Σπουδές στο εξωτερικό : ΓΑΛΛΙΑ


Εκπαιδευτικό σύστημα :

Η ανώτατη εκπαίδευση στη Γαλλία περιλαμβάνει ένα πλήθος εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όπου, η οργάνωσή τους και οι ισχύουσες διαδικασίες πρόσβασης ποικίλουν ανάλογα με τη φύση των ιδρυμάτων και τους στόχους των προγραμμάτων που προσφέρονται.Διακρίνονται σε 3 κατηγορίες :

  1. Τα Πανεπιστήμια, όπου υπάγονται και τα Πανεπιστημιακά Τεχνολογικά Ινστιτούτα (IUT) τα οποία προσφέρουν ακαδημαϊκή, τεχνολογική κα επαγγελματική εκπαίδευση σε όλους τους τομείς των γνώσεων προετοιμάζοντας τους φοιτητές για καριέρα στην έρευνα και τις εφαρμογές της (Universities) ή στοχεύουν στην προετοιμασία τεχνικών και επαγγελματικών στελεχών (IUT).
  2. Οι Ανώτατες Σχολές (Grandes Ecoles) παρέχουν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου στον τομέα των μηχανικών και των επιχειρήσεων.Η εισαγωγή σε αυτές τις Σχολές υπάγεται σε αυστηρά κριτήρια και ο αριθμός των φοιτητών είναι περιορισμένος.Οι σπουδές διαρκούν 3 ή περισσότερα χρόνια, και γίνονται ύστερα από προπαρασκευαστικά μαθήματα 2 ετών.Για τα προπαρασκευαστικά μαθήματα πραγματοποιούνται εξετάσεις εισαγωγής των φοιτητών στις βασικές σπουδές.
  3. Οι Σχολές Ειδίκευσης (Specialist Schools) οι οποίες προσφέρουν ειδικές σπουδές υψηλού επιπέδου στους εξής τομείς : Τέχνη (art-design school), Αρχιτεκτονική (school of architecture), Δημοσιογραφία (school of journalism, school specializing in audiovisual subjects, accountary schools), Διοίκηση (social work schools), Ιατρική Φροντίδα (paramedical – healthcare schools).

Τίτλοι σπουδών :

Στη Γαλλία υπάρχει τεχνολογική κι επαγγελματική εκπαίδευση διάρκειας 2 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων προετοιμάζονται ειδικευμένοι τεχνικοί που θα απασχοληθούν σε χώρους εργασίας όπως η επικοινωνία, η οικονομία, ο τουρισμός, τα ηλεκτρονικά και τα μέσα μεταφοράς.

  • BTS: Brevet de technicien supérieur (Higher Technician Certificate) : απονέμεται από τα Τεχνολογικά Λύκεια σε αρκετούς επαγγελματικούς τομείς.
  • DUT: Diplome universitaire de technologie (University Diploma in Technology DEUST: Diplome d’Etudes Universitaires Scientifiques et Techniques (University Diploma of Technical and Scientic Studies) : τα διπλώματα αυτά απονέμονται από τα Πανεπιστημιακά Τεχνολογικά Ινστιτούτα (IUT) με την παρακολούθηση σπουδών επαγγελματικής εκπαίδευσης διάρκειας 2 ετών.Οι κάτοχοι αυτών των τίτλων σπουδών μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους σε ανώτατο επίπεδο στα IUT και στα Grandes Ecoles.

Οι Πανεπιστημιακές Σπουδές στη Γαλλία είναι οργανωμένες σε 3 κύκλους :

1ος κύκλος – Γενικές Σπουδές

DEUG : Diplome d’Etudes Universitaires générales (General University Diploma) : για την απόκτησή του απαιτούναι 2 χρόνια σπουδών που καλύπτουν βασικές γνώσεις και θεωρητική σπουδή για την προετοιμασία σε ειδικές γνώσεις και εκπαίδευση στον τομέα σπουδών τους. Στο ίδιο επίπεδο εντάσσεται το DUT των πανεπιστημιακών τεχνολογικών ινστιτούτων.

2ος κύκλος – Βασικές Πτυχιακές Σπουδές

Licence : απονέμεται μετά από 3 χρόνια σπουδών ή με ένα χρόνο σπουδών μετά την απόκτηση του DEUG, όπου οι φοιτητές αποκτούν ειδικές γνώσεις στον τομέα των σπουδών τους.Πλέον, τα IUT απονέμουν το δικό τους βασικό πτυχίο (Licence professionelle) με την απόκτηση γνώσης και δεξιοτήτων σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς.

Maîtrise : πτυχίο που απονέμεται με την ολοκλήρωση σπουδών διάρκειας 4 ετών.Για την απόκτησή του απαιτείται η συγγραφή πτυχιακής εργασίας.Υπάρχουν ορισμένα Maîtrise προγράμματα που προσφέρουν επαγγελματική κατάρτιση :

  1. MST: Maîtrise de sciences et techniques (Science and Technology Masteri).
  2. MSG: Maîtrise de Sciences de gestion (Masters in Management Sciences).
  3. MIAGE: Maîtrise méthodes informatiques appliqueés à la gestion (Masters in Information Technology for Management).

3ος κύκλος – Μεταπτυχιακές Σπουδές

To Master’s degree απονέμεται στους κατόχους του Licence degree μετά από 2 χρόνια σπουδών και χωρίζεται σε 2 κύριους προσανατολισμούς :

  1. Master professionel, το οποίο στοχεύει στο να εφοδιάσει τους φοιτητές με προσόντα για την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
  2. Master recherche, το οποίο προετοιμάζει τους φοιτητές για επιστημονική έρευνα επιπέδου doctorat.

Παρ’ όλ’ αυτά, ισχύουν επιπρόσθετα και οι κάτωθι τίτλοι σπουδών :

  • DESS : diplôme de recherche technologique (Technological Research Diploma), για το οποίο απαιτούνται σπουδές 2 χρόνων και είναι ισότιμο με το Master professionel.
  • DEA : diplôme d’études approfondies (Advanced Studies Diploma), απαιτεί Maîtrise και 1 χρόνο σπουδών και αποτελεί το πρώτο βήμα του διδακτορικού.Είναι ισότιμο του Master recherche.
  • Doctorate level, για την παρακολούθηση των σπουδών που οδηγούν στην απόκτησή του είναι απαραίτητη η απόκτηση του Master recherche ή του DEA, που προετοιμάζουν τους φοιτητές για την έρευνα.Οι σπουδές για το doctorate διαρκούν 3 ή περισσότερα χρόνια και περιλαμβάνουν εργαστηριακή έρευνα, σεμινάρια και την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής.

Στις Ανώτατες Σπουδές (Grandes écoles), οι σπουδές διαρκούν 5 χρόνια και ο τίτλος σπουδών που τους απονέμεται είναι ισότιμο του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (master’s degree).

Αντίστοιχα, στις Σχολές Ειδίκευσης (Specialist Schools) οι σπουδές διαρκούν 3 χρόνια ή περισσότερα (αρχιτεκονική) και στους αποφοίτους απονέμεται ο τίτλος σπουδών Licence ή άλλο πτυχίο αναγνωρισμένο από την ΕΕ.

Ακαδημαϊκό έτος :

Στη Γαλλία, το ακαδημαϊκό έτος ξεκινά κατά κανόνα στις αρχές Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουνίου.

Προϋποθέσεις εισαγωγής :

Για να μπορέσει να σπουδάσει σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, κάθε υποψήφιος φοιτητής πρέπει να είναι κάτοχος απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ισοδύναμου του αντίστοιχου baccalaureat.Για την εισαγωγή του στα Πανεπιστήμια και τα Πανεπιστημιακά Τεχνολογικά Ινστιτούτα πρέπει να παρακολουθήσει προπαρασκευαστικά μαθήματα του τομέα επιλογής του και να επιτύχει στις εισαγωγικές εξετάσεις.

Πριν από την άφιξή του στη χώρα, απαταίτητη προϋπόθεση είναι η άριστη γνώση της γαλλικής γλώσσας.Ωστόσο, τα γαλλικά πανεπιστήμια παρέχουν στους φοιτητές τη δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων εκμάθησης της γλώσσας.

Οι τριτοβάθμιες ανώτατες σχολές (Grandes Ecoles, Specialist Schools) ορίζουν δικά τους κριτήρια και μεθόδους εισαγωγής, πέραν των εισαγωγικών εξετάσεων.

Απαραίτηση προϋπόθεση είναι, επίσης, η απόδειξη ικανοποιητικών οικονομικών πόρων, οι οποίοι θα εξασφαλίσουν τα έξοδα σπουδών του φοιτητή.

Οι υποψήφιοι φοιτητές που επιθυμούν να εγγραφούν σε κάποιο ίδρυμα για βασικές πτυχιακές σπουδές πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση εγγραφής στη γαλλική πρεσβεία της χώρας τους από 1η Δεκεμβρίου εως και 15 Ιανουαρίου.

Για τις μεταπτυχιακές σπουδές οι αιτήσεις εισαγωγής κατατίθενται στο Ίδρυμα επιλογής σπουδών του φοιτητή μέχρι 1η Απριλίου.

Δίδακτρα :

Στα Πανεπιστήμια τα δίδακτρα κυμαίνονται στα 300 € για κάθε ακαδημαϊκό έτος. Στα Grande Ecoles κυμαίνονται στα 600€ ετησίως ενω, στα άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα το ποσό εξαρτάται από το πρόγραμμα σπουδών και το είδος του ιδρύματος.

Κόστος διαμονής :

Το κόστος διαμονής στη Γαλλία είναι αρκετά υψηλό και κυμαίνεται στα 1000€ το μήνα. Η διαμονή σε φοιτητική εστία κοστίζει από 120-400€ το μήνα, ανάλογα με την πόλη και το είδος του δωματίου.Η διαμονή σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα κοστίζει 450-650€ το μήνα.Όσον αφορά την ιατρική περίθαλψη, αν ο φοιτητής έχει ιατρική κάλυψη, το ποσό που πρέπει να διαθέσει ετησίως ανέρχεται στα 170€.

Χρηματοδοτήσεις – Υποτροφίες :

Το γαλλικό κράτος προσφέρει αρκετές υποτροφίες σε ξένους φοιτητές κυρίως για μεταπτυχιακές σπουδές.Ο γαλλικός οργανισμός IEDU παρέχει αρκετές υποτροφίες και χρηματοδοτήσεις για τις σπουδές των φοιτητών (iedu.free.fr/cherchetran.php ). Επίσης, ο γαλλικός οργανισμός ANDES (Association nationale des docteurs éssiences) προσφέρει υποτροφίες για σπουδές διδακτορικού ή μεταδιδακτορικού επιπέδου (www.andes.asso.fr/ PRESENT.htm). Και άλλα πανεπιστήμια, όμως, προσφέρουν υποτροφίες στους φοιτητές τους.

Άδεια παραμονής :

Οι φοιτητές που προέρχονται από κράτη-μέλη της ΕΕ δε χρειάζονται άδεια παραμονής.Ωστόσο, θα πρέπει να προμηθευτούν την carte de séjour από τα Κέντρα Αλλοδαπών στις μεγάλες πόλεις και από το Δημαρχείο ή την Αστυνομία στις επαρχιακές πόλεις.

Ιατρική μέριμνα :

Οι φοιτητές που επιθυμούν να σπουδάσουν στη Γαλλία, θα πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό κάλυψης ιατρικής περίθαλψης.Στην περίπτωση αυτή, παρέχεται κάθε ιατρική βοήθεια από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Γαλλίας.Αν ο φοιτητής είναι πάνω από 28 ετών, πρέπει να έχει ιδιωτική ασφάλεια ιατρικής κάλυψης.

Υπηρεσίες για φοιτητές :

  • Ministry of Youth, Education and Research : www.education.gouv.fr
  • Conference of University Presidents (CPU) : www.cpu.fr
  • National Office for Information on Study and the Professions (ONISEP) : www.onisep.fr
  • Centre National des Oeuvres universitaires et scolaires (CNOUS) : www.cnous.fr
  • Union Nationale des Etudiants de France Indépendante et Démocratique (UNEF-ID) : http://www.unef-id.org/
  • Education in France : www.edufrance.fr

Πηγή : Frapress


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Σπουδές στο εξωτερικό : ΓΑΛΛΙΑ

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format