Σπουδές στο εξωτερικό : ΔΑΝΙΑ


denmark.gif

Εκπαιδευτικό σύστημα :

Στη Δανία, τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διακρίνονται σε : Πανεπιστήμια (Universitet), Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης (Centre Hoijere Uddannelsesinstitutioner), Ινστιτούτα Ανώτατης Εκπαίδευσης (Centre for Videregaende Uddanneiser) και Ακαδημίες Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Erhvervsakademier), όπου :

  • Οι πανεπιστημιακές σπουδές στη Δανία παρέχουν γνώση και έρευνα στο υψηλό διεθνές επίπεδο.Ο πανεπιστημιακός τομέας περιλαμβάνει 12 Πανεπιστήμια που περιλαμβάνουν διαφορετικές σχολές ενω κάποια είναι ειδικευμένα σε συγκεκριμένους τομείς σπουδών.Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και 13 Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης που παρέχουν εξειδικευμένες γνώσεις σε τομείς όπως η μηχανική, η φαρμακευτική, η γεωπονική, οι οικονομικές σπουδές, η αρχιτεκτονική, οι καλές τέχνες και η μουσική.
  • Τα Ινστιτούτα Ανώτατης Εκπαίδευσης πλέον συγχωνεύθηκαν με τοπικά (περιφερειακά) κολλέγια.Τα Ινστιτούτα έχουν κυρίως επαγγελματικό προσανατολισμό και συνδυάζουν θεωρητικές σπουδές με πρακτική εφαρμογή και εφαρμοσμένη έρευνα σε διαφορετικούς τομείς.

Επίσης, υπάρχει ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός πανεπιστιμιακών κύκλων σπουδών (πτυχιακών, μεταπτυχιακών) που διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα.

Τίτλοι σπουδών :

Τα Πανεπιστήμια και τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης παρέχουν τους ακόλουθους τίτλους σπουδών σύμφωνα με το μοντέλο της διακήρυξης της Μπολόνια :

  • 3 έτη σπουδών για την απόκτηση bachelor’s degree (BSc/BA) που περιλαμβάνει την προετοιμασία μιας εργασίας-έργου (preparation of a project)
  • 2 έτη σπουδών για μεταπτυχιακές σπουδές (MSc/MA), όπου για την απόκτηση του master’s degree απαιτείται η συγγραφή μιας εργασίας (thesis) διάρκειας ½ – 1 χρόνου.
  • 3 έτη σπουδών για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος PhD που απαιτεί τη διμιουργία νέας έρευνας και γνώσης καθώς και την παρουσίαση- υποστήριξη μας διατριβής.

Τα Ινστιτούτα Ανώτατης Εκπαίδευσης δίνουν :

  • Professional Bachelor’s degree : δίνεται σε όλους τους τομείς σπουδών ύστερα από 3-4 χρόνια σπουδών.Εκτός από τα μαθήματα σπουδών περιλαμβάνει πτυχιακή εργασία και πρακτική άσκηση.Σε αρκετους τομείς δίνεται η δυνατότητα για απόκτηση master’s degree.

Οι σπουδές στις Ακαδημίες Επαγγελματικής Εκπαίδευσης καταλήγουν μετά από 2 χρόνια σπουδών στην απόκτηση διπλώματος Academy Profession degree, το οποίο συνδυάζει θεωρητικές-αναλυτικές σπουδές με πρακτική προσέγγιση.

Ακαδημαϊκό έτος :

Κατά κανόνα το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και διαιρείται σε 2 εξάμηνα, από το Σεπτέμβριο ως τον Ιανουάριο και από το Φεβρουάριο εως το τέλος Ιουνίου.

Προϋποθέσεις εισαγωγής :

Οι υποψήφιοι φοιτητές για την παρακολούθηση βασικών πτυχιακών σπουδών θα πρέπει να είναι κάτοχοι απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ισότιμου του αντίστοιχου δανικού.Για τα περισσότερα προγράμματα θεωρείται απαραίτητη η άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας και της δανικής όπου θα πρέπει να επιτύχουν στις εξετάσεις Studieproven i dansk som andetsprog.Σε ορισμένες σχολές απαιτείται από τους υποψηφίους ικανοποιητική βαθμολογία στα μαθήματα της επιλογής σπουδών, ή επαγγελματική εμπειρία.

Υπάρχουν αρκετές δυνατότητες εκμάθησης της γλώσσας στη Δανία.Κανονικά μαθήματα της δανικής γλώσσας προσφέρονται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου ενω πραγματοποιούνται και καλοκαιρινά μαθήματα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών σπουδών.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται από τους δήμους, ιδιωτικούς οργανισμούς, πανεπιστήμια και ινστιτούτα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης .Η παρακολούθησή τους, σε αρκετούς φορείς γίνεται με την καταβολή διδάκτρων.Παρ’ όλ’ αυτά, πολλά από τα μαθήματα που προσφέρουν οι δήμοι είναι δωρεάν.

Κόστος ζωής :

  • Δίδακτρα : στη Δανία δεν προβλέπονται δίδακτρα για σπουδές στην Ανώτατη Εκπαίδευση για τους πολίτες της ΕΕ.Εξαίρεση αποτελούν οι σπουδές για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος (PhD degree) και προγράμματος ειδίκευσης που επιβαρύνονται με δίδακτρα σπουδών.
  • Διαμονή : Στις μεγάλες πόλεις της Δανίας είναι αρκετά δύσκολο για ένα φοιτητή να βρει ένα μέρος να μείνει κατά τη διάρκεια των σπουδών του.Οι φοιτητές άλλων κρατών θα πρέπει να έρχονται σε επικοινωνία με το ίδρυμα το οποίο θα φοιτήσουν για πληροφορίες σχετικά με τη στέγαση.Το γραφείο υποδοχής του ιδρύματος συχνά βοηθά τους ξένους φοιτητές στοντρόπο διαμονής τους.Υπάρχουν τρεις δυνατότητες διαμονής :
  1. Φοιτητικές εστίες
  2. Ενοικίαση δωματίου στο σπίτι μιας οικογένειας
  3. Ενοικίαση διαμερίσματος στο οποίο θα μένουν μαζί με άλλους φοιτητές

Χρηματοδοτήσεις-Υποτροφίες :

Γενικά δεν υπάρχουν περιορισμοί στα μέσα οικονομικής υποστήριξης και υποτροφιών που προσφέρονται εθνικά ή από τα ίδια τα ινστιτούτα στους ξένους φοιτητές των πτυχιακών σπουδών.Οι φοιτητές PhD από το εξωτερικό, είναι ελεύθεροι να αποταθούν για υποτροφία των σπουδών τους με γνωστοποίηση δημόσιας αγγελίας.

Ακόμη, ένας σημαντικός αριθμός υποτροφιών προσφέρεται κάθε χρόνο από βιομηχανικούς φορείς/εταιρείες και είναι ανοικτές προς τους ξένους φοιτητές.

Άδεια παραμονής :

Στη Δανία μπορεί κανείς να μείνει χωρίς άδεια παραμονής μέχρι 3 μήνες.Για τους φοιτητές της ΕΕ που θα παρακολουθήσουν πτυχιακές σπουδές, απαιτείται άδεια παραμονής από την τοπική κομητεία (Statsamt), την οποία θα πρέπει να αιτήσουν το πρώτο τρίμηνο παραμονής τους στη χώρα.Άδεια εργασίας δεν απαιτείται, αν οι φοιτητές επιθυμούν να εργασθούν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Ιατρική μέριμνα :

Όσοι προέρχονται από χώρες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα στις ίδιες ιατρικές παροχές όπως και οι μόνιμοι κάτοικοι της Δανίας, εφόσον έχουν την κάρτα Ευρωπαϊκής Ιατρικής Μέριμνας (EHIC)

Υπηρεσίες για φοιτητές :

Πηγή : Frapress


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Σπουδές στο εξωτερικό : ΔΑΝΙΑ

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format