7 τύποι φοιτητών που εκπληρώνουν πρακτική άσκηση


Είτε είναι υποχρεωτική, έιτε όχι, είτε είναι η πρώτη επαφή με το εργασιακό περιβάλλον για κάποιους, είτε όχι, η πρακτική άσκηση είναι ένα σημαντικό κομμάτι στη φοιτητική ζωή, διότι σε προετοιμάζει για τη ζωη μετά το πτυχίο. Σου παρουσιάζουμε, λοιπόν τους 7 τύπους φοιτητών που κάνουν πρακτική άσκηση και που μπορεί να ανήκεις και εσύ σε έναν από αυτούς:

1. Ο τύπος που κανείς δεν ξέρει ότι βρίσκεται εκεί:

Αυτός ο τύπος εργαζόμενου σε πρακτική άσκηση έχει όλα τα προνόμια της ανεργίας, χωρίς να βρίσκεται στην άβολη θέση του να δηλώνει ανοιχτά άνεργος. Αν χρειαστεί να φύγει από τη δουλειά νωρίτερα, απλά θα το κάνει χωρίς να χρησιμοποιήσει την δικαιολογία ότι είναι άρρωστος. Γιατί; Μάλλον, γιατί ο υπεύθυνός του έχει να του μιλήσει από την πρώτη μέρα που βρέθηκε εκεί και αυτό για να του αναθέσει μια εργασία αορίστου περιεχομένου, πάνω στην οποία νομίζει ότι ακόμα το νέο μέλος εργάζεται πάνω σε αυτή. Κι αυτό για να μην χρειάζεται και κάθε μέρα να του αναθέτει κάτι νέο. It’s a win-win situation.

2. Ο απλήρωτος τύπος:

Και φυσικά, για την κατάσταση αυτή δεν ευθύνεται ο ίδιος ο φοιτητής. Το να δουλεύει χωρίς απολαβές είναι βασανιστικό, διότι το μόνο πράγμα που σκέφτεται είναι ότι θεωρητικά χάνει χρήμα, καθώς ο χρόνος είναι χρήμα. Για να εργαστείς υπό αυτή την κατάσταση προϋποθέτει να ξυπνήσεις και να σηκωθείς από το κρεβάτι. Και για να το κάνεις αυτό πρέπει να έχεις ενέργεια, την οποία σου την δίνει το φαγητό. Και για να αγοράσεις φαγητό χρειάζονται τα λεφτά, που στην προκειμένη περίπτωση δεν έχεις. Τουλάχιστον, μετά από μια τέτοια εμπειρία ο κατώτερος μισθός θα σου φαίνεται παραδεισένιος.

3. Ο τύπος που δεν έχει ιδέα τι να κάνει, γιατί πολύ απλά δεν είναι η ειδικότητά του:

Να προσληφθεί στον τομέα των Δημοσίων Σχέσεων μιας εταιρείας? Βεβαίως, γιατί όχι;! Τι κι αν σπουδάζει Κοινωνιολογία; Δεν έχει καμία σημασία! Καλύτερο από το να ξυπνάει κάθε μέρα στις 3 το μεσημέρι, με 30 μηνύματα από τη μητέρα του που να του λέει πότε επιτέλους θα τελειώσεις τις σπουδές του. Την ώρα της συνέντευξης, πέρα από το άγχος που θα είχε για το αν θα γίνει δεχτός, είχε και το άγχος για το αν θα αντιληφθούν ότι ψεύδεται όταν τους λέει ότι  “Αυτό είναι το πάθος του από μικρός!” ή “Δεν μπορώ να περιμένω να αρχίσω!”. Κάποια στιγμή πάντως οι υπέυθυνοι θα καταλάβουν ότι δεν έχει ιδέα με το αντικείμενο και θα πάρει πόδι. Κάτι που θα βολέψει και τις δύο μεριές.

4. Ο τύπος που πήρε τη θέση ως φίλος φίλου της οικογένειας:

Τα πάντα είναι θέμα δικτύωσης. Έτσι λειτουργεί ο κόσμος, και ιδιαίτερα ο επαγγελματικός. Οπότε ο συγκεκριμένος εργαζόμενος – φοιτητής αποφεύγει να πει ότι ο πατέρας του πηγαίνει κάθε Κυριακή στο γήπεδο και μετά για παϊδάκια με τον διευθυντή της εταιρείας, στην οποία εκπονεί πρακτική άσκηση. Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι διασυνδέσεις είναι αυτές που μας πάνε μπροστά.

5. Ο τύπος που κάνει το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά:

Στην αρχή του άρεσε. Είχε κάτι το απλό, το κατανοητό και το ασφαλές ο ρόλος αυτός, τις πρώτες εβδομάδες. Μια μονοτονία που τον γαλήνευε. Μέχρι που συνειδητοποιεί ότι χρησιμοποιεί μόνο το 1% του εγκεφάλου του. Προσπαθεί να γίνει δημιουργικός, αλλά ο υπεύθυνος του κόβει τα φτερά με συνοπτικές διαδικασίες.

6. Ο τύπος που τα κατέστρεψε όλα από την πρώτη μέρα:

Έκανε το λάθος να το παίξει φιλαράκι με το αφεντικό του στο ασανσέρ την πρώτη μέρα εργασίας. Και δεν εκτιμήθηκε καθόλου. Έπειτα έκανε το λάθος να απαντήσει μέσω e-mail σε όλη την εταιρεία για το όχι και τόσο πετυχημένο λογοπαίγνιο, που από ότι φαίνεται μαθεύτηκε αμέσως, δίνοντας διάσταση στο θέμα. Όταν κάτι είναι καταδικασμένο να σχολιαστεί, μην προσπαθείς να το διασώσεις. Καλύτερα, να το δει σαν μια εμπειρία απότην οποία μπορεί να μάθει πολλά. Εξάλλου, νέος είναι. Αν δεν κάνει τώρα λάθη πότε θα τα κάνει;

7. Ο τύπος που κρατάει στο τέλος τη δουλειά του:

Με το πέρας των μηνών της πρακτικής άσκησης, ο υπεύθυνος αποφασίζει να τον προσλάβει κανονικά. Κατάφερε να εντυπωσιάσει τους εργοδότες του, να φανεί άξιος εργαζόμενος και να κρατ’ησει τη θέση του. Στην αρχή, είναι κάτι παραπάνω από ευχαριστημένος, αλλά μετά από λίγη ώρα αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να εργάζεται καθημερινά πλέον και να φέρει εις πέρας τις υπόλοιπες υποχρεώσεις στη ζωή του. Αλλά δεν θα γκρηνιάξει. Γιατί είναι ο τυχερός της παρέας που έχει μισθό και ασφάλιση.

Επιμέλεια: Έφη Γκαραβέλα


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
Efi

7 τύποι φοιτητών που εκπληρώνουν πρακτική άσκηση

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format