Τεχνολογία και παράδοση ενώνονται με μια νότα από Λήμνο!


Ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, εμπνευστής του Taste Lemnos, μιλάει στο MyStudentPass.gr για την ιδέα του να αναδείξει τη Λήμνο μέσα από τις γεύσεις της, τους στόχους του, αλλά και τον διαγωνισμό “Launching People”.

O Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, εμπευστής του Taste Lemnos

1.Ποια ήταν η ιδέα με την οποία συμμετείχατε στο διαγωνισμό της Samsung; Πως προέκυψε η συμμετοχή αυτή;

Η ιδέα δημιουργήθηκε για να καλύψει μια βασική ανάγκη στο τουρισμό της Λήμνου. Την ανάγκη για ποιοτική φιλοξενία των επισκεπτών του νησιού. Η μητέρα μου διατηρεί τουριστικό γραφείο στη Λήμνο. Δουλεύοντας εκεί έβλεπα ότι αντιμετωπίζαμε παθητικά τα κενά στη φιλοξενία των επισκεπτών. Φιλοξενία σημαίνει νοιάζομαι γι αυτό που ζεις και κάνω ότι μπορώ για να περάσεις καλά. Και εμείς ήμασταν «αφιλόξενοι» τελικά σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς να το θέλουμε και χωρίς να είναι και δική μας ευθυνή.

Έτσι ξεκίνησα να σκέφτομαι για το δικό μας μερίδιο ευθύνης και τις δικές μας δυνατότητες, μία δομή παροχής υπηρεσίας που θα έχει χαρακτηριστικά αληθινής φιλοξενίας. Είναι απλό. Σκέψου πως θα φιλοξενούσες ένα αγαπημένο πρόσωπό σου. Από την άφιξη του, τι θα φάει, που θα κάνει μπάνιο, που θα κοιμηθεί, όλα. Ε, αυτό έκανα και εγώ.

Ο Βιωματικός τουρισμός ήταν η λύση. Πακέτα εμπειριών που δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει τον τόπο μας μέσα από διάδραση με τους ντόπιους ανθρώπους. Η μεγάλη μου αγάπη για τη γαστρονομία βοήθησε να πάρει τη μορφή του γαστρονομικού τουρισμού.

Αρχές Δεκεμβρίου 2013, μαθαίνω για το διαγωνισμό Launching people της Samsung. Αμέσως μόλις διάβασα το προφίλ του διαγωνισμού ήρθε στο μυαλό μου η ιδέα αυτή. Ανοίγω τα αρχεία που κατέγραφα την ιδέα αυτή και έστησα την υποψηφιότητα μου. Δύο μέρες πριν μπω στο στρατό κατέθεσα και το σχετικό βίντεο της υποψηφιότητας μου. Όλο το διαγωνιστικό κομμάτι έτρεξε εν τη απουσία μου από internet και τεχνολογία. Αλλά άμα έχεις πείσμα και καλούς φίλους όλα γίνονται.

2. Ποιοι ήταν οι αρχικοί σας στόχοι;

Η πρώτη συνάντηση με τους ανθρώπους της Samsung και τον μέντορα μου, ως νικητής του διαγωνισμού στη κατηγορία «Παράδοση & Ανάπτυξη», έγινε λίγο πριν το Πάσχα. Η επιχειρηματική πορεία του μέντορα μου Δημήτρη Steinhauer, με βοήθησε πολύ να θέσω άμεσα τους στόχους και να περάσουμε στην υλοποίηση της ιδέας. Οι αρχικοί στόχοι στηρίχθηκαν πάνω στην ιδέα, να δώσουμε την ευκαιρία στους επισκέπτες της Λήμνου να γνωρίσουν τις ξεχωριστές ομορφιές της, να το προβάλουμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο χωρίς εκπτώσεις. Αποφασίσαμε ότι η εικόνα του Taste Lemnos είναι Ελλάδα και φιλοξενία. Ξεκινώντας από το σχεδιασμό του λογοτύπου, το στήσιμο της ιστοσελίδας, οι φωτογραφίες που «ντύνουν» εικαστικά το website, όλα. Την ίδια στιγμή έπρεπε να καταγράψω τις ξεχωριστές ομορφιές του νησιού, γαστρονομικές και μη, και να δούμε πως θα μπορούσαν να ενταχθούν σε μία βιωματική εμπειρία και φυσικά να βρω τους ανθρώπους που θα γίνονταν οικοδεσπότες του Taste Lemnos.

Tyropita3. Σχεδόν ένα χρόνο μετά τον διαγωνισμό, βλέπετε αυτούς τους στόχους να υλοποιούνται;    Έφερε αποτελέσματα ο συνδυασμός δύο αντίθετων κόσμων, της τεχνολογίας και της παράδοσης;

Ένα χρόνο μετά, το Taste Lemnos κάνει τα πρώτα του βήματα. Αυτό οφείλεται σε  πολύ προσωπική δουλειά, στην αμέριστη υποστήριξη των ανθρώπων της Samsung και του μέντορα μου. Φυσικά, η οικογένεια μου ήταν πάντα εκεί από τη πρώτη στιγμή. Για μένα πλέον αυτοί οι δύο κόσμοι είναι ένα. Με τη βοήθεια των συνεργατών μου, πήραμε τις σύγχρονες τεχνολογίες και αναδείξαμε της παράδοση μας, την Ελλάδα μας, τον τόπου μας. Internet, φωτογραφικές μηχανές, σχεδιαστικά προγράμματα, smartphones, tablets, γλώσσες προγραμματισμού κλπ τάχθηκαν υπερ. της δημιουργίας του Taste Lemnos.


4. Στις 15-17 Νοεμβρίου 2014 έγινε η πρώτη εμπειρία του Τaste Lemnos αφού επισκέπτες της Λήμνου συμμετείχαν στις βιωματικές εμπειρίες που προσφέρουν οι κάτοικοι μέσω της ιδέας σας. Πώς βιώσατε την εμπειρία αυτή, τόσο εσείς ο ίδιος προσωπικά όσο και οι άνθρωποι που συμμετείχαν;

Είναι πολύ σημαντικό να αξιολογείς τη δουλειά σου και να βελτιώνεσαι. Έτσι όταν σχεδιάστηκαν οι πρώτες εμπειρίες, αποφάσισα να κάνω ένα πρώτο δοκιμαστικό tour για να δούμε πως δουλεύει όλη αυτή η ιδέα και κάνουμε τις διορθώσεις μας. Κάλεσα φίλους και συνεργάτες που δεν είχαν ξαναέρθει στη Λήμνο, με σκοπό να ζήσουν τις εμπειρίες Taste Lemnos και να τις αξιολογήσουν.

Η εμπειρία από τη δική μου πλευρά ήταν πολύ ξεχωριστή. Το αίσθημα ευθύνης που ένιωθα. Κάποιοι άνθρωποι με εμπιστευτήκαν να ζήσουν κάτι ξεχωριστό. Έτσι θέλησα να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό και να ζήσω όλα τα στάδια οργάνωσης, για να μπορώ μετέπειτα να έχω την γνώση για να ελέγχω τη λειτουργία της επιχείρησης μου. Άρα αν με βλέπατε από μία γωνία ήμουν ένας «Βέγγος» που ευτυχώς με τη βοήθεια οικογένειας και φίλων έτρεχε για τα πάντα. Αλλά η ικανοποίηση το βράδυ που ξάπλωνα και σκεφτόμουν τα χαμόγελα και τα λόγια ενθουσιασμού των επισκεπτών, μου έπαιρνε όλη τη κούραση.

Οι επισκέπτες ενθουσιάστηκαν με το νησί και τις ξεχωριστές ομορφιές του. Έζησαν τη κάθε στιγμή και ήταν ειλικρινείς στην έκφραση των συναισθημάτων τους, όπως άλλωστε και κάθε τουρίστας που θα είχε πληρώσει για να ζήσει μία ξεχωριστή εμπειρία. Έκαναν πολύ στοχευμένες παρατηρήσεις και σχόλια που με βοήθησαν και θα με βοηθήσουν στη βελτίωση των υπηρεσιών μου.

Ξέρεις στη ψυχολογία καταναλωτή, το κομμάτι του τουρισμού είναι το πιο περίπλοκο γιατί ασχολείσαι με τη ψυχολογία του από τη στιγμή που επιλέγει τη Λήμνο για διακοπές, που θα φτάσει, που θα στεναχωρηθεί ή θα χαρεί με κάτι, μέχρι τη στιγμή που θα επιστρέψει. Πρέπει να είσαι εκεί και να προσαρμόζεσαι συνεχώς στα δεδομένα αυτά για να πετύχεις τη καλύτερη φιλοξενία. Όπως θα έκανες και με ένα φίλο σου άλλωστε.

Οι πρώτοι επισκπεπτες του Taste Lemnos

5. Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι ενός τόπου αντικατοπτρίζουν την αξία και τον χαρακτήρα του ή τελικά σημασία έχουν μόνο τα αξιοθέατα και η αρχιτεκτονική του; Ποσό σημαντική θεωρείτε την φιλοξενία των ανθρώπων;

Σε τόπο με πολύ ξεχωριστά αξιοθέατα πας μία φορά. Σε τόπο με φιλόξενους ανθρώπους πας και θα θες να πηγαίνεις με κάθε ευκαιρία.

Η φιλοξενία είναι στη φύση του ανθρώπου ως κοινωνικό ων και σήμερα το έχουμε ανάγκη όσο ποτέ. Όταν υπάρχει φιλοξενία, υπάρχουν αληθινά και συνήθως έντονα συναισθήματα που μας κάνουν καλό. Γι μένα η φιλοξενία είναι τρόπος ζωής.

Τι εννοώ: Φιλόξενα θέλω να νιώθω και στο σούπερ μαρκετ, να κάνω με άνεση τα ψώνια μου. Φιλόξενα θέλω να νιώθω και στο γιατρό που θα με εξετάσει. Φιλόξενα θέλω να νιώσω και στο μαγαζί ενδυμάτων που θα αγοράσω τα ρούχα μου. Φιλόξενα θέλω να νιώσω και στο σπίτι του φίλου μου. Φιλόξενα θέλω να νιώσουν και οι επισκέπτες της Λήμνου γι’ αυτό δημιουργήθηκε το Taste Lemnos.

Αυτό θέλω να είναι και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Taste Lemnos. Κάθε εμπειρία να διακρίνεται για την αλήθεια και τη φιλοξενίας της. «Λίγα χρόνια αργότερα, μπορεί να ξεχάσεις το όνομα του τοπικού τυριού μελίχλωρο. Δύσκολα όμως θα ξεχάσεις τον τυροκόμο Κυρ Νίκο, και ακόμα πιο δύσκολα θα φύγει η εικόνα από το μυαλό σου….ένας παθιασμένος μερακλής τυροκόμος, που τον βοήθησες να φτιάξετε παρέα το τυρί και το συναίσθημα που σου προκάλεσε όλη αυτή η εμπειρία.»

Ως επόμενα βήματα, έχουμε την ανάπτυξη του δικτύου με περισσότερους «οικοδεσπότες». Σε λίγες μέρες θα είναι διαθέσιμη και η αγγλική έκδοση του website. Από τον Φεβρουάριο θα είμαστε έτοιμοι με διαθέσιμες εμπειρίες προς πώληση μέσω Online booking και αρχές Μαΐου να υποδεχθούμε τους πρώτους επισκέπτες στη Λήμνο.

oil-tasting

Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Taste Lemnos ΕΔΩ.

Συνέντευξη από την Αργυρώ Σαμιώτη


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
Efi

Τεχνολογία και παράδοση ενώνονται με μια νότα από Λήμνο!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format