Ύπνος και υγεία: τι πρέπει να γνωρίζετε


Γνωρίζουμε ότι η κατάλληλη διατροφή, η σωματική άσκηση και την αποφυγή ανθυγιεινών συνηθειών είναι σημαντικά για το παρόν και το μέλλον της υγείας μας, αλλά σπάνια σκεφτόμαστε τον τέταρτο πυλώνα: τον ύπνο. Παρόλο που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, πολλοί ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε την ξεκούραση μας.

Είναι αλήθεια ότι η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου αλλάζει καθ´όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Και η αλλαγές αυτές αφορούν τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα. Στην παιδική ηλικία, oι ανάγκες του ύπνου είναι ποικίλες και κυμαίνονται από 14 έως 17 ώρες στα νεογέννητα, σε 10-13 ώρες μεταξύ τριών και πέντε ετών και 9-11 ώρες μεταξύ έξι και δεκατριών. Αυτές οι ώρες ύπνου μειώνονται κατά την εφηβεία σε περίπου 8-10 ώρες. Στην ενηλικίωση κυμαίνονται μεταξύ 7 και 9 ωρών και, τέλος, άνω των 65 ετών, είναι συνήθως μεταξύ 6 και 8 ωρών.

Τι μπορείτε να κάνετε για να κοιμάστε καλύτερα:

  1. Αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ και νικοτίνης

Τα καφεϊνούχα ροφήματα μειώνουν την ποιότητα του ύπνου, αφού η καφεΐνη είναι μια διεγερτική ουσία που σας κρατά ξύπνιους. Αποφύγετε την κατανάλωση της 4-6 ώρες πριν πάτε για ύπνο. Το ίδιο ισχύει και για τους καπνιστές, οι οποίοι θα πρέπει να αποφεύγουν τα τσιγάρα πριν κοιμηθούν. Και παρόλο που πολύ πιστεύουν ότι το αλκοόλ προκαλεί νύστα, λίγες ώρες μετά την κατανάλωση του ενεργεί ως διεγερτικό, αυξάνοντας τον αριθμό των φορών που ξυπνάμε τη νύχτα.

  1. Αξιολογήστε το περιβάλλον του δωματίου σας

Ένα ήσυχο, σκοτεινό και δροσερό περιβάλλον θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Γιατί νομίζετε ότι οι νυχτερίδες μπαίνουν μέσα στις σπηλιές για ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας; Κλείστε τις κουρτίνες, φροντίστε η θερμοκρασία να είναι 20-25 βαθμούς και εξοπλιστείτε με έναν καλό στρώμα.

  1. Χαλαρώστε πριν πάτε για ύπνο

Η ανάγνωση πριν κοιμηθείτε με αχνό φως είναι ένας καλός τρόπος προετοιμασίας για ύπνο. Κάντε μπάνιο, διαβάστε ένα βιβλίο, κάντε χαλαρωτικές ασκήσεις, μπείτε στο καζίνο του novibet.gr για να παίξετε ένα παιχνίδι, … και πάνω από όλα, αποφύγετε τις διεγερτικές και αγχωτικές δραστηριότητες – όπως την εργασία ή τη συζήτηση καθώς οι δραστηριότητες που δημιουργούν ψυχολογικό άγχος προκαλούν έκκριση κορτιζόλης, της ορμόνης που συνδέεται με αυξημένη «επαγρύπνηση».

  1. Διατηρείστε ένα σταθερό πρόγραμμα

Ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου βοηθάει στην εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας και μεγαλύτερης ξεκούρασης. Ρυθμίζοντας το «εσωτερικό σας ρολόι» θα είναι εύκολο να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα καθημερινά αλλά και να ξυπνάτε ξεκούραστοι. Προσπαθήστε να διατηρήσετε  την ίδια ρουτίνα και τα Σαββατοκύριακα.

  1. Προσοχή στον μεσημεριανό ύπνο

Πολλοί άνθρωποι κοιμούνται μετά το μεσημεριανό φαγητό. Ωστόσο, για εκείνους που έχουν πρόβλημα αυπνίας μπορεί να μην είναι η ιδανική λύση καθώς μπορεί να δυσκολευτούν να κοιμηθούν το βράδυ. Αν οπωσδήποτε θέλετε να κοιμηθείτε τη σιέστα σας, φροντίστε να έχετε ξυπνήσει πριν τις πέντε το απόγευμα.

  1. Φάτε ένα ελαφρύ βραδινό

Το να φάτε μια πίτσα στις 10 το βράδυ μπορεί να γίνει ο χειρότερος εφιάλτης σας εάν πάσχετε από αυπνίες. Τελειώστε το δείπνο 2-3 ώρες πριν τον ύπνο και αποφύγετε τα τρόφιμα που προκαλούν δυσπεψία ή χρειάζεται πολύς χρόνος για να τα χωνέψετε.

  1. Προσοχή με την κατανάλωση νερού

Πιείτε αρκετό για να μην ξυπνήσετε διψασμένοι κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά αποφύγετε να πιείτε πολύ νερό πριν κοιμηθείτε για να μην χρειαστεί να διακόψετε τον ύπνο σας για να επισκεφθείτε την τουαλέτα.


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Ύπνος και υγεία: τι πρέπει να γνωρίζετε

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format