλητή, τον Ανδρέα Κωνσταντίνου, Adjunct Professor του Lund University και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) και Founder & CEO στην εταιρία Vision Mobile, o οποίος έρχεται να μας παρουσιάσει τα 10 λάθη που έκανε ο ίδιος σαν entrepreneur. Εμείς σας μεταφέρουμε τα σημαντικότερα από αυτά:
- Μη ξεχνάς ότι απευθύνεσαι στον πελάτη. Πρέπει να καταλάβεις πως σκέφτεται. Δεν έχει σημασία αν του αρέσει ή όχι το «προϊόν», αρκεί να καλύπτει τις ανάγκες του.
- Τυφλώνεσαι από την αγάπη για την ιδέα σου που δε βλέπεις αντικειμενικά τα ελαττώματα που παρουσιάζει.
- Οι ευκαιρίες δε θα σε περιμένουν ποτέ. “Things go fast, people go fast.”
- Μην το κάνεις για τα χρήματα. Κάντο για διασκέδαση! Μόνο τότε θα αναπτυχθεί!
- Σαν εμπνευστής της ιδέας οφείλεις όχι μόνο να «προσλαμβάνεις» άτομα αλλά και να τους δείχνεις τη σωστή κατεύθυνση. Κοινώς να τους καθοδηγείς.
Φτάνουμε λοιπόν στον τρίτο και τελευταίο ομιλητή, τον Todd Pierce, Σύμβουλο Δημοσίων Υποθέσεων της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, για τον οποίο μπορούμε να πούμε ότι η ζωή του χτίστηκε πάνω σε συνεχόμενα FuckUps. Αρχής γενομένης από τη νεαρή του ηλικία. Μας εξηγεί ότι καμία φορά μέσα από τα δικά σου, προσωπικά FuckUps πετυχαίνεις αυτό που τελικά ήθελες και ανακαλύπτεις πράγματα για τον εαυτό σου που ποτέ δε θα ανακάλυπτες. Προκάλεσε πυρκαγιά σε κατασκήνωση με 2000 ανθρώπους όταν προσπάθησε να «αναπτύξει στιλιστικά» το τοπίο. Καταλήγει λοιπόν στο ότι ακόμη και αν καμία φορά είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε ορισμένα πράγματα, με το δικό μας τρόπο, μένοντας απλά αληθινοί και αυθεντικοί, τελικά κερδίζουμε και καταφέρνουμε να αναπτύξουμε τον εαυτό μας, την προσωπικότητα και τις ιδέες μας.
…και το πλοίο φτάνει στον προορισμό του, το ταξίδι στον κόσμο της αποτυχίας φτάνει στο τέλος του. Είδαμε, αλληλοεπιδράσαμε και ακούσαμε ιστορίες και εμπειρίες ανθρώπων που είδαν με διαφορετική οπτική το FuckUp. Περίεργο όμως…κανείς δε δείχνει χαμένος!
[[{“fid”:”10883″,”view_mode”:”wysiwyg”,”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”FuckUp Nights”,”title”:”FuckUp Nights”,”height”:”532″,”width”:”720″,”class”:”media-element file-wysiwyg”}}]]
[[{“fid”:”10885″,”view_mode”:”wysiwyg”,”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”FuckUp Nights”,”title”:”FuckUp Nights”,”height”:”532″,”width”:”720″,”class”:”media-element file-wysiwyg”}}]]
[[{“fid”:”10886″,”view_mode”:”wysiwyg”,”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”FuckUp Nights”,”title”:”FuckUp Nights”,”height”:”503″,”width”:”681″,”class”:”media-element file-wysiwyg”}}]]
Connect with us