Φρούριο το κέντρο της Αθήνας λόγω των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο


 

Κορυφώνονται σήμερα το μεσημέρι οι εκδηλώσεις για την 41η επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο με την πραγματοποίηση της καθιερωμένης πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία.

Επί ποδός βρίσκονται πάνω από 7000 άνδρες της αστυνομίας , οι οποίοι συμμετέχουν σε μέτρα τάξης γύρω από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κέντρου για την αποφυγή επεισοδίων.Αντίστοιχα, καί η Τροχαία έχει ήδη προβεί σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στους δρόμους στους οποίους θα πραγματοποιηθεί η πορεία.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν στη 1 το μεσημέρι και ακολούθησε η κεντρική εκδήλωση εντός του ιστορικού κτιρίου, με τις ομιλίες και το προσκλητήριο νεκρών.Γύρω στις 3 αναμένεται να ξεκινήσει και η πορεία φοιτητών και εργαζόμενων.Αφετηρία της πορείας θα είναι, όπως κάθε χρόνο, το Πολυτεχνείο, ενω θα ολοκληρωθεί έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, όπως επίσης και η ένταση στον εκπαιδευτικό τομέα έχουν οδηγήσει την Αστυνομία στα πιο αυστηρά μέτρα των τελευταίων ετών.Οι αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται σε επιφυλακή στους δρόμους μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί και οι επιτελικές υπηρεσίες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αν παραστεί ανάγκη.

Σε αστυνομικό κλοιό βρίσκονται εξωτερικά η Νομική Σχολή και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, μετά από αίτημα των πρυτανικών Αρχών. Αυξημένη αστυνομική επιτήρηση θα υπάρχει σε δημόσια κτίρια, υπουργεία, πρεσβείες και σε τράπεζες στην Αθήνα, ενώ θα πραγματοποιηθούν και προέλεγχοι σε διάφορα σημεία του Λεκανοπεδίου.

Οι δρόμοι του κέντρου, που περικλείονται από τις λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας και τις καθέτους τους, θα παραμείνουν κλειστοί. Η Τροχαία με ανακοίνωσή της παρακαλεί τους οδηγούς «να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και πέριξ της πρεσβείας των ΗΠΑ, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων».
Θεσσαλονίκη
Παρόμοια είναι η κατάσταση καί στη Θεσσαλονίκη, με τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις και πορείες να πραγματοποιούνται με αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Υπό κατάληψη βρίσκονται οι Σχολές Χημικών-Μηχανικών και Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου στο ΑΠΘ, ενώ έληξε η κατάληψη του κτιρίου Διοίκησης αργά το βράδυ της Παρασκευής.

«Ελπίζουμε όλα να κυλήσουν ομαλά και οι φοιτητές να διαδηλώσουν ήρεμα. Ευελπιστούμε ότι οι σημερινές εκδηλώσεις θα παραμείνουν σε κόσμιο κλίμα», δήλωσε στην εφημερίδα το «Εθνος» ο αναπληρωτής πρύτανης Ερευνας και Συντονισμού, καθηγητής του τμήματος Φυσικής, Θεόδωρος Λαόπουλος.

Για την επέτειο είναι προγραμματισμένες τρεις πορείες : στις 4 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, της ΚΝΕ και του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 στο Πολυτεχνείο, ενώ στις 5 από τον ίδιο χώρο θα ξεκινήσει η πορεία φοιτητικών συλλόγων, του Εργατικού Κέντρου, της ΕΔΟΘ και αντιρατσιστικών οργανώσεων. Ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα μέτρα για τη συγκέντρωση των αντιεξουσιαστών στις 6 στην Καμάρα. Από τις 2.30 το μεσημέρι και ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων θα κλείσουν οι κεντρικοί δρόμοι.

«Ολο και περισσότερο χρειαζόμαστε παραδείγματα που δείχνουν ότι η κοινωνική απελευθέρωση κατακτιέται με αγώνες, ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο ισχυρό από το πάθος για ελευθερία και δημοκρατία, ότι η καθεστωτική βία και ο αυταρχισμός χρειάζονται παθητικότητα και ανοχή για να επιβληθούν», τονίζει σε μήνυμά του για την 41η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.
Επιμέλεια : Μαριάννα Αλεξοπούλου


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Φρούριο το κέντρο της Αθήνας λόγω των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format