Εξ’ αποστάσεως εργαστήρια open-hardware στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο


Το εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Επεξεργασίας Ψηφιακών Μέσων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ανέπτυξε εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως (remoteLabs) τα οποία βασίζονται στην ανοικτή (open hardware) πλατφόρμα Arduino.Σημειώνεται ότι, η πρόσβαση των φοιτητών είναι ελεύθερη.

Η δημιουργία της εν λόγω πλατφόρμας στοχεύει στην εκπαίδευση των φοιτητών πάνω σε τεχνολογίες μικροελεγκτών, αισθητήρων, αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή και εφαρμογές Internet Of Things (IoT). Όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι ΕΛ/ΛΑΚ και φιλοξενούνται από συστήματα που τρέχουν xampp. Πάνω σε αυτή την πλατφόρμα έγιναν δύο ειδικές εκπαιδεύσεις σε συνεργασία με την ΙΕΕΕ, μια με τη μορφή κανονικής σειράς εργαστηριακών κύκλων και μία με τη μορφή διαγωνισμού.

Επιπλέον, το εργαστήριο χρησιμοποιείται πιλοτικά και από φοιτητές του ΕΑΠ του μεταπτυχιακού προγράμματος Σχεδίασης και Ανάπτυξης Διάχυτων Συστημάτων Υπολογισμού και ειδικότερα των θεματικών ενοτήτων ΣΔΥ61 (Συστήματα κινητού υπολογισμού) και ΣΔΥ62 (Ενσωματωμένα συστήματα).

Όπως φαίνεται, στο εργαστήριο δημιουργείται μια ακόμα αντίστοιχη εργαστηριακή υποδομή για την εκμάθηση προγραμματισμού σε γλώσσα VHDL και συστήματα FPGA.Σκοπός της είναι, οι φοιτητές να γνωρίσουν τη σειρά εργαλείων GHDL, τα οποία είναι ΕΛ/ΛΑΚ (GNU General Public License V2 or later).

Εως τώρα, η ανάπτυξη σε FPGA βασίζεται σε εμπορικά διαθέσιμα πακέτα λογισμικού και αναπτυξιακές κάρτες.Ωστόσο, σχεδιάζονται ήδη μελέτες, έτσι ώστε μελλοντικά να πραγματοποιηθεί η εισαγωγή της ανοικτής πλατφόρμας Papilio, η οποία βασίζεται σε ανοικτού λογισμικού σχεδίαση ενσωματωμένων συστημάτων με χρήση FPGA (βασισμένη σε ανοικτή αρχιτεκτονική Arduino και ανοικτού κώδικα συνθέσιμες μονάδες υλικού –opencores- για προγραμματισμό του FPGA).

Επιμέλεια : Μαριάννα Αλεξοπούλου


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Εξ’ αποστάσεως εργαστήρια open-hardware στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format