Ο φόβος της επιτυχίας


Πολλές φορές μου έχει τύχει να δω κάποιον να σπουδάζει στο εξωτερικό, να κάνει μια απίστευτη πρακτική ή να έχει βρει την απόλυτη δουλειά και να νιώσω ένα μικρό τσίμπημα. Μια μικρή δόση ζήλειας. Να σκεφτώ πόσο πολύ θα ήθελα να βρεθώ στη θέση του ή σε ακραίες περιπτώσεις να μπω στη διαδικασία να ψάξω το πώς μπορώ να το κάνω. Καλά ως εκεί. Τι γίνεται, όμως, όταν χτυπάει το τηλέφωνο; Όταν έρχεται η ώρα να πατήσεις το send στην αίτηση με την πιθανότητα η ζωή σου να μην είναι ποτέ ξανά η ίδια;

Αυτό αγαπητοί μου λέγεται φόβος της επιτυχίας. Και είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν πολλοί από εμάς που, συνειδητά ή υποσυνείδητα, τον νιώθουν καθημερινά. Ονειρεύονται και εύχονται πράγματα τα οποία στην ουσία δεν έχουν ποτέ το θάρρος να αποκτήσουν.  Και δεν μιλάμε για την πρακτική της σχολής, αλλά για τα πιο τρελά όνειρα που μπορεί να έχει κάποιος. Και που μπορεί εν τέλει να μην κάνει τίποτα για να τα πραγματοποιήσει. Όχι γιατί δεν μπορεί, αλλά βασικά επειδή δεν θέλει. Γιατί, όμως συμβαίνει αυτό;

Φόβος για την αλλαγή: κάθε μεγάλη απόφαση στη ζωή μας, φέρνει αναπόφευκτα και μια αλλαγή στις καθημερινές μας συνήθειες. Νέο περιβάλλον, νέοι άνθρωποι και κυρίως νέες προκλήσεις. Το άγνωστο δημιουργεί ανασφάλεια και η ανασφάλεια δεν αρέσει σε κανέναν. Οπότε προτιμάμε τη σιγουριά και τη ζεστασιά που προσφέρει το σπίτι και το δωμάτιο μας.

Αναποφασιστικότητα: Όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις είναι πιο εύκολο να αφήσεις τις αποφάσεις να παρθούν από μόνες τους. Εξάλλου, όπως λέει και ένας φίλος μου το να μην παίρνεις μια απόφαση, είναι κι αυτό μια απόφαση. Και αυτό σίγουρα δεν θα σε οδηγήσει πιο κοντά σε όσα θες να κάνεις.

Αν με ρωτάτε για το αν υπάρχει λύση, δεν μπορώ σίγουρα να σας απαντήσω. Είμαι ο άνθρωπος που κάνει όλα τα παραπάνω και την ίδια στιγμή στενοχωριέται που δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρεθεί στην άλλη άκρη της γης για να εξερευνήσει μια χώρα της Λατινικής Αμερικής, ενώ μένει σε μια φτωχογειτονιά και διδάσκει παιδιά που ζουν σε φαβέλες. Αυτό που έχω μάθει, όμως, είναι ότι δεν χρειάζονται πολλά για να τολμήσεις αυτό που θες. Δέκα δευτερόλεπτα τρέλας και απίστευτου θάρρους αρκούν για να πάρεις τηλέφωνο, για να πεις το ναι, για να πατήσεις το send. Και δεν είναι πάντα η εμπειρία που θα σε αλλάξει. Όλα ξεκινούν από τη δική σου απόφαση να ξεχάσεις όλα όσα ξέρεις και έστω για μια φορά στη ζωή σου να δοκιμάσεις. Όλα τα άλλα είναι απλώς η φυσική ροή των πραγμάτων!

Γράφει η Αλεξάνδρα Νικοπούλου


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Ο φόβος της επιτυχίας

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format