Για το σχέδιο της μαζικής αναδάσωσης στην Αφρική


Η αποψίλωση των δασών θεωρείται ο υπ’αριθμόν ένα παράγοντας που συμβάλλει στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή καθώς έχει καθοριστική  αρνητική επίπτωση στο συνολικό φυσικό κύκλο του διοξειδίου του άνθρακα, στην εξαφάνιση πολλών ειδών, στον φυσικό κύκλο του νερού, στη διάβρωση του εδάφους, στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων και σε πολλά άλλα.

Η γη έχει χάσει περισσότερο από το ήμισυ των δασών της κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο  Παγκοσμίων Πόρων και η αποψίλωση των τροπικών δασών του πλανήτη έχει συμβάλει στην παραγωγή του 15% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Υπολογίζεται ότι περίπου 18 εκατομμύρια στρέμματα  δάσους, (το μέγεθος της χώρας του Παναμά) χάνονται κάθε χρόνο ή αλλιώς 36 ποδοσφαιρικά γήπεδα γης κάθε λεπτό, σύμφωνα με τον Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών Τροφίμων και Γεωργίας.

Hkg9537488

Έχοντας αυτά κατά νου  στη διάρκεια των συνομιλιών του Forum «Global Landscapes» στο παγκόσμιο συνέδριο για το κλίμα που έγινε στο Παρίσι, η Παγκόσμια Τράπεζα και η γερμανική κυβέρνηση μαζί με άλλους εταίρους, συμφώνησαν να δεσμεύσουν περισσότερα από  1,5 δις  $  για τη χρηματοδότηση του έργου της αναδάσωσης της Αφρικής.

Διάβασε εδώ: #EarthToParis – Τι θα γίνει τελικά με το παγκόσμιο συνέδριο για το κλίμα στο Παρίσι;

Πάνω από δώδεκα αφρικανικές κυβερνήσεις όπως η Αιθιοπία, η  Κένυα, η Ουγκάντα, το Μπουρούντι και η Ρουάντα δεσμεύτηκαν να αποκαταστήσουν 100 εκατομμύρια εκτάρια (περίπου 386.000 τετραγωνικά μίλια) των δασών τους μέχρι το 2030 για το έργο αυτό. Τα αφρικανικά έθνη της δύσης κατά μήκος της ερήμου Σαχάρας δεσμεύθηκαν επίσης να φυτέψουν  δέντρα για να σταματήσουν την αυξανόμενη επέκταση της έρημου σε βάρος καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Μερικές από τις χώρες που βρίσκονται στην Λεκάνη του Κονγκό, η οποία σύμφωνα με τους οικολόγους αποτελεί την δεύτερη σειρά των πνευμόνων της γης, μετά από την λεκάνη του Αμαζονίου, συμφωνήσαν να δεσμεύσουν 20 εκατομμύρια στρέμματα γης  για το έργο της αποκατάστασης.

Μεταξύ των χωρών που δεσμεύθηκαν για το έργο είναι και η Μαδαγασκάρη, όπου τα δάση της  φιλοξενούν πολλά από τα σπανιότερα είδη φυτών και ζώων του κόσμου, που τώρα βρίσκονται υπό την απειλή εξαφάνισης. Η Μαδαγασκάρη από ψιλά φαίνεται σαν ένα νησί που αιμορραγεί στον ωκεανό, ύστερα από δεκαετίες ανεξέλεγκτης υλοτομίας, με το πλούσιο κόκκινο χώμα της να τρέχει μέσα στον ωκεανό.

iss008_e_19233_lrg_409647

Στην ρεαλιστική πραγματικότητα τώρα, οι δεσμεύσεις αυτές είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσουν ισχυρές αντιστάσεις από την παγκόσμια βιομηχανία ξυλείας, και από παράγοντες που ευθύνονται για την παράνομη υλοτομία, την μεγαλύτερη αιτία της αποψίλωσης των δασών. Παρά τους ισχύεις νόμους η διαφθορά στην περιοχή της λεκάνης του Κονγκό έχει υπονομεύσει τις μεταρρυθμίσεις στη βιομηχανία ξυλείας, ιδιαίτερα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου οι προστατευόμενες περιοχές της άγριας φύσης διαταράσσονται  συνεχώς.

Παρόμοιες προσπάθειες στο παρελθόν απέτυχαν λόγω διαφθοράς στο σύστημα χρηματοδότησης αλλά και επειδή δεν περιλάμβαναν  σωστή εκπαίδευση και τα εργαλεία για την παρακολούθηση της προόδου. Το  Παγκόσμιο Ερευνητικό Ινστιτούτο υποστηρίζει βέβαια ότι για αυτό τον λόγο θα εργαστεί πάνω σε ένα σχέδιο παρακολούθησης που θα περιλαμβάνει δορυφορικό και επίγειο σύστημα  παρατήρησης.

Επίσης γεγονός είναι ότι μια αναδάσωση ακόμα και σε τέτοια τεράστια κλίμακα δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να αποκαταστήσει πλήρως τη ζημιά που έχει γίνει.

Ακόμα και αν αποκατασταθούν τα δάση της Αφρικής το ισοζύγιο στον φυσικό κύκλου του διοξειδίου του άνθρακα θα παραμείνει κατά πάσα πιθανότητα αρνητικό καθώς τα δάση θα εξακολουθούν να μην μπορούν να δεσμεύουν το σύνολο που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα μέσω της καύσης των ορυκτών καυσίμων. Για αυτό είναι αναγκαίο να αποφευχθεί και η συσσώρευση τους στην ατμόσφαιρα.

Η αναδάσωση επίσης δεν εγγυάται ότι είδη που βρίσκονται υπό εξαφάνιση θα σωθούν καθώς έχουμε ήδη μειώσει τον πληθυσμό τους σε τέτοια κλίμακα ώστε είναι πολύ πιθανό η κατάσταση για πολλά από αυτά να είναι πλέον μη αναστρέψιμη.

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο διάβασε ακόμα:


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

-1
-1 points

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Για το σχέδιο της μαζικής αναδάσωσης στην Αφρική

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format