Σπουδές στο εξωτερικό : ΒΕΛΓΙΟ


belgium.gif

Εκπαιδευτικό σύστημα :

Στο Βέλγιο, οι τρεις κοινότητες έχουν εξασφαλίσει αυτονομία μεταξύ τους.Η αυτονομία αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και την εκπαίδευση.Ωστόσο, η δομή του εκπαιδευτικού συστήματος διαφέρει σε κάθε κοινότητα.

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Βέλγιο (Φλαμανδική κοινότητα) δίνεται από τα Πανεπιστήμια (Universities) και τα Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (Hogescholen).

Κάθε ίδρυμα διαθέτει το δικό του σύστημα και πρόγραμμα σπουδών.
Τα προγράμματα σπουδών στα Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (Hogescholen) χωρίζονται σε πρώτο και δεύτερο κύκλο σπουδών :

  • 1ος κύκλος : περιλαμβάνει σπουδές τριών χρόνων.Τα μαθήματα προετοιμάζουν τους φοιτητές για ειδικευμένα επαγγέλματα στη βιομηχανία, στο εμπόριο, στη γεωργία, στην υγεία-αποκατάσταση ασθενών, στη δημόσια διοίκηση, στην εκπαίδευση, στην πληροφόρηση, στις εφαρμοσμένες τέχνες και στα μέσα επικοινωνίας.Επομένως, αυτός ο κύκλος σπουδών αφορά τον πρακτικό προσανατολισμό και περιλαμβάνει σημαντικές περιόδους πρακτικής άσκησης.
  • 2ος κύκλος : χωρίζεται σε 2 περιόδους διάρκειας 2 χρόνων έκαστη.Οι σπουδές αυτές είναι ακαδημαϊκού επιεπέδου και βασίζονται κυρίως σε επιστημονική και όχι ειδικευμένη γνώση.Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει θεωρητικά-εργαστηριακά μαθήματα, καθώς και εφαρμοσμένη έρευνα.Οι πτυχιούχοι αυτού του κύκλου σπουδών μπορούν να εργαστούν ως διευθυντές ερευνητικών κέντρων, κρατικοί υπάλληλοι, επαγγελματίες καλλιτέχνες.

Στα Πανεπιστήμια (Universities) οι σπουδές είναι ακαδημαϊκές, χαρακτηρίζονται από την ενοποίηση της μόρφωσης με την έρευνα και διαρκούν 3-4 χρόνια.Η θεμελιώδης έρευνα είναι μεταξύ των σημαντικών καθηκόντων που προσφέρουν τα πανεπιστήμια.Οι πτυχιούχοι αποκτούν γνώση-εφόδια, έτσι ώστε να εργαστούν ως υψηλόβαθμα στελέχη κρατικών-ιδιωτικών οργανισμών ή μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Τίτλοι σπουδών :

Όλοι οι φοιτητές των βασικών σπουδών αποκτούν το bachelor degree ( βασικό πτυχίο σπουδών) με την ολοκλήρωση σπουδών διάρκειας τριών ετών.

  • Profession-oriented bachelor’s degree (βασικό πτυχίο ειδίκευσης) : απονέμεται από τα πανεπιστημιακά ινστιτούτα (Hogescholem) με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών.
  • Academic bachelor’s degree (βασικές ακαδημαϊκές σπουδές) : προετοιμάζει τους φοιτητές για τη συνέχιση των σπουδών τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο master’s level).Ο κύκλος σπουδών διαρκεί 2-3 χρόνια και το πτυχίο μπορεί να αποκτηθεί από όσους φοιτούν στα Πανεπιστήμια κατά το 2ο κύκλο σπουδών.
  • Master degree (μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών) : παρέχεται από τα Hogescholen, τα Πανεπιστήμια και τα Ινστιτούτα που είναι ειδικευμένα σε μεταπτυχιακές σπουδές.Τρία τέτοια ινστιτούτα είναι αναγνωρισμένα από το Βελγικό κράτος :
  1.  Vlerick Leuven – Gent Management School
  2.  Instituut voor Tropische Geneeskund
  3. Institut voor ontwikkelingsbeleid en-beheer.

Για να παρακολουθήσει κανείς μεταπτυχιακές σπουδές θα πρέπει να έχει Academic bachelor degree.Ωστόσο, η εισαγωγή σε ένα μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών μπορεί να εξαρτηθεί και από μια προκαταρκτική εξέταση, ή την αξιολόγηση ειδικών προσόντων.

  • Ph.D. degree (διδακτορικός τίτλος σπουδών) : αποτελεί το ύψιστο επίπεδο ειδίκευσης που βασίζεται σε πρωτότυπη έρευνα, διαρκεί τουλάχιστον 2 χρόνια και καταλήγει σε δημόσια παρουσίαση διδακτορικής διατριβής στο Πανεπιστήμιο.Διδακτορικές σπουδές πραγματοποιούν μόνο τα Πανεπιστήμια, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις για την εισαγωγή ξένων φοιτητών απαιτούν προφορικές εξετάσεις.Επίσης, ορισμένα Πανεπιστήμια απαιτούν συμμετοχή των φοιτητών σε ένα προπαρασκευαστικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει μαθήματα, σεμινάρια, γραπτές εξετάσεις στον τομέα ειδίκευσης.
  • Επιστημονική έρευνα : Ένας μεγάλος αριθμός προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας πραγματοποιείται από τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα.Η επιστημονική έρευνα γίνεται με τη συμβολή των βιομηχανιών και σε συνεργασία μεταξύ των ιδρυμάτων.

Ακαδημαϊκό έτος :

Το ακαδημαϊκό έτος διαφέρει σε κάθε ίδρυμα αλλά, ξεκινά μεταξύ 15ης Σεπτεμβρίου και 1ης Οκτωβρίου.Όλα τα προγράμματα σπουδών ξεκινούν την πρώτη μέρα του ακαδημαϊκού έτους και είναι δύσκολο για κάποιο φοιτητή να ξεκινήσει τις σπουδές του κατά τη διάρκειά του.

Προϋποθέσεις εισαγωγής :

Προκειμένου να μπορέσουν να σπουδάσουν στο Βέλγιο, οι ξένοι φοιτητές είναι απαραίτητο να διαθέτουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίεδυσης από το κράτος προέλευσής τους.Οι υποψήφιοι φοιτητές δίνουν εξετάσεις για την παρακολούθηση βασικών σπουδών στις σχολές των πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων, οδοντιατρικής, ιατρικής, ναυτικών σπουδών και καλών τεχνών.

Σημειώνεται ότι, η γλώσσα των βασικών σπουδών είναι η Ολλανδική, ενω αρκετά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών πραγματοποιούνται, επίσης, στα ολλανδικά.Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μεταπτυχιακών που γίνεται στα αγγλικά.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ζητούν, επίσης, από τους ξένους φοιτητές να συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης καλής γνώσης της Ολλανδικής γλώσσας, διάρκειας ενός έτους.

Δίδακτρα :

Ο ξένος φοιτητής που θα παρακολουθήσει βασικές πτυχιακές σπουδές πρέπει να πληρώσει δίδακτρα στο ίδρυμα φοίτησής του.Τα δίδακτρα καθορίζονται από το βελγικό κράτος και είναι 500 € ετησίως.Για τα μεταπτυχιακά προγράμματα, τα δίδακτρα είναι υψηλότερα και σχετικές πληροφορίες δίνονται από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Κόστος διαμονής :

Τα προσωπικά έξοδα κάθε φοιτητή περιλαμβάνουν διαμονή, διατροφή και υλικό σπουδών και ανέρχονται σε 800 € το μήνα.Μπορεί να είναι λιγότερα, σε ορισμένα ιδρύματα που προσφέρουν διαμονή με 150€ το μήνα και διατροφή με 8 € την ημέρα.Η ενοικίαση διαμερίσματος κοστίζει περισσότερο και σε πολύ καλές περιπτώσεις μπορεί κανείς να βρει ενοίκιο που αγγίζει τα 300 € το μήνα.

Χρηματοδοτήσεις-υποτροφίες :

Οι βελγικές αρχές δίνουν περιορισμένες δυνατότητες για υποτροφίες, όπως για παράδειγμα η BTC (Belgian Administration for Development Cooperation και το ell for Cultural Arguments/Department of Education που ανήκει στο Υπουργείο της Φλαμανδικής Κοινότητας.Ορισμένα Πανεπιστήμια προσφέρουν στους φοιτητές σπουδαστικές χρηματοδοτήσεις.Υποτροφίες χορηγούν και ορισμένοι διεθνείς οργανισμοί όπως, UNESCO, WHO, FAO, NATO, EOSR και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άδεια παραμονής :

Για τους πολίτες της Ε.Ε δεν απαιτείται άδεια παραμονής.Εάν, όμως, παρακολουθήσουν προπαρασκευαστικό τμήμα εκμάθησης της γλώσσας, τότε θα πρέπει να εξασφαλίσουν προσωρινή άδεια παραμονής τουλάχιστον ενός χρόνου πριν την έναρξη των βασικών πτυχιακών σπουδών τους.

Ιατρική μέριμνα :

Είναι απαραίτητη η ιδιωτική (adequate) ασφάλιση (υγείας, ατυχήματος, απλή ασφάλιση ζωής) για να εγγραφεί κάθε ξένος φοιτητής σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Υπηρεσίες για φοιτητές :

  • ACA: Academic Cooperation Association : http://www.aca-secretariat.be/
  • BTC: Belgian Administration for Development Cooperation : http://www.btcctb.org/
  • Culturele Akkoorden: Cultural Agreements/Ministry of the Flemish Community : http://www.ond.vlaanderen.be/
  • NARIC-Flanders: Ministry of the Flemish Community : http://www.ond.vlaanderen.be/
  • VLHORA: Flemish Council of Hogescholen : http://www.vlaamsehogescholenraad.be/be-nl/index.html
  • VLIR: Flemish Interuniversity Council : http://www.vlir.be/

Πηγή : Frapress


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Σπουδές στο εξωτερικό : ΒΕΛΓΙΟ

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format