Mini Αφιέρωμα: Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Big Data & Business Analytics


Το “Big Data & Business Analytics” πρόκειται για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα, το οποίο προσφέρεται από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για δεύτερη φορά το ακαδημαϊκό έτος 2014 – 2015. Το MyStudentpass.gr θέλωντας να μάθει περισσότερα για το πρόγραμμα αυτό, απευθύνθηκε στον κ. Δαμιανό Χατζηαντωνίου, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας,αλλά και Επιστημονικός Υπέυθυνος του προγράμματος, ο οποίος μας έδωσε παραπάνω πληροφορίες μέσα από τις ερωτήσεις που ακολουθούν:

1. Ποιος είναι ο σκοπός του προγράμματος;

Ο σκοπός του προγράμματος είναι να προετοιμάσει στελέχη τα οποία να μπορούν να συνδυάζουν με τον καλύτερο τρόπο γνώσεις στη διοίκηση επιχειρήσεων, τεχνικές διαχείρισης δεδομένων και αναλυτικά εργαλεία βασισμένα στη στατιστική, στη μηχανική εκμάθηση και επιχειρησιακή έρευνα με σκοπό τη βέλτιστη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων. Δηλαδή να μπορούν να χειριστούν τις πληροφορίες ενός γρήγορα και συνεχώς μεταβαλλόμενου κόσμου, πλούσιου σε δεδομένα, με έναν τρόπο ευέλικτο, αποδοτικό και αποτελεσματικό για το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται. Οι υποψήφιοι μπορούν να έχουν υπόβαθρο στατιστικής, πληροφορικής, διοίκησης επιχειρήσεων, μαθηματικών, φυσικής, να είναι μηχανικοί, κ.α.

2. Τι μαθήματα εμπεριέχει το πρόγραμμα αυτό;

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει μαθήματα σε διαχείριση δεδομένων, στατιστική, τεχνητή νοημοσύνη, βελτιστοποίηση, και business. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην εκπαίδευση σε συστήματα και εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε big data έργα και σε case studies, ώστε να αποκτηθεί εμπειρία σε διαφορετικούς τομείς επιχειρηματικής αναλυτικής.

3. Τι διάρκεια έχει;

Η διάρκεια του προγράμματος μερικής φοίτησης είναι τέσσερα εξάμηνα και του πλήρους φοίτησης δύο εξάμηνα. Και στις δύο περιπτώσεις, ακολουθεί μία εξάμηνη πρακτική εργασία.

4. Σε τι απόφοιτους απευθύνεται;

Οι υποψήφιοι μπορούν να έχουν υπόβαθρο στατιστικής, πληροφορικής, διοίκησης επιχειρήσεων, μαθηματικών, φυσικής, να είναι μηχανικοί, κ.α.

5. Τι επαγγελματικές προοπτικές έχει;

Όπως έχει επανειλημμένα αναφερθεί στη διεθνή βιβλιογραφία (π.χ. «Data Scientist: The Sexiest Job of the 21st Century»», Tom Davenport, Harvard Business Review, Οκτώβριος 2012) ο ρόλος του data scientist στις σύγχρονες επιχειρήσεις αποκτά όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα. Ταυτόχρονα, έχει επισημανθεί σε διάφορες μελέτες γνωστών εταιριών η μεγάλη έλλειψη τέτοιων στελεχών. Το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με γνώμονα την εξωστρέφεια και την αριστεία, είχε αναγνωρίσει αυτή τη διεθνή τάση από τις αρχές του 2011. Συλλέγοντας γνώμες από καθηγητές πανεπιστημίων και industry experts στις ΗΠΑ και την Ασία, και προσφέροντας τα τελευταία δύο χρόνια βραχυχρόνια σεμινάρια και μακροχρόνια προγράμματα εξειδίκευσης σε “Big Data and Business Analytics”, απέκτησε την απαραίτητη εμπειρία για την υλοποίηση του μεταπτυχιακού αυτού. Το πρόγραμμα σπουδών συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις, ενώ μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στη διάσταση των case studies, ώστε οι φοιτητές να εκτεθούν σε διαφορετικές, κάθετες, εφαρμογές των business analytics. Αυτές οι εφαρμογές θα αφορούν το marketing, τον τομέα της υγείας, ενέργεια, κ.α. Τέλος, δημιουργείται γύρω από το πρόγραμμα ένα δίκτυο μεγάλων ελληνικών εταιριών, οι οποίες ενδιαφέρονται να απορροφήσουν μεγάλο μέρος των αποφοίτων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για την Εκπαίδευση ΕΔΩ

Επιμέλεια: Έφη Γκαραβέλα

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
Efi

Mini Αφιέρωμα: Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Big Data & Business Analytics

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format