Νέοι φοιτητές με χρόνιες ασθένειες


Βρισκόμαστε προ των πυλών για την έναρξη των μαθημάτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η εισαγωγή ενός νέου ή μιας νέας σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, η απομάκρυνση από το σπίτι και η μελλοντική φοιτητική ζωή αποτελούν μεν μια συναρπαστική καινούρια εμπειρία, καθώς και μια ιδιαίτερη στιγμή που δημιουργεί στην πλειονότητα των νέων ευτυχία, παράλληλα, όμως, για ορισμένους άλλους είναι και σημαντική πηγή άγχους.

Όπως είναι λογικό, οι νέοι φοιτητές νιώθουν ευτυχείς που θα αποκτήσουν αυτονομία, αφού φεύγουν μακριά από τις γονικές επιρροές και εξαρτήσεις, και ως εκ τούτου οδηγούνται ομαλά στην ενηλικίωσή τους.Ταυτόχρονα, όμως, νιώθουν και άγχος εξαιτίας της ανασφάλειας και των διάφορων προβλημάτων προσαρμογής που επρόκειτο να αντιμετωπίσουν. Και αυτό γιατί το περιβάλλον τους δεν χειρίστηκε και τόσο σωστά τη σταδιακή απομάκρυνσή τους από τις αρνητικές επιδράσεις, αφετέρου τα ίδια τα παιδιά δεν έμαθαν κατά τα προηγούμενα σχολικά χρόνια να αντιδρούν γενικά σε προβληματικές καταστάσεις, όπως στις πιέσεις από πλευράς των συνομηλίκων τους, να αντιστέκονται σε γεγονότα που επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή τους κ.ο.κ. Στις περισσότερες περιπτώσεις απλώς δεν έμαθαν να τα βγάζουν πέρα μόνοι τους.

Τί συμβαίνει, όμως, στην περίπτωση των νέων φοιτητών που πάσχουν από κάποια ασθένεια και πρέπει για πρώτη φορά να απομακρυνθούν από το προστατευτικό δίχτυ της οικογένειάς τους; Αυτά τα παιδιά μεγαλώνοντας έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα, όπως είναι η λήψη φαρμάκων, οι συχνές ιατρικές επισκέψεις, οι ιατρικές εξετάσεις, οι σχολικές απουσίες, καταστάσεις απομόνωσης, πολύ πιθανόν και σχολικού εκφοβισμού. Τα προβλήματα -ιδίως τα ιατρικά- αποτελούν έναν ιδιαίτερα στρεσογόνο παράγοντα και για τα ίδια αλλά και για τις οικογένειές τους τώρα που μετακομίζουν σε άλλη πόλη ή χώρα. Γι’ αυτό καλό θα είναι να λάβουν υπόψη τους μερικές χρήσιμες συμβουλές-οδηγίες :

Αρχικά, οφείλουν να γνωρίζουν την ακριβή διάγνωση της πάθησής τους έτσι ώστε να μπορούν να ενημερώσουν τους γιατρούς στο κέντρο υγείας ή στο νοσοκομείο της πόλης που θα φοιτήσουν ώστε να τους παρέχουν κάθε δυνατή πληροφόρηση γύρω από τα θέματα της υγείας τους.

Επιπλέον, να γνωρίζουν τη φαρμακευτική αγωγή τους και τον λόγο που την παίρνουν, καθώς και τι σκευάσματα υπάρχουν διαθέσιμα όταν τελειώσουν τα δικά τους.Καλό θα ήταν, όμως, να γνωρίζουν και πιθανές αλλεργίες σε τρόφιμα, φαρμακευτικές ουσίες κ.λπ.

Να μιλήσουν με τον γιατρό τους για τη μετακίνησή τους σε άλλη πόλη ή χώρα και να ζητήσουν τις γενικές συμβουλές του καθώς και μία ιατρική γνωμάτευση προκειμένου να τη δείξουν στον καινούριο γιατρό που πρέπει να αναζητήσουν στον νέο τους προορισμό. Οταν μετακομίσουν στην εστία τους είναι αναγκαίο να έρθουν σε επαφή με το Συμβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών (ΣΚΦ) της σχολής τους ή κάτι αντίστοιχο, το οποίο έχει ως στόχο να υποστηρίζει και να βοηθά τους φοιτητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα γενικά, αλλά και να αποκτήσουν μια γνωριμία. Επίσης, καλό είναι για να είναι πιο ασφαλείς από όλες τις απόψεις να προσκομίσουν βεβαίωση της αρμόδιας πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής της περιοχής τους -ή της χώρας τους- η οποία θα τεκμηριώνει την πάθησή τους.

Επειδή αυτές οι καταστάσεις πάνω απ’όλα χρειάζονται ψυχραιμία, να είναι πάντα έτοιμοι για μια επείγουσα κατάσταση. Να ενημερώσουν τον φίλο, συγκάτοικο ή τη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας (αν υπάρχει στην πόλη τους) για το πού θα πρέπει να απευθυνθούν και με ποιον εάν τύχει να αρρωστήσουν.

Γενικότερα, όσο «χαλαρή» κι αν θεωρούν τη φοιτητική ζωή, καλό θα ήταν να μην παραλείπουν την τακτική άσκηση και να προσπαθούν να τρώνε υγιεινά και ισορροπημένα, δίχως να παραλείπουν γεύματα.Να προσπαθούν, επίσης, όσο δύσκολο κι αν είναι, να κοιμούνται 7 τουλάχιστον ώρες, διότι ο ύπνος είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την υγεία μας.

Extra tip : Για επείγουσες ανάγκες να έχουν πάντα μαζί τους μια σύντομη περίληψη του ιατρικού ιστορικού τους, είτε χειρόγραφα, είτε σε ένα φλασάκι (flash drive) για να το μεταφέρουν και να το επιδεικνύουν εύκολα.

Η μετάβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι για όλους τους νέους ανθρώπους από τις πιο συναρπαστικές περιόδους της ζωής τους και οι ασθένειες δε θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για να την απολαύσουν στο έπακρο.Έτσι, κάνοντας μια συνειδητή προσπάθεια να ελέγχουν της υγεία τους θα απολαύσουν τη φοιτητική τους ζωή και θα βιώσουν μοναδικές εμπειρίες.

Επιμέλεια : Μαριάννα Αλεξοπούλου


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Νέοι φοιτητές με χρόνιες ασθένειες

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format