Πώς μια “Υπόσχεση του Νέου Έτους” θα σας κάνει να πετύχετε στο 2015


Για άλλη μια φορά, ο νέος χρόνος σχεδόν έφτασε και πολλοί από εμάς έχουμε ξεκινήσει να αξιολογούμε τις εμπειρίες μας μέσα στο 2014 και, παραδοσιακά, να παίρνουμε μεγάλες αποφάσεις και να θέτουμε στόχους για το 2015.

Όπως ο Mark Zuckerberg, Διευθύνων Σύμβουλος του facebook, αλλά και πολλοί άλλοι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν αποδείξει, μια “Υπόσχεση του Νέου Έτους” (New Year’s Resolution) μπορεί να αλλάξει θεμελιωδώς το τρόπο που προσεγγίζουμε την επιτυχία και εκπληρώνουμε τους στόχους μας. Ο Zuckerberg σε μόνιμη βάση κάνει μια μεγάλη υπόσχεση σχετικά με κάποια αλλαγή στη ζωή του κάθε χρόνο και καταφέρνει να την εκπληρώνει.Inline image 1Το 2009, φορούσε γραβάτα κάθε μέρα. Το 2010 έμαθε Κινέζικα. Το 2011 έβγαλε από τη διατροφή του το κρέας, εκτός και αν το είχε σκοτώσει ο ίδιος. Το 2013, αποφάσισε να γνωρίζει ένα άτομο εκτός της κοινότητας του facebook κάθε μέρα.

Αυτή η συνήθεια, έχει οδηγήσει τον Zuckerberg να έχει μια απίστευτη προσωπική ανάπτυξη που συνοδεύει την υπερ-επιτυχημένη καριέρα του ως Διευθύνων Σύμβουλος του facebook. Κι όμως, κάποιος μπορεί να πει “Όλο αυτό δουλεύει επειδή είναι δισεκατομμυριούχος!”. Και είναι δύσκολο να φέρει κανείς αντίρρηση σε αυτό. Αλλά, τι γίνεται αν σκεφτεί κανείς τα εκατομμύρια “κανονικών” ανθρώπων, όπως εσύ κι εγώ, που καταφέρνουν να κάνουν την “Υπόσχεσή τους για το Νέο Έτος” ένα όπλο για να μεταμορφώσουν την καθημερινότητά τους; Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα.

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν βρει τη σωστή διαδικασία. Αυτοί οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι μια “Υπόσχεση για το Νέο Έτος” δεν είναι μια απλή έκφραση της επιθυμίας σου να αλλάξεις την οικονομική σου κατάσταση, ή την υγεία σου, ή την εξωτερική εμφάνιση και τις διαπροσωπικές σχέσεις σου. Μια “Υπόσχεση του Νέου Έτους” είναι πάνω απ’ όλα η δέσμευσή σου να αλλάξεις τον εαυτό σου για να φτάσεις στην κατάσταση που θες.

Μπορείς να φτιάξεις μια “Υπόσχεση για το Νέο Έτος” που θα σε βοηθήσει να την εκπληρώσεις και να πετύχεις το 2015 απαντώντας τις παρακάτω ερωτήσεις.

1. Σε ποιο τομέα θες πιο πολύ απ’ όλα να αναπτυχθείς;
unnamed (1)Με άλλα λόγια, ποια είναι η μεγαλύτερη βελτίωση που θες να δεις στον εαυτό σου αυτό το έτος; Επικεντρώσου σε στοιχεία που ήδη έχεις τη δυνατότητα να κάνεις μέχρι ένα βαθμό και θες να επικεντρωθείς σε αυτά για να τα βελτιώσεις. Δεν έχει νόημα να ξοδέψεις το χρόνο σου σεκάτι που είναι περιορισμένο.

Επιπλέον, απόφυγε τις παθητικές δηλώσεις. Η “Υπόσχεσή” σου πρέπει να είναι συγκεκριμένη, ενεργητική και να δείχνει ότι εσύ έχεις τον έλεγχο να την κάνεις πραγματικότητα. Αντί για το “Θα γίνω πλούσιος” δοκίμασε το “Θα μετατρέψω αυτή την ιδέα που έχω σε μια κερδοφόρα επιχείρηση”. Αντί του “Θα αδυνατίσω και θα γίνω σέξι” δοκίμασε το “Θα πηγαίνω στο γυμναστήριο 4 φορές την εβδομάδα και θα αφιερώνω μία ώρα κάθε μέρα για τη βελτίωση της εμφάνισής μου”.

Αφού αποφασίσεις σε ποιον τομέα θες να γίνεις καλύτερος, πρέπει να βρεις τους τρόπους να το κάνεις. Μέσα στο έτος θα έχεις φυσικά πολλές ευκαιρίες να ανακαλύψεις τρόπους να το καταφέρεις, αλλά θα πρέπει να είσαι πρόθυμος να δοκιμάσεις διαφορετικές προσεγγίσεις και να προκαλέσεις τον εαυτό σου.

Προσωπικά, είμαι ένα άτομο με πολλές ιδέες. Αυτό που θέλω να δω στον εαυτό μου πιο πολύ απ’ όλα τον επόμενο χρόνο είναι η ικανότητα να μετατρέπω αυτές τις ιδέες σε πράξεις. Γι’ αυτό αποφάσισα να δουλέψω στην ικανότητά μου να χτίζω πράγματα. Αυτό περιλαμβάνει να μετατρέψω 3 ιδέες μου σε μια επιχείρηση, αλλά περιλαμβάνει επίσης να βρίσκω χρόνο να ζωγραφίζω και να φτιάχνω πράγματα για το σπίτι μου, μιας και αυτό θα με βοηθήσει να ενεργοποιήσω τη δημιουργικότητά μου και να φτιάχνω πράγματα βασιζόμενος στις ιδέες μου. Πιο σημαντικό απ’ όλα, περιλαμβάνει να δοκιμάσω, να αποτύχω και να επαναλάβω αυτά τα βήματα μέχρι να πετύχω. Γιατί ο στόχος μου δεν είναι να γίνω πλούσιος. Αυτό δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμένα. Ο στόχος μου είναι να βελτιώσω την ικανότητά μου να χτίζω πράγματα. Το να τον εκπληρώσω εξαρτάται από την προσωπική μου προσπάθεια.

2. Τι είσαι πρόθυμος να αφήσεις πίσω;

Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ του να είσαι δεσμευμένος στην εκπλήρωση ενός στόχου με το να εμπλέκεσαι απλώς σε αυτήν. Το να είσαι δεσμευμένος σημαίνει ότι θα τα δώσεις όλα, θα κάνεις θυσίες και θα αφήσεις πίσω ανθρώπους, μέρη και καταστάσεις που σε κάνουν να αισθάνεσαι ασφάλεια.

Για να εκπληρώσεις την “Υπόσχεσή σου για το Νέο Έτος” χρειάζεται να δεσμευτείς και να δείξεις πειθαρχία.

Πειθαρχία είναι το να θυμάσαι τι θέλεις
– Jim Rohn

Το να είσαι δεσμευμένος και πειθαρχημένος συνήθως ξεκινάει με τα μικρά πράγματα. Ξεκινάει με τις καθημερινές σου συνήθειες. Ρώτα τον εαυτό σου, τι είσαι πρόθυμος να σταματήσεις ή να ξεκινήσεις να κάνεις καθημερινά για να πετύχεις το στόχο σου;

Δεν θα αλλάξεις ποτέ τη ζωή σου, μέχρι να αλλάξεις κάτι που κάνεις καθημερινά. Οι άνθρωποι δεν αποφασίζουν το μέλλον τους, αποφασίζουν τις συνήθειές τους!

unnamed (2)Για εμένα και πολλούς άλλους ανθρώπους το πιο δύσκολο πράγμα να ξεπεράσεις είναι οι “δικαιολογίες”. Οι αυτόματοι περιορισμοί που εμφανίζει το μυαλό μας όταν αποφασίζουμε να κάνουμε ένα τολμηρό βήμα προς την εκπλήρωση του στόχου μας. Είσαι πρόθυμος να ξεπεράσεις τις δικαιολογίες; Ξέρω ότι εγώ είμαι!

Η δεύτερη περιοριστική σκέψη που είμαι πρόθυμος να αφήσω πίσω είναι τα “υποτίθεται” της κοινωνίας. Όταν μοιράζομαι τις σκέψεις μου με κάποιον, η πρώτη φράση που ακούω συνήθως είναι “Μα υποτίθεται ότι πρέπει να επικεντρωθείς στη σχολή σου” ή “Μα υποτίθεται ότι δεν πρέπει να ξεκινήσεις μια νέα επιχείρηση μέσα σε αυτές τις εχθρικές και ανταγωνιστικές συνθήκες της αγοράς”. ΓΙΑΤΙ; Γιατί πρέπει να ζήσω τη ζωή μου σύμφωνα με το τι “υποτίθεται” ότι πρέπει να κάνω;

Μερικά πράγματα είναι πολύ δύσκολο να τα ξεπεράσεις και να τα αφήσεις πίσω, επειδή προϋποθέτει να βγεις από τη ζώνη ασφαλείας σου και πολλοί άνθρωποι θα σε κατακρίνουν για τις αποφάσεις σου. Όμως το να δεσμευτείς σε αυτό που έχει πραγματικά σημασία για σένα και να αφήσεις πίσω τους περισπασμούς είναι το κλειδί για να κάνεις την “Υπόσχεσή σου για το Νέο Έτος” πραγματικότητα.

Τι κάνω αφού φτιάξω την “Υπόσχεση μου για το Νέο Έτος”;

Συγχαρητήρια! Έχεις αποφασίσει σε ποιον τομέα θες να βελτιωθείς το νέο έτος και τι θα αφήσεις πίσω για να το καταφέρεις. Αλλά, πώς σιγουρεύεσαι ότι θα μείνεις πιστός στην υπόσχεσή σου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους;

Εδώ είναι μερικά κολπάκια για να ενσωματώσεις την απόφασή σου στη ρουτίνα σου:

unnamed (3)

  1. Γράψ’ την
    Γράψε την υπόσχεσή σου κάπου ώστε να μπορείς να την βλέπεις κάθε μέρα. Εγώ επιλέγω την Ατζέντα μου γιατί την έχω μονίμως μαζί μου για ολόκληρο το έτος και έτσι θυμάμαι την υπόσχεσή μου κάθε μέρα. Μπορείς να δοκιμάσεις και στο κινητό σου.
  2. Βάλ’ την μέσα στο πρόγραμμα
    Όταν έχεις βρει τα βήματα που θα κάνεις για να πετύχεις το στόχο σου (π.χ. να πηγαίνεις στο γυμναστήριο τέσσερις φορές την εβδομάδα) ενσωμάτωσε τα στο πρόγραμμά σου και μείνε πιστός σε αυτό!
  3. Βάλε προτεραιότητες
    Ειδικά στην αρχή, θα είναι πολύ δελεαστικό να παρατήσεις τις νέες σου συνήθειες για να κάνεις κάτι άλλο. Όταν έχεις ένα τέτοιο δίλημμα να σκέφτεσαι πάντα αν είναι πιο σημαντικό το να μείνεις πιστός στην υπόσχεσή σου και αν αυτό που θες να κάνεις έρχεται σε αντίθεση με τις συνήθειες που αποφάσισες να αφήσεις πίσω. Μην συμβιβαστείς για τις εύκολες επιλογές.
  4. Κάνε τον εαυτό σου υπόλογο σε κάποιον
    Μοιράσου την “Υπόσχεσή σου για το Νέο Έτος” με κάποιο φίλο ή συγγενή και ζήτα του να σου υπενθυμίζει τη δέσμευσή σου ή να ελέγχει την πρόοδό σου ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Νιώθοντας υπόλογος σε κάποιον θα σε βοηθήσει να μείνεις συγκεντρωμένος και να προσαρμοστείς πιο γρήγορα στις νέες σου συνήθειες. Επιπλέον, θα έχεις κάποιον να σε υποστηρίξει.

Από την προσωπική μου εμπειρία, ένα έτος είναι αρκετό για να μεταμορφώσεις τη ζωή σου! Όσο δύσκολη και αν είναι η ρουτίνα σου σήμερα, όσο λίγο κι αν πιστεύεις στον εαυτό σου, το μόνο που χρειάζεται είναι μια γενναία απόφαση! Αποφάσισε που θες να φτάσεις και δεσμεύσου να το καταφέρεις!

Βλέποντας τι έκαναν αυτοί οι άνθρωποι σε 10 ημέρες μου υπενθυμίζει τι μπορώ να καταφέρω σε έναν ολόκληρο χρόνο.

Βλέποντας τι έκαναν αυτοί οι άνθρωποι σε 10 ημέρες μου υπενθυμίζει τι μπορώ να καταφέρω σε έναν ολόκληρο χρόνο.

Σημείωση του αρθογράφου:
Αν θέλετε να μοιραστείτε την “Υπόσχεσή σας για το Νέο Έτος” μαζί μου μέσω e-mail ή σχολίου, θα ήμουν παραπάνω από χαρούμενος να τις διαβάσω!
Να έχετε ένα φανταστικό Νέο Έτος γεμάτο ευτυχία, επιτυχίες και προσωπική ανάπτυξη!

Για το Mystudentpass.gr: Σωτήρης Μπαράτσας


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
admin

Πώς μια “Υπόσχεση του Νέου Έτους” θα σας κάνει να πετύχετε στο 2015

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format