Γιατί παγώνει ο εγκεφαλός μας όταν τρώμε παγωτό;


Πόσες φορές από τη λαχτάρα σου να φας την πρώτη μπουκίτσα από το παγωτό σου ή να ρουφήξεις την πρώτη δόση της γρανίτας σου “παγώνει” ο εγκεφαλός σου; Και κάθε φορά που το παθαίνεις νομίζεις ότι τελειώνει εκεί! Αυτό, λοιπόν, είναι γνωστό ως brain freeze ή απλούστερα sphenopalatine ganglioneuralgia, αλλά όπως και να το αποκαλέσεις πονάει!

Σύμφωνα με τον Καθηγητή του Τμήματος Νευρολογίας του Temple University Health Sciences Center, Joseph Hulihan, αυτός ο πόνος προκαλείται από την υπερβολικά γρήγορη κατανάλωση παγωμένων τροφίμων και συμβαίνει τυχαία στον καθένα από εμάς.

Τι προκαλεί, όμως, τον πόνο;

Πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 1960, οι επιστήμονες έριξαν το “φταίξιμο” στους ίδιους αγγειακούς μηχανισμούς του εγκεφάλου μας που είναι υπέυθυνοι για τους ανυπόφορους πόνους των ημικρανιών, δηλαδή γρήγορο περιορισμό και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Τι σου λέω κι εσένα τώρα; be2004399b7f07633bcb8d66c81c0d72

Πιο απλά, όταν κάτι παγωμένο, όπως είναι το αγαπημένο μας παγωτό, αγγίζει τον ουρανίσκο σου, τα αιμοφόρα αγγεία εκείνης της περιοχής παγώνουν ταχύτατα και σφίγγουν. Όταν τα αγγεία ξαναζεσταθούν, τότε επαναφέρουν την διαστολή τους. Τη διαστολή αυτή, την αισθάνονται οι αισθητήρες πόνου και “στέλνουν” σήμα στο νεύρο που είναι υπέυθυνο και τις αισθήσεις του προσώπου.

Έτσι, όταν το νεύρο αυτό “λαμβάνει” το σήμα πόνου, ο εγκέφαλος συχνά το ερμηνεύει ότι προέρχεται από το μέτωπο, προκαλώντας πονοκέφαλο. Κάηκες;

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε το brain freeze; Δοκίμασε τα παρακάτω:

  • Τρώγε αργά. Το να τρως και να πίνεις παγωμένα φαγητά – ροφήματα με αργό ρυθμό κάνει το στόμα σου να συνηθίζει την θερμοκρασία.

  • Κράτησε το φαγητό σου ή το ποτό σου στο μπροστινό μέρος του στόματός σου για λίγα δευτερόλεπτα πριν το καταπιείς.

  • Στρέψου στο Βορρά! Για να προκληθεί το brain freeze χρειάζεται υψηλή θερμοκρασία, οπότε είναι λίίίγο αδύνατον να συμβεί όταν ήδη κρυώνεις!

 

Επιμέλεια: Έφη Γκαραβέλα


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
Efi

Γιατί παγώνει ο εγκεφαλός μας όταν τρώμε παγωτό;

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format