#BeYourself στην εποχή που αγκαλιάζει και ταυτόχρονα χτυπά τη μοναδικότητα του καθενός


Από το παράτολμο YOLO, στο δυναμικό #BeYourself οι νέοι έχουν βρει το δικό τους κώδικα για να εκφράζονται και να υποστηρίζουν αυτό που πρεσβεύει ο καθένας.

Ιδιαίτερα δημοφιλή στα social networks είναι τα hashtags: #proud, #dontgiveup, #beyou, #urself #beautiful, #embrace και πολλά άλλα παρεμφερή. Τραγουδιστές και τραγουδοποιοί κάθε προέλευσης αγκαλιάζουν αυτό το νέο ρεύμα κυκλοφορώντας κομμάτια και short films πάνω σε αυτή τη θεματική, ενώ μια από τις δημοφιλέστερες εταιρείες αθλητικών ρούχων έχει τυπωμένο το «Be Yourself» στη νέα της κολεξιόν. Το μήνυμα αυτό δεν είναι καθόλου νέο, αλλά εντάσσεται δυναμικά στη φετινή ποπ κουλτούρα δίνοντας όμορφες στιγμές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα 10 πράγματα που κάνει ένας ευτυχισμένος άνθρωπος!

Το να είμαστε ο εαυτός μας σίγουρα πολλές φορές μας απασχολεί. Το να ντύνεσαι με τα ρούχα που σ’ εκφράζουν, το να έχεις το θάρρος της γνώμης σου, το να μιλάς και να φέρεσαι με τον τρόπο που προτιμάς είναι ζητήματα που χρίζουν μεγάλης συζήτησης. Πως αντιδρούμε όταν ένας συνομιλητής μας διατυπώσει μια ανορθόδοξη άποψη; Όταν δούμε ένα αγόρι να φοράει make-up ή ρούχα που συνήθως επιλέγονται από πρόσωπα του άλλου φύλου ή αντίστοιχα ένα κορίτσι που έχει κοντοκουρεμένο μαλλί και φοράει αθλητικά ρούχα; Όταν κάποιος έχει ασυνήθιστα ή ά-σχημα χαρακτηριστικά προσώπου; Όταν έρθουμε σε επαφή με κάποιο παιδί με διαταραχή προσοχής;

Κατά τη γνώμη μου, η κοινωνία είναι ο εαυτός της και είναι λειτουργική όταν τα άτομα που την απαρτίζουν είναι ο εαυτός τους. Βρίσκω αδικαιολόγητη την επικριτική στάση πολλών απέναντι στο διαφορετικό και στο ανορθόδοξο, το φόβο, το λεκτικό (ή ακόμα χειρότερα το σωματικό) bullying, την καταπάτηση βασικών ατομικών ελευθεριών.

Ειδικά στο χώρο του Πανεπιστημίου, συχνά παρατηρούμε την καταπάτηση της λεγόμενης «ατομικής ελευθερίας». Στους διαδρόμους της σχολής θ’ ακουστούν πολλά «πηγαδάκια» που ρίχνουν πυρά κατά συγκεκριμένων συμφοιτητών για τον τρόπο που ντύνονται, για τις ιδιαίτερες χειρονομίες τους, για τις απόψεις και για τα «κολλήματα» τους. Είναι οξύμωρο, ότι από τη μία θέλουμε να είμαστε ο εαυτός μας κι από την άλλη γιουχάρουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τους άλλους όταν είναι ο εαυτός τους. Γιατί να μη φοράμε τα ρούχα που αρέσουν στα δικά μας μάτια; Γιατί να κρύβουμε την gay φύση μας; Γιατί να μην αντιπαραβάλλουμε τη δική μας άποψη όταν διατυπώνεται μια διαφορετική άποψη από τον καθηγητή ή τον συμφοιτητή μας; Γιατί να θεωρούμε το ότι είμαστε πιο αποδεκτοί και σωστοί όταν μειώνουμε το εγώ μας μπροστά σ’ ένα μετέωρο εμείς;

Φυσικά, αυτή η προβολή του Εγώ μας, δεν πρέπει να κολλάει το Εγώ του απέναντι, γιατί όπως μαθαίναμε στο σχολείο, «τα δικαιώματα του ενός, τελειώνουν εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα του άλλου». Προτού, τραβήξουμε αυτή την κόκκινη γραμμή στα δικαιώματα του καθενός μας, ας σκεφτούμε καλά πως οι απόψεις και οι συνθήκες αλλάζουν κατά την ενηλικίωση (διευρυμένη έννοια στις μέρες μας), αλλά αυτό που κουβαλά ο καθένας μας, θα έπρεπε να το διαφυλάξουμε και να το γνωρίσουμε. Στην τελική, στις σχέσεις μας με τους άλλους –επαγγελματική, δημιουργική, φιλική, ερωτική- γοητευόμαστε από τη μοναδικότητα και τη δύναμη του χαρακτήρα του άλλου, αυτό που λακωνικά θα μπορούσαμε να πούμε «αυθεντικότητα». Όπως είπε κι ο αγαπημένος Oscar Wilde: «Be yourself, everyone else is taken».

Γράφει ο Αναστάσης Πινακουλάκης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

#BeYourself στην εποχή που αγκαλιάζει και ταυτόχρονα χτυπά τη μοναδικότητα του καθενός

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format