Αυτόν τον Αύγουστο δες την… εθελοντικά!


Μπαίνει ο Αύγουστος και νιώθεις πως το καλοκαίρι σου περνάει άσκοπα? Θέλεις να κάνεις κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά περνώντας παράλληλα τον χρόνο σου ποιοτικά αλλά δεν ξέρεις ακόμα τι? Με τους Citizens in Action (CiA) και το διεθνές εθελοντικό πρόγραμμα των international workcamps έχεις την ευκαιρία να περάσεις 2-3 μοναδικές και δημιουργικές εβδομάδες εθελοντισμού στο εξωτερικό κάνοντας φιλίες με νέους από όλο τον κόσμο, αποκτώντας καινούργιες εμπειρίες, αλλά φυσικά και ένα πολύ καλό συν για το βιογραφικό σου.

Οι Citizens in Action (CiA) είναι μία μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική, εθελοντική οργάνωση που δραστηριοποιείται τόσο σε τοπικό, όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο στη ζωή της τοπικής, εθνικής, και παγκόσμιας κοινότητας. Από το 2005 είναι μέλος της Συμμαχίας Ευρωπαϊκών Οργανισμών Εθελοντικής Υπηρεσίας (Alliance of European Voluntary Service Organisations) και τρέχει διεθνείς εθελοντικά προγράμματα workcamps.

Η διαδικασία συμμετοχής στα προγράμματα workcamps είναι απλή και εύκολη, ενώ η διαμονή και η διατροφή στην χώρα φιλοξενίας είναι εξασφαλισμένη και δωρεάν. Τα μόνα κόστη που θα επιβαρυνθείς είναι το κόστος ταξιδιού και η καταβολή 50€ στον οργανισμό για την συμμετοχή σου στο πρόγραμμα.

Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε έξι πολύ ενδιαφέροντα workcamps σε μοναδικές τοποθεσίες στο εξωτερικό με αρκετές ακόμα ανοιχτές θέσεις για τον μήνα Αύγουστο που αξίζει πραγματικά να δεις:

Ukraine, ANCIENT L VIV «CROSSROADS OF CULTURES» 2/08/2015-16/08/2015 (code: UAALT-2)

ukraine

Το workcamp αυτό θα πραγματοποιηθεί στο L Viv, ένα βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο στην Δυτική περιοχή της Ουκρανίας. Το L Viv είναι μια πολύ όμορφη και ζεστή ευρωπαϊκή πόλη με μοναδική αρχιτεκτονική, διάσημη για τους αρχαίους καθεδρικούς ναούς, τις εκκλησίες, τα μουσεία, τις γκαλερί τέχνης, και τα θέατρα του. Ιδρύθηκε στα μέσα του 13ου αιώνα και επειδή βρίσκονταν στο σταυροδρόμι των εμπορικών οδών έγινε γρήγορα ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο με μεγάλη οικονομική ανάπτυξη. Η μεσαιωνική αστική τοπογραφία έχει διατηρηθεί σχεδόν ανέπαφη, μαζί με πολλά ωραία μπαρόκ αλλά και μοντέρνα κτίρια.

Ένας από τους κύριους στόχους του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για θέματα που σχετίζονται με την Παγκόσμια Κληρονομιά και την προώθηση της μη τυπικής μάθησης. Έτσι λοιπόν οι εθελοντές θα συμμετέχουν ενεργά στην προετοιμασία και υλοποίηση δραστηριοτήτων όπως:

  • Η Έκθεση Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά από αντικείμενα που θα φέρουν μαζί τους οι εθελοντές όπως αφίσες, φωτογραφίες και γενικά πληροφοριακό υλικό που σχετίζεται με τοποθεσίες παγκόσμιας κληρονομιάς και μοναδικά μέρη της πατρίδας τους.

  • Εκπαιδευτικά workshopς με παιδιά σχετικά με την παγκόσμια κληρονομιά, με τη χρήση εκπαιδευτικού υλικού.

  • Αλληλεπιδράσεις με τους ντόπιους για την προώθηση του εθελοντισμού και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Portugal, Évora «Environment’s touch» 14/08/2015 – 25/08/2015 (code: PT-IPJ 10.4)

portugal

Η πόλη Évora της Πορτογαλίας είναι μέλος του αρχαιότερου Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων. και έχει ανακηρυχτεί περιοχή παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιά από την UNESCO. Διαθέτει ένα πολύ καλά διατηρημένο κέντρο της παλιάς πόλης του, που εξακολουθεί να περικλείεται από μεσαιωνικά τείχη και ένα μεγάλο αριθμό ιστορικών μνημείων.

Οι βασικοί στόχοι του workcamp «Environment’s touch» είναι η διατήρηση του περιβάλλοντος και περιοχών όπου είχαν βεβηλωθεί στο παρελθόν, η προώθηση υγιεινών συνηθειών σχετικών με υπαίθριες δραστηριότητες, η ενημέρωση και εκπαίδευση των νέων για τις επιπτώσεις της ρύπανσης στο περιβάλλον, τα αίτια και τις συνέπειες του, αλλά και τι μπορεί να γίνει για να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις.

Στον ελεύθερο χρόνο τους οι εθελοντές θα πάρουν μέρος σε παραδοσιακά παιχνίδια, νυχτερινές βόλτες στο κέντρο της πόλης, οικολογικούς περίπατους, διαπολιτισμικές βραδιές με υπαίθριες συναυλίες, πολιτιστικές ξεναγήσεις στο Ιστορικό Κέντρο της Évora, παρατήρηση των αστεριών το βράδυ με τηλεσκόπιο και πολλά άλλα.

Russia-Kotelnich, «FOLLOWING DINOSAURS», 10/08/2015 – 23/08/2015 (code: SFERA-11)

russia

Το workcamp «FOLLOWING DINOSAURS», διοργανώνεται από το Κέντρο Πολιτισμού και Τουρισμού της περιοχής του Kirov στην πόλη Kotelnich της Ρωσίας, και αποσκοπεί στην οργάνωση σχεδίων για την προώθηση πολιτιστικών και ιστορικών αντικειμένων της περιοχής.

Η Kotelnich είναι μια αρχαία ρωσική πόλη με πλούσια ιστορία, όπου υπάρχουν μια σειρά από σημαντικά φυσικά αξιοθέατα, ένα εκ των οποίων είναι και η θέση των λειψάνων του δεινόσαυρου Pareiasaurus (μια από τις δύο μοναδικές θέσεις στον κόσμο όπου έχουν βρεθεί τα συγκεκριμένα λείψανα).

Οι εθελοντές θα εργαστούν στο υπαίθριο, όπου θα έχουν την ευκαιρία να δουν αλλά και να συμμετάσχουν στο πολύτιμο έργο των παλαιοντολόγων. Επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην τοπική διάσκεψη για ζητήματα του τουρισμού, όπου θα κληθούν να προετοιμάσουν μια παρουσίαση για τα μοναδικά τουριστικά αντικείμενα των χωρών τους.

Italy, Minori-Amalfi Coast, «MAKE IT BLUE IV», 14/08/2015 – 31/08/2015 (code: CPI27)

italy

Το workcamp αυτό οργανώνεται από την ACARBIO (Associazione Costiera Amalfitana Riserva Biosfera) σε συνεργασία με τον τοπικό δήμο του Minori. Η ACARBIO είναι μια ΜΚΟ που επικεντρώνεται στη διατήρηση και προστασία της φυσικής και ιστορικής-πολιτιστικής κληρονομιάς της πανέμορφης ακτής του Αμάλφι, με την προώθηση κάθε είδους βιώσιμης ανάπτυξης, με έργα που αφορούν το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα, τον τουρισμό, την τοπική παράδοση και την πράσινη ενέργεια. Η Ακτή Αμάλφι είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός στην περιοχή της Ιταλίας που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο και από το 1997 έχει καταγραφεί ως περιοχή μοναδικής πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Στο workcamp «MAKE IT BLUE IV», οι εθελοντές θα συνεργαστούν με τους τοπικούς εθελοντές για την εποπτεία της παραλίας διατηρώντας την παράλληλα καθαρή, στον συντονισμό των λουόμενων, αλλά και στην οργάνωση δραστηριοτήτων για τα παιδιά με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία της θάλασσας και του περιβάλλοντος.

Serbia-BORANJA, «KRUPANJ» 17/08/2015 – 29/08/2015 (code: VSS29)

serbia

Το Boranja είναι ένα βουνό στις Δειναρικές Άλπεις, δυτικά της Σερβίας πλούσιο σε βιοποικιλότητα με ιδιαίτερες ποικιλίες από φρούτα του δάσους, μανιτάρια και άγρια ζώα ενώ διαθέτει και ένα μοναδικό δάσος από δέντρα οξιάς στην ανατολική πλευρά του βουνού, η οποία καλύπτει μια έκταση 15 εκταρίων, τα μισά από τα οποία προστατεύονται από το κράτος από το 1960.

Σκοπός αυτού του workcamp είναι η ενίσχυση του οικο-τουρισμού με τη δημιουργία μονοπατιών πεζοπορίας και ποδηλασίας στην ορεινή περιοχή του βουνού και με την εκκαθάριση της περιοχής γύρω από τη λίμνη. Οι εθελοντές θα πάρουν επίσης μέρος σε workshops για τον ακτιβισμό και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Ακόμα, θα διοργανωθούν εκδρομές στις πόλεις Mali Zvornik και Krupanj και οι εθελοντές θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν εκεί τις τοπικές κοινότητες, τα ήθη και έθιμα τους και τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής τους.

Turkey, Ayvalik «Speak Up» 7/08/2015 – 22/08/2015 (code: GSM21)

turkey

Το Αϊβαλί (Ayvalik) είναι μια παραθαλάσσια τουριστική πόλη στη βορειοδυτική περιοχή της Τουρκίας γνωστή, όχι μόνο ως ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά κέντρα του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία, αλλά και για το μοναδικό της περιβάλλον. Διαθέτει επίσης δύο από τις μεγαλύτερες αμμώδεις παραλίες της Τουρκίας, οι οποίες εκτείνονται μέχρι την περιοχή Dikili της Σμύρνης 30 χιλιόμετρα προς τα νότια.

Ο δήμος του Ayvalik έχει εργαστεί σε κοινωνικά προγράμματα για πολλά χρόνια και αυτό το καλοκαίρι θα διοργανώσει ένα workcamp όπου οι εθελοντές θα βοηθήσουν παιδιά 10 έως 16 ετών να εξασκήσουν τα Αγγλικά και να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες με εργαλεία την τέχνη και τα διαδραστικά παιχνίδια. Στο τέλος του workcamp και με τη βοήθεια εκπαιδευτών, οι εθελοντές μαζί με τα παιδιά θα προετοιμάσουν ένα δημιουργικό event.

France, Natural reserve of “la Basse” «GOUAIX» (code: CONCF-098)

france

Στο Ile-de-France, βρίσκεται το φυσικό καταφύγιο Basse που εκτείνεται σε έκταση 854 στρεμμάτων, ένα πραγματικό στολίδι της φύσης, που προστατεύει μια εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα με περισσότερα από 614 διαφορετικά είδη σπάνιας βλάστησης. Ο σύλλογος που φροντίζει το καταφύγιο θέλει να ανανεώσει πολλούς χώρους και κατασκευές προκειμένου να είναι σε θέση να προσφέρει δραστηριότητες για τα μικρά παιδιά και τις οικογένειές τους.

Έτσι, λοιπόν, συνοδευόμενη από έναν υπεύθυνο, οι εθελοντές του συγκεκριμένου workcamp θα συμμετάσχουν στη δημιουργία ενός πλωτήρα που θα διευκολύνει την πρόσβαση στο ορνιθολογική εργαστήριο καθώς και στον καθαρισμό του καταφυγίου με σκοπό την αποκατάσταση της χλωρίδας του. Οι εθελοντές θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα μοναδικά είδη ζώων και φυτών της περιοχής, να μοιραστούν στιγμές με τους ντόπιους και άλλους εθελοντές απολαμβάνοντας παράλληλα ποικίλες δραστηριότητες.

Για περισσότερες λεπτομέρειες το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μπεις στο www.citizensinaction.gr βάζοντας τον κωδικό στην μηχανή αναζήτησης των workcamps και να δηλώσεις συμμετοχή για μια αξέχαστη εμπειρία όπου θα διευρύνει τους διαπολιτισμικούς σου ορίζοντες, θα σε βοηθήσει στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη και σίγουρα θα σε κάνει να σκεφτείς διαφορετικά για το πώς μπορείς να περνάς τον ελεύτερο χρόνο ή τις διακοπές σου.

Γράφει ο Πέτρος Κωνσταντάς


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Αυτόν τον Αύγουστο δες την… εθελοντικά!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format