BloodSharing : Δώσε αίμα,είναι τόσο απλό!


Κάθε Κυριακή θα κάνουμε την διαφορά και αυτή η Κυριακή ξεκίνησε με ένα τόσο ενδιαφέρον θέμα ,όπως αυτό της αιμοδοσίας!Αιμοδοσία :ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ

Συνεχίστηκε και σήμερα γιατί μία ομάδα σαν την BloodSharing του ΤΕΙ Αθήνας είναι αρμόδια να μας δώσει επιπλέον πληροφορίες ώστε να αντιληφθούμε την αξία της αιμοδοσίας και να κινητοποιηθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα,γιατί η 5η Εθελοντική Αιμοδοσία είναι μόνο λίγες μέρες μακριά!

Η ομάδα “BloodSharing” είναι η απόδειξη του “όταν θέλεις , ΜΠΟΡΕΙΣ” ,είναι η ενσάρκωση μιας υπέροχης ιδέας με το μόνο κίνητρο την προσφορά αίματος σε όσους το χρειάζονται !Την διαφορά κάνει το νεαρό της ηλικίας τους αλλά και το σπουδαίο και σημαντικό έργο που έχουν να μας παρουσιασουν σε συνεργασία με εμάς και εσάς ,τους ΦΟΙΤΗΤΕΣ!

– «Χάνουμε» ,κερδίζοντας! Ποια είναι τα οφέλη της αιμοδοσίας στον εθελοντή αιμοδότη;

Αρχικά, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για το ενδιαφέρον που δείχνετε προς την ομάδα μας και τις δράσεις της.
Τα οφέλη του να αιμοδοτεί κάποιος είναι προς την κοινωνία, δίνοντας ένα «δώρο ζωής» που όσο cult και αν ακούγεται, έμπρακτα μπορεί να σώσει μέχρι 3 ανθρώπους ανάλογα με τα παράγωγα της αιμοδοσίας .Επίσης, δίνοντας κανείς εθελοντικά αίμα καλύπτει τόσο τις ανάγκες που υπάρχουν τώρα για αίμα, όσο και τον ίδιο τον εαυτό του στο μέλλον, αφού αν χρειαστεί αίμα θα υπάρχουν εθελοντές τότε για να καλύψουν την ανάγκη του αυτή. Επιπροσθέτως, υπάρχουν και σωματικά οφέλη που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν, όπως η ρύθμιση του αιματοκρίτη σε αυτούς που είναι σε υψηλά επίπεδα, καθώς και η ενεργοποίηση ενός τμήματος του μυελού των οστών που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή αίματος. Αλλά ακόμα και το «χάσιμο» που έχει κανείς, περιορίζεται σε 3 ώρες για τον όγκο του αίματος και μέσα σε 3 μέρες πραγματοποιείται αποκατάσταση όλων των υπολοίπων συστατικών. Άρα, το αποτέλεσμα της πράξης είναι ότι μόνο κέρδος μπορεί να υπάρξει από την αιμοδοσία.

– Υπάρχει μεγάλο ποσοστό συμμετοχής από την πλευρά των φοιτητών είτε σαν αιμοδότες είτε σαν εθελοντές εργαζόμενοι;

Η ομάδα BloodSharing ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2013 από 3 φοιτητές και έχει φτάσει αυτή τη στιγμή να ξεπερνά τα 70 ενεργά μέλη, όλοι φοιτητές από διάφορες σχολές του ΤΕΙ Αθήνας ή άλλων ΑΕΙ. Δε φανταζόμασταν ποτέ πως τόσοι πολλοί φοιτητές θα εργάζονταν εθελοντικά για ένα τόσο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως είναι η αιμοδοσία.
Σχετικά με τους εθελοντές αιμοδότες, μέσα σε περίπου 1 χρόνο (19 Νοεμβρίου 2013 – 03 Δεκεμβρίου 2014) και 4 εθελοντικές αιμοδοσίες, οι 578 μονάδες αίματος είναι επίσης ένας αριθμός ο οποίος μας έχει εκπλήξει ευχάριστα. Μάλιστα, στην τελευταία μας αιμοδοσία ανταποκρίθηκαν πάνω από 500 φοιτητές στο κάλεσμα μας, κάτι που αποδεικνύει ξεκάθαρα πως οι φοιτητές δεν είναι αδιάφοροι σε κοινωνικά ζητήματα, όπως επικρατούσε να λέγεται όταν δημιουργήσαμε την ομάδα μας.

– Υπάρχουν πολλά νεαρά άτομα που ενώ έχουν την δυνατότητα να δώσουν αίμα ,το αποφεύγουν χρησιμοποιώντας πολλές δικαιολογίες ,με αποτέλεσμα συχνά η προσέλευση στα κέντρα αιμοδοσίας να είναι «φτωχή» . Τι θα τους λέγατε ώστε να κινητοποιηθούν και να συνεισφέρουν και αυτοί στην όλη διαδικασία;

Πράγματι, κάθε φοιτητής έχει στο μυαλό του μία διαφορετική ιδέα για την αιμοδοσία, καθώς είτε δε γνωρίζει πως μπορεί να δώσει αίμα, είτε δε βρίσκει τις απαντήσεις που ψάχνει, είτε φοβάται τη διαδικασία (βελόνες, αίμα), κλπ. Εμείς σε κάθε εθελοντική αιμοδοσία μας χρησιμοποιούμε ένα quote, το οποίο επικεντρώνεται κάθε φορά σε ένα συγκεκριμένο θέμα και παρακινεί τους φοιτητές να αιμοδοτήσουν. Για να γίνουμε πιο κατανοητοί, σας παραθέτουμε τα quotes μας και τους λόγους που τα επιλέξαμε:
Δε χρειάζεται να είσαι Θεός. Δε χρειάζεται να είσαι εκατομμυριούχος. Δε χρειάζεται να έχεις σούπερ δυνάμεις… για να σώσεις μια ζωή

Την άνοιξη αν δεν τη βρεις τη φτιάχνεις. (Παρακίνηση για να γίνουν οι φοιτητές η αλλαγή την οποία αναζητούν, ξεκινώντας από το να αιμοδοτήσουν για το κοινωνικό όφελος)

Είναι τόσο απλό! (Παρομοίωση των βημάτων της αιμοδοσίας με το δίπλωμα μιας origami πεταλούδας, δείχνοντας πως είναι απλό να αιμοδοτήσει κανείς)

Γίνε η ιστορία κάποιου! (Μέσω ενός γράμματος ενός παιδιού προς κάποιον άγνωστο, ζητήσαμε από τους αιμοδότες να γίνουν ο Άι Βασίλης όσων έχουν ανάγκη από μονάδες αίματος)

 

– Θεωρείτε πως όλα τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας πρέπει να έχουν μία «BLOODSHARING” ομάδα;

Δεν χρειάζεται να υπάρχει οπωσδήποτε ομάδα αιμοδοσίας σε κάθε σχολή. Αυτό που χρειάζεται να υπάρχει, και θα έπρεπε να το έχουν φροντίσει και οι διοικήσεις των σχολών, είναι ομάδες φοιτητών που ξεφεύγουν από τις πολιτικές ασχολίες και μπαίνουν σε απτά κοινωνικά ζητήματά. Από αιμοδοσίες, συλλογές τροφίμων και ό,τι άλλο μπορεί να προσφέρει η κάθε σχολή στο κοινωνικό σύνολο. Για παράδειγμα, μια σχολή αρχιτεκτονικής θα μπορούσε να έχει μια ομάδα που να ασχολείται με λύσεις για τους αστέγους. Από εκεί και πέρα, έχουμε ήδη δημιουργήσει δίκτυο με άλλες εθελοντικές φοιτητικές ομάδες με τις οποίες συνεργαζόμαστε για τον κοινό μας σκοπό, και έχουμε θέσει ως στόχο στο μέλλον να γράψουμε μαζί ένα μικρό DIY βιβλίο για αιμοδοσίες, ώστε να υπάρχουν όλες οι πληροφορίες έτοιμες για όποιες ομάδες θέλουν να ξεκινήσουν κάτι αντίστοιχο στα δικά τους εκπαιδευτικά ιδρύματα -και όχι μόνο.Το θέμα είναι να ενεργοποιηθούν οι φοιτητές και να κάνουν κάτι για θέματα που τους απασχολούν, και να το κάνουν έμπρακτα και άμεσα, καθώς ο καιρός που περιμέναμε από άλλους να λύσουν τα προβλήματα έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

– Ποια είναι τα «πριν» και τα «μετά» της διαδικασίας που ακολουθείται για την αιμοδοσία;

Τα «πριν» των αιμοδοτών είναι να έχουν φάει κάτι ελαφρύ τουλάχιστον 3 ώρες πριν, να έχουν κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ, να μην είναι άρρωστοι/παίρνουν φάρμακα, να μην έχουν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ και να έχουν περάσει τουλάχιστον 6 μήνες από piercing-tattoo και εγχείρηση. Για την ομάδα, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα, καθώς υπάρχουν συναντήσεις κάθε εβδομάδα, ιδέες, υπεύθυνοι, θέσεις, χρηματοδοτήσεις και πολύ τρέξιμο για να είναι όλα έτοιμα λίγο πριν την αιμοδοσία.
Το «μετά» για τον αιμοδότη είναι το λογικό: να πιει τον χυμό του και να φάει κάτι ελαφρύ που θα του προσφέρουμε εμείς, να μην οδηγήσει, καπνίσει, κάνει γυμναστική ή έντονη άσκηση για την επόμενη 1 ώρα. Αν τα ακολουθήσει αυτά, θα είναι μια χαρά. Υπάρχουν εθελοντές καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας που ενημερώνουν για τα πάντα τους αιμοδότες –και μη-, όπως και γιατροί του νοσοκομείου για επιπλέον πληροφορίες και απορίες. Για εμάς, το «μετά» την αιμοδοσία είναι πολύ ευχάριστο, καθώς υπολογίζουμε τις μονάδες που λάβαμε, βλέπουμε τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε μαζέψει τις μέρες των αιμοδοσιών, και συζητάμε όλοι μαζί για τυχόν λάθη, παραβλέψεις, λύσεις και καλές στιγμές για να βγάλουμε ένα τελικό πόρισμα και να διορθώσουμε σημεία για τις επόμενες αιμοδοσίες. Τέλος, κανονίζουμε συνήθως ένα πάρτι για να γιορτάσουμε άλλη μια αιμοδοσία, άλλη μια επιτυχία μιας ομάδας, αλλά και μιας παρέας, που στόχο έχει να ομορφύνει λίγο το κόσμο.


– Κάρτα Εθελοντή Αιμοδότη. Θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε ως μία από τις «ανταμοιβές» του αιμοδότη ; Τι σας έχουν πει οι εθελοντές μετά από αυτή την σημαντική τους προσφορά;

Η κάρτα εθελοντή αιμοδότη δεν χαρακτηρίζεται ακριβώς ως ανταμοιβή, όσο ως ένα «ευχαριστώ» από τα νοσοκομεία και γενικά το σύστημα υγείας προς τους εθελοντές αιμοδότες. Να εξηγήσουμε όμως εδώ, ότι υπάρχουν 2 ειδών κάρτες που οι περισσότεροι αιμοδότες δεν γνωρίζουν. Υπάρχει η κάρτα αιμοδότη που ανήκει σε τράπεζα αίματος και η κάρτα εθελοντή αιμοδότη με τον μοναδικό ατομικό κωδικό του στο μπροστά μέρος της. Η πρώτη κάρτα δεν παρέχει σχεδόν τίποτα, διότι ο διαχειριστής της τράπεζας αίματος έχει απόλυτο έλεγχο σχετικά με το ποιος παίρνει αίμα και πόσο. Από την άλλη πλευρά, η κάρτα εθελοντή αιμοδότη αναγνωρίζεται από όλα τα νοσοκομεία και φέρει την εξής ιδιότητα: να ασφαλίζει, όσο επιτρέπουν τα αποθέματα του κάθε νοσοκομείου, τις ανάγκες για αίμα συγγενών α’ βαθμού, όπως και τον ίδιο τον αιμοδότη, καθώς επίσης μπορεί να γίνεται «προσφορά» των μονάδων που αναγράφονται στην κάρτα του αιμοδότη σε όποιον άλλον θελήσει.
Τέλος, η κάρτα πιστεύουμε ότι πάει λίγο παραπέρα τη σχέση του αιμοδότη με την αιμοδοσία αλλά και την ομάδα μας. Είναι ένα στοιχείο ότι είναι και αυτός μέρος της προσπάθειας, ανήκει στην ομάδα και βοηθάει έμπρακτα με μια μονάδα την φορά να γίνει μια αλλαγή προς το καλύτερο και να βοηθήσει κάποιον που σίγουρα το έχει ανάγκη. Όλα τα προηγούμενα, χωρίς να τον χρηματίζει ή να του δίνει δωράκια και γι’ αυτό είναι και το μόνο «αντίδωρο» που εμείς δεχόμαστε να δίνουμε για ένα δώρο ζωής από την πλευρά των αιμοδοτών. Α, και πολλά γλυκά…

– Πότε θα γίνει η 5η Εθελοντική Αιμοδοσία; Περιμένετε μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου;

Η 5η Εθελοντική Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Μαρτίου, τις ώρες 10:30 – 16:00 στον κεντρικό διάδρομο στη κόκκινη είσοδο της ΣΕΥΠ. Για να σας πούμε ένα «ευχαριστώ» για αυτή τη συνέντευξη, θα σας δώσουμε ένα sneakpeek για το concept που έχουμε σχεδιάσει. Αρχικά, ετοιμάζεται μια μασκότ για αυτή τη συγκεκριμένη αιμοδοσία και η ομάδα που το έχει αναλάβει εργάζεται πυρετωδώς για να βγει τέλειο. Επίσης, το quote αυτής της αιμοδοσίας θα είναι «Μην φοβάστε δεν δαγκώνουμε!». Όλα τα υπόλοιπα τα αφήνουμε στη φαντασία σας. Από θέμα προσέλευσης, περιμένουμε περισσότερα άτομα από την προηγούμενη αιμοδοσία και για αυτό το λόγο έχουμε εξασφαλίσει παραπάνω κρεβάτια, γιατρούς και νοσηλευτές από κάθε φορά, ώστε να μην δημιουργηθεί συνωστισμός και να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής των αιμοδοτών. Σας προσκαλούμε να έρθετε εκείνες τις μέρες, ακόμα και αν δεν δώσετε αίμα.

Ένα τόσο σπουδαίο και σημαντικό έργο όπως η εθελοντική αιμοδοσία ,δεδομένης της έλλειψης αίματος στα ελληνικά νοσοκομεία, υποστηρίζεται από κάποιους φορείς;

Από τη διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας έχουμε πολλή υποστήριξη, δεν έχουμε κανένα παράπονο, αλλά από εκεί και πέρα οι χορηγίες που βρίσκουμε είναι μόνο από επιχειρήσεις. Είναι πολύ περίεργη περίοδος αυτή που διανύουμε, άρα χρησιμοποιούμε ό,τι έχουμε και φαίνεται πως τα βγάζουμε πέρα. Έχοντας ξεκάθαρο στόχο και ειλικρινή ιδεολογία, μπορεί κανείς να καταφέρει τα πάντα.

Και ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ να ρίξεις μια ματιά στο αφιέρωμα μας για την ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ! Μπορείς να το δεις ΕΔΩ!

Ευχαριστούμε την ομάδα του BloodSharing τόσο για την δύναμη ψυχής ,για την ανιδιοτελή προσφορά της αλλά και την οργάνωση που διαθέτει .Δεν έχουμε παρά να θαυμάζουμε, να επικροτούμε και να ενισχύουμε τέτοιες προσπάθειες .

Ελπίζω στο τελος της συνέντευξης .τα όποια κενά είχατε σχετικά με την αιμοδοσία να καλύφθηκαν , οι όποιες απορίες να απαντήθηκαν και τα όποια ερωτηματικά να εξαλήφθηκαν και η απόφαση να έχει παρθεί!

Την ομάδα BloodSharing μπορείτε να την βρείτε ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥΣ !

Ενώ μπορεότε να επικοινωνήσετε μαζί τους και να ενημερωθείτε για τις δράσεις τους ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ FACEBOOK!

Για το Mystudentpass.gr : Κατερίνα Ρούβαλη


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

BloodSharing : Δώσε αίμα,είναι τόσο απλό!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format