Η εξεταστική θέλει καλοπέραση


Βρισκόμαστε λίγο μετά τα μέσα Γενάρη, έξω έχει πιάσει κρύο κι η εξεταστική έχει ξεκινήσει. Οπότε κάθε φοιτητής που σέβεται τον εαυτό του βρίσκεται μόνιμα στα πρόθυρα να πάθει μια ξεγυρισμένη κρίση πανικού. Σίγουρα έχεις διαβάσει άπειρα άρθρα σχετικά με αποτελεσματικά tips για διάβασμα, τι να κάνεις για να σώσεις το εξάμηνο μέσα σε μια βδομάδα και άλλα τέτοια. Ας είμαστε, όμως, ειλικρινείς. Αυτά τα tips τα ξέρεις και μόνος σου και αν πραγματικά θες να διαβάσεις και να νιώσεις ότι φτάνεις ένα βήμα πιο κοντά στο πτυχίο μετά από τόσα χρόνια, ξέρεις ακριβώς πώς να το κάνεις. Άσε που αυτό το καημένο το εξάμηνο αν δεν ξέρεις ούτε πως μοιάζει το Πανεπιστήμιο εξωτερικά, δεν σώζεται με τίποτα. Αυτό, λοιπόν, δεν είναι ένα τέτοιο άρθρο.

Αποφάσισα πως αντί να ψάχνω τρόπους διαβάσματος η μόνη λύση για να περάσει ευχάριστα αυτός ο ένας μήνας είναι να γεμίσω το κενά ανάμεσα στο διάβασμα με πράγματα που μου αρέσουν.

Πήγαινε για έναν καφέ: όσο διάβασμα και να έχεις σίγουρα θα σου κάνει καλό να δεις ένα φίλο. Θα πρότεινα, μάλιστα, να βρεις κάποιον τον οποίο έχεις να δεις καιρό. Δεν σου λέω να βγαίνεις κάθε μέρα αλλά κάποια στιγμή που δεν έχεις τόσο διάβασμα μπορείς να το δοκιμάσεις. Ακόμη κι αν οι περισσότεροι φίλοι σου διαβάζουν, σίγουρα θα βρεις κάποιον χρησιμοποιώντας τα σωστά επιχειρήματα. Εξάλλου, όλοι έχουν ανάγκη να ξεχαστούν για λίγο.

Ξεκίνα μια καινούρια σειρά: και όχι δεν εννοώ να περάσεις όλη την εξεταστική βλέποντας επεισόδια και αφήνοντας τα μισά μαθήματα για Σεπτέμβρη. Διάλεξε μια χαλαρή εικοσάλεπτη σειρά και όταν τελειώνεις ένα (πραγματικά) σημαντικό τμήμα του διαβάσματος που έχεις, επιβράβευσε τον εαυτό σου με 20 λεπτά χαλάρωσης. Μπορεί να είναι το μεσημέρι ή το βράδυ όταν τελειώνεις το διάβασμα. Ακόμη κι αν δεν το πιστεύεις ξεκινώντας τη σειρά δημιουργείς στο μυαλό σου μια ρουτίνα που μπορεί να σε βοηθήσει να συνεχίσεις και το διάβασμα.

Αφιέρωσε μισή ώρα την ημέρα σε γυμναστική: ακόμη κι αν δεν είσαι ένθερμος οπαδός της άσκησης (όπως εγώ), θα καταλάβεις ότι προκειμένου να αποφύγεις το διάβασμα μπορείς να κάνεις ακόμη και γιόγκα (πάλι όπως εγώ), γιατί λοιπόν να μην επωφεληθείς αποκτώντας μια ευεργετική συνήθεια που μπορεί να σου μείνει ακόμη και μετά την εξεταστική;

Μαγείρεψε: η εξεταστική θέλει καλοπέραση (όπως λέει και ο τίτλος) και το μαγείρεμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσεις, να ξεσπάσεις τα νεύρα σου και μετά να κακομάθεις τον εαυτό σου.

Όλα τα παραπάνω, εκτός από ευχάριστες ασχολίες είναι βασισμένα και στην απλή λογική της ισορροπίας. Κατά την εξεταστική οι ώρες διαβάσματος αυξάνονται υπερβολικά, ενώ η ξεκούραση έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Αν, όμως, διατηρούσες μια καλή ισορροπία 70-30, τότε σίγουρα θα γινόσουν πολύ πιο αποδοτικός. Εξάλλου ακόμη και οι τύψεις ότι έχεις περάσει αρκετό χρόνο μακριά από το μάθημα που δίνεις, μπορούν να σε βοηθήσουν να το προσπαθήσεις λίγο παραπάνω στο χρόνο που σου απομένει.

Γράφει η Αλεξάνδρα Νικοπούλου

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Η εξεταστική θέλει καλοπέραση

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format