6 επιστημονικοί λόγοι που η Δευτέρα είναι η χειρότερη μέρα της εβδομάδας


1. Το μοτίβο του ύπνου που ακολουθούμε:

Το μυαλό μας είναι ο σκλάβος των ρολογιών του σώματός μας. Όλοι ξέρουμε ότι κάποια στιγμή μέσα στο χρόνο αλλάζουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω ή μια ώρα μπροστά, με αποτέλεσμα να μπερδευόμαστε λιγάκι. Περίπου το ίδιο συμβαίνει και στην αρχή της κάθε εβδομάδας. Πολλοί από εμάς δεν έχουμε την ευκαιρία να κοιμηθούμε τις επιθυμητές ώρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, έτσι προσπαθούμε να αναπληρώσουμε τον ύπνο που χάσαμε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Αλλά το να απολαμβάνεις έστω και 1-2 ώρες ύπνου τις μέρες του Σαββατοκύριακου, μπερδεύουν τα ρολόγια του σώματός μας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτές οι extra ώρες “σβήνουν” τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος για τουλάχιστον 45 λεπτά το πρωί της επόμενης μέρας, δηλαδή το πρωινό της Δευτέρας.

2. Οι κοινωνικές επαφές μας:

Ένας παράξενος λόγος που μπορεί να μας χαλάσει τις Δευτέρες μας, μας πάει πίσω στην εποχή των ανθρώπων των σπηλαίων. Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά άτομα. Χαιρόμαστε όταν νιώθουμε άνετα στη θέση που έχουμε στη “φυλή” μας, για να μιλήσω και τη γλώσσα τους. Ακόμα και όταν λείψεις μόνο για 2 μέρες από τη δουλειά, θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι η θέση μας στο εργασιακό μας περιβάλλον είναι ασφαλής. Το να μιλάς με τους συναδέλφους σου ή τους συμφοιτητές σου είναι ένα σημαντικό κομμάτι της προετοιμασίας σου για το υπόλοιπο της εβδομάδας, το οποίο αν παραλείψεις, μπορεί να χαλάσει τη διάθεσή σου.

3. Η ξαφνική αλλαγή:

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν ρωτάς τους ανθρώπους για το τι συναισθήματα νιώθουν σε γενικά πλαίσια, οι πιο πολλοί απαντούν ότι οι Δευτέρες είναι πιο καταθληπτικές και αγχώδεις από τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας. Οι Παρασκευές μόνο είναι οι πιο αγαπημένες μέρες γιατί είναι οι προάγγελοι του Σαββατοκύριακου. Έτσι καταλήγουμε στο γεγονός ότι υπάρχει μεγαλύτερη συναισθηματική αλλαγή από την Κυριακή στη Δευτέρα, από ότι μεταξύ άλλων ημερών. Όποτε, ό,τι και να συμβεί, η Δευτέρα θα είναι πάνταη χειρότερή μας μέρα.

4. Νιώθουμε χειρότερα για τους εαυτούς μας:

Ένα κανονικό Σαββατοκύριακό μας μπορεί να εμπεριέχει καλό και πολύ φαγητό, κατανάλωση ποτών ή κάπνισμα, παραπάνω από ότι συνήθως. Όλα αυτά μπορεί να έχουν επιπτώσεις σωματικές πάνω μας,έτσι εξηγούνται και τα αποτελέσματα μιας έρευνας ότι οι Αμερικανίδες όλων των ηλικιών αισθάνονται λιγότερο ελκυστικές τις Δευτέρες.

Παρόλα αυτά, η Δευτέρα είναικαι η καλύτερη μέρα για να πάρουμε αποφάσεις για το τι θέλουμε να αλλάξουμε στη ζωή μας, για παράδειγμα να αρχίσειςμια δίαιτα ή να κόψεις το κάπνισμα. Ναι μεν είναι θετικές οι αλλαγές αυτές, αλλά προέρχονται από μια αρνητική ψυχολογική κατάσταση που μας προσφέρει απλόχερα η Δευτέρα.

5. Είμαστε λιγότερο υγιείς:

Δεν είναι ότι απλά αισθανόμαστε λιγότερο υγιείς τις Δευτέρες, αλλά στην πραγματικότητα είμαστε κιόλας. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι στην αρχή της κάθε εβδομάδας έχουμε αυξημένη πίεση σε σχέση με το υπόλοιπό της, άρα και μεγαλύτερο είναι το ρίσκο να αρρωστήσουμε.

6. Δεν μας αρέσει αυτό με το οποίο ασχολούμαστε:

Είτε σχολή είναι αυτό, είτε εργασία, όποιον και αν ρωτήσουμε τη Δευτέρα κατά πόσο του αρέσει θα μας απαντήσει αρνητικά. Και αυτή την ψυχολογική κατάσταση της Δευτέρας,που προκαλεί κατάθλιψη και άγχος, οι ψυχίατροι την ονομάζουν “Monday Blues”. Για αυτό και σύμφωνα με έρευνες, οι περισσότερες αιτήσεις προσλήψεων για δουλειά πραγματοποιούνται τις Τρίτες, δηλαδή μια μέρα αφού έχουν επιδράσει πάνω μας οι επιδράσεις της Δευτέρας.

Εμείς με τη σειρά μας να σας ευχηθούμε καλύτερο υπόλοιπο της εβδομάδας!

Επιμέλεια: Έφη Γκαραβέλα

 

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
Efi

6 επιστημονικοί λόγοι που η Δευτέρα είναι η χειρότερη μέρα της εβδομάδας

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format