Πόσο αντικειμενικοί είμαστε τελικά όταν κρίνουμε μια άποψη;


 

Οι άνθρωποι όπως είναι γνωστό, από αρχαιοτάτων χρόνων, επικοινωνούμε με τον διάλογο, στις περισσότερες των περιπτώσεων ανταλλάσσοντας απόψεις, γνώμες, συμφωνώντας ή διαφωνώντας. Όλοι έχουμε την ανάγκη να γινόμαστε αποδεκτοί και αρεστοί στους υπολοίπους για πολλά πράγματα. Αυτό που μας γοητεύει όμως αρκετά είναι να γίνονται οι απόψεις μας ευρύτερα αποδεκτές. Αυτό όμως είναι σε γενικές γραμμές λίγο δύσκολο αφού ο καθένας μας έχει διαιρετική αντίληψη για το ίδιο πράγμα. Έτσι έχουμε τη δημιουργία διαφωνιών.

Γενικά οι άνθρωποι έχουμε την τάση να κρίνουμε και να αμφισβητούμε μερικά από αυτά που ακούμε καθημερινά διότι έχουμε σχηματίσει τη δική μας κοσμοθεωρία και αντίληψη. Φυσικά αυτό δεν αποτελεί μειονέκτημα, κάθε άλλο βέβαια, οι διαφορετικοί τρόποι σκέψεις οδηγούν στην επίλυση πολλών προβλημάτων. Ποια είναι όμως τα κριτήριά μας με βάση τα οποία καταλήγουμε να κρίνουμε μια ιδέα αντικειμενικά;

Το βασικό από αυτά τα κριτήρια είναι να βεβαιωθούμε πως δεν κρίνουμε το άτομο αλλά την ιδέα του. Τι εννοώ με αυτό; Είναι φυσικό στη καθημερινότητά μας να μην συμφωνούμε με όλα τα άτομα που συζητούμε. Η διαφωνία αυτή ωστόσο προέρχεται και από το γεγονός της μη συμπάθειας απέναντι σε ένα πρόσωπο.

Γινόμαστε σκληροί με τις ιδέες ορισμένων γιατί πολλές φορές θέλουμε να κρύψουμε τις δικές μας αδυναμίες. Μου έχει συμβεί πολλές φορές υποσυνείδητα να διαφωνήσω σε κάτι όχι επειδή απαραίτητα διαφωνούσα με την ιδέα αλλά διαφωνούσα με το άτομο που την έλεγε. Είναι απόλυτα φυσικό να επηρεαζόμαστε από διάφορες καταστάσεις που υπάρχουν σε καθημερινή βάση. Για παράδειγμα στη σχολή ή στη δουλειά, όλοι έχουμε τύχη να συνεργαστούμε με ένα άτομο το μας ήταν (και του ήμασταν αντιπαθείς), πόσες φορές λοιπόν συμφώνησες με το άτομο αυτό μέσα στα πλαίσια της συνεργασίας ή της εργασίας; Μήπως λοιπόν η διαφωνία σου προερχόταν από το πρόσωπο;

Οι άνθρωποι είμαστε προκατειλημμένοι με ορισμένα άτομα για ακριβώς αυτόν τον λόγο. Θέλει μεγάλη προσπάθεια για να είσαι αντικειμενικός σε μια άποψη. Ωστόσο όμως η 100% αντικειμενικότητα είναι σχεδόν απίθανη να συμβεί μιας και οι επιρροές που δεχόμαστε καθημερινά σαν άτομα κρίνουν και αντίστοιχα τις απόψεις και τις θέσεις μας.

Για το Mystudentpass.gr γράφει η Ερβίσα Μπέιντο.

Διάβασε επίσης: 

Φοιτητές VS Χρήμα!

Υπάρχει και αυτή η φοιτητική ζωή.

3+1 ιστορίες πριν το hangover


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
eri

Πόσο αντικειμενικοί είμαστε τελικά όταν κρίνουμε μια άποψη;

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format