Παιχνίδια της μοίρας ή τυχαία γεγονότα;


Συνήθως πριν να κοιμηθείς σε πιάνουν υπαρξιακά προβλήματα. Λίγο το σκοτάδι, λίγο το όμορφο ταβάνι σου, λίγο το ότι το μέτρημα προβάτων δεν πιάνει, κάνουν το μυαλό σου να ταξιδεύει σε ερωτήματα που δύσκολα βρίσκεις απάντηση “Ποιος είμαι; Τι κάνω; Γιατί μου συμβαίνουν όλα αυτά; Που πάμε ωρέ; Που βαδίζουμε;”. Το κάθε ερώτημα όμως γεννά και άλλα και άλλα πολλά ερωτήματα. Κάπου ανάμεσα σε αυτά τα ερωτήματα υπάρχει και το δίλημμα “μοίρα ή τύχη;”. Η μοίρα καθορίζει το κάθετι στην ζωή μας ή απλά είναι τυχαία γεγονότα;

Δείτε επίσης: Current mood: Γιατί σε εμένα θεέ μου;

Πίσω από την μοίρα κρύβεται ένας ρομαντισμός. Πιστεύεις πως όλα είναι προδιαγεγραμμένα να συμβούν. Λες πως ήταν της μοίρας σου γραφτό να βρεθείς εκείνη την στιγμή σε εκείνο το μέρος με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν να γίνει, και έγινε. Μας αρέσει να πιστεύουμε πως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Μποfateρεί να μην σου αρέσουν κάποια πράγματα αλλά “όλα για κάποιο λόγο γίνονται”, ή δεν γίνονται, γιατί συνήθως αυτό το λες όταν θες να παρηγορηθείς για κάτι που ήθελες πολύ αλλά δεν συνέβη ποτέ. Λένε πως η μοίρα σου επιστρέφει πίσω τις καλές πράξεις. Οι πράξεις όμως δεν είναι επιλογές; Επιλέγεις να κάνεις κάτι καλό ή κακό. Άρα μήπως εσύ ορίζεις την μοίρα σου και όχι εκείνη την ζωή σου;

Από την άλλη είναι και εκείνοι που πιστεύουν στην τύχη. Όλα συμβαίνουν βάσει συγκυριών. Τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο να συμβεί, απλά είναι τυχαίο. Έτυχε να βρεθείς σε αυτό το μέρος, να γεννηθείς σε αυτό το περιβάλλον, το οποίο σε έφερε κοντά με κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους και σε έκανε να αντιμετωπίσεις συγκεκριμένες συνθήκες, περισσότερο ή λιγότερο ευνοϊκές, γεγονότα που διαμόρφωσαν αυτό που είσαι και αυτό που ζεις.flippingCoin Τα γεγονότα όμως αυτά είναι τυχαία! Μήπως όμως και εδώ οι επιλογές μας είναι εκείνες που ορίζουν την τύχη μας; Μπορεί κάποια πράγματα να συμβαίνουν γιατί οι συγκυρίες το προκαλούν αλλά κάποια άλλα γίνονται γιατί απλά εσύ το επιλέγεις. Είναι στο χέρι σου αν θα εκμεταλλευτείς τις ευκαιρίες που έρχονται μπροστά σου.

Όπως είχε πει και ο Δημόκριτος “Οι άνθρωποι επινόησαν την Θεά της Τύχης για να δικαιολογήσουν την δική τους έλλειψη θέλησης”.

Πολλοί είναι αυτοί που προκαλούν την τύχη τους και καταλήγουν να λένε πως ήταν μοιραίο να συμβεί. Εδώ έρχονται οι πιθανότητες. Μπορεί να μην είμαι άσσος στα Μαθηματικά αλλά όταν προκαλείς κάτι ή κυνηγάς κάτι με επιμονή τότε αυξάνονται και οι πιθανότητες να σου συμβεί.

Μοιραίο λοιπόν ή τυχαίο; Είναι ωραίο να πιστεύουμε στις μοιραίες συναντήσεις και πως τίποτα δεν ειναι τυχαίο.  Aπό την άλλη όμως σκέφτεσαι γιατί να ζεις κάτι καθορισμένο.

Νομίζω ο καθένας μας επιλέγει τι από τα δύο θα πιστέψει ανάλογα με αυτό που έχει ανάγκη να νιώσει.

Οπ πάλι χρησιμοποίησα την λέξη “επιλογή”. Μήπως τελικά το ερώτημα είναι “τύχη, μοίρα ή επιλογές;”. Δεν θα είμαστε ποτέ σίγουροι!

Γράφει η Αργυρώ Σαμιώτη

Δείτε επίσης:


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
argiro

Παιχνίδια της μοίρας ή τυχαία γεγονότα;

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format