H επίδραση του καφέ καθορίζεται από τα γονίδιά μας!


Είναι συχνό πολλές φορές ακόμη και στην ίδια οικογένεια ή μέσα στην ίδια παρέα να υπάρχουν άτομα τα οποία πίνοντας καφέ δεν αισθάνονται καμία τόνωση ή διέγερση και άλλοι οι οποίοι εφόσον πιουν ένα καφέ από το μεσημέρι και μετά να μην μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ. Το παράδοξο είναι πως και τα δύο άτομα, αν τα θεωρήσουμε πως είναι στα ίδια περίπου κιλά, με τις ίδιες ενεργειακές απαιτήσεις στην εργασία τους και τον ίδιο απαιτούμενο βαθμό συγκέντρωσης, θα επηρεαστούν σε διαφορετικό βαθμό από την ίδια ποσότητα καφεΐνης.

Έτσι λοιπόν έχουμε και διαφορετική αντίδραση κάθε οργανισμού στην καφεΐνη και τον καφέ εν γένει, γεγονός που μας κάνει να υποψιαζόμαστε γενετικούς παράγοντες που καθορίζουν την επίδραση της συγκεκριμένης ουσίας στον οργανισμό. Βέβαια μια τέτοια υποψία απαιτεί ένα πολύ μεγάλο έλεγχο, έτσι ώστε να καθοριστεί επακριβώς η γενετική ποικιλομορφιά που αφορά την επίδραση του καφέ στον οργανισμό, αλλά και το ποια γονίδια την καθορίζουν. Η έρευνα σε αυτούς τους τόσο μοριακούς τομείς μπορεί να αποδειχθεί μια ιδιαιτέρως δύσκολη και επίπονη επιστημονικά διαδικασία, αλλά μπορεί να μας δώσει το βήμα, για να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο συσχετίζονται άλλες ουσίες με την επίδρασή τους στον ανθρώπινο οργανισμό.

Προσφάτως ολοκληρώθηκε μια μελέτη μεγάλης κλίμακας κατά τη διάρκεια της οποίας οι γιατροί κλήθηκαν να ταυτοποιήσουν έξι νέα γενετικά πρότυπα τα οποία σχετίζονται με τη συνήθεια του να πίνουμε καφέ. Μια μετα-ανάλυση του γονιδιώματος, η οποία ξεκίνησε και ηγήθηκε από το Harvard School of Public Health και ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital researchers, μας βοήθησαν να εξηγήσουμε για τις διαφορετικές επιδράσεις που εμφανίζει η ίδια ποσότητα καφέ ή καφεΐνης σε διαφορετικούς ανθρώπους. Επιπλέον μας βοήθησε να διαμορφώσουμε μια γενετική βάση για περεταίρω έρευνα η οποία μπορεί να στοχεύσει σε σύνδεση της καφεΐνης με οφέλη ή αρνητικά στην υγεία.

Μπορεί ο καφές και η καφεΐνη να έχουν συσχετιστεί τόσο με θετικές όσο και με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία μας, αλλά ως τώρα κανείς δεν είχε κατορθώσει να βάλει μια τάξη και να οργανώσει όλες αυτές τις γενετικές και επιγενετικές αλληλεπιδράσεις που εμφανίζονται με την κατανάλωση της συγκεκριμένης ουσίας. Τα ευρήματα λοιπόν της μετά-ανάλυσης που συζητάμε επιτρέπουν το διαχωρισμό και την ταυτοποίηση υποομάδων ανθρώπων που μπορεί να επωφεληθούν από την αύξηση ή τη μείωση κατανάλωσης καφεΐνης στην υγεία τους.

Η γενετική επιδρά και εμπλέκεται σε μια σειρά από λειτουργίες του ανθρωπίνου σώματος και είναι αυτή η οποία καθορίζει και ταυτοποιεί το κάθε άτομο, κάνοντάς το μοναδικό. Παρόλα αυτά, το να προσπαθήσει κανείς να αναδείξει τα υπεύθυνα για κάθε λειτουργία γονίδια είναι μια μεγάλη πρόκληση για τη σύγχρονη ιατρική.

Βρείτε τη συνέχεια εδώ: www.pharmacynews.gr/diatrofi/i-epidrasi-tou-kafe-kathorizetai-apo-ta-gonidia

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

H επίδραση του καφέ καθορίζεται από τα γονίδιά μας!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format