Σε αυτήν την βιβλιοθήκη μπορείς να διαβάσεις για την τύχη του Jon Snow!


Το 1944 ο συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχες  δημοσίευσε το βιβλίο του με τίτλο “Η βιβλιοθήκη της Βαβέλ”. Σε αυτήν την ιστορία περιγράφει μια φανταστική βιβλιοθήκη που περιέχει αμέτρητα εξαγωνικά δωμάτια γεμάτα με ράφια από βιβλία. Κάθε ράφι έχει 35 βιβλία των 410 σελίδων με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς των 22 γραμμάτων (μαζί μdyson_1-0310111ε τα κόμματα, τις τελείες και τα κενά) που μπορεί να υπάρξουν.

Με άλλα λόγια σε αυτήν την βιβλιοθήκη υπάρχουν εκτός από τους αμέτρητους τόμους βιβλίων με ασυναρτησίες, όλα τα βιβλία  που έχουν γραφτεί, όλα αυτά που πρόκειται να γραφτούν, όλες οι φράσεις ή λέξεις που έχουν ειπωθεί στην ιστορία της ανθρωπότητας αλλά και πρόκειται να ειπωθούν στο μέλλον, όπως επίσης και ένα βιβλίο που μπορεί να αποκωδικοποιήσει όλα τα υπόλοιπα.

Ο ήρωας αυτής της ιστορίας περιπλανιέται στην αχανή αυτή βιβλιοθήκη με τους αμέτρητους τόμους από βιβλία αναζητώντας αυτό το βιβλίο ή έστω κάποιο νόημα μέσα σε αυτήν την απέραντη θάλασσα από ασυναρτησίες.

Δες εδώ τα: 24 βιβλία που κάθε φοιτητής πρέπει να διαβάσει!

Αρκετές δεκαετίες αργότερα μετά την δημοσίευση της ιστορίας, ο Jonathan Basile ένας αμερικάνος συγγραφέας εμπνευσμένος από την βιβλιοθήκη της Βαβέλ του Μπόρχες, μια ιστορία που προσπαθεί να αντιμετωπίσει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη ύπαρξη, την ελευθερία της σκέψης και το νόημα της ζωής και συλλογιζόμενος τις δυνατότητες του διαδικτύου, ξόδεψε έξι μήνες μαθαίνοντας από μόνος του προγραμματισμό έτσι ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει την υπέρτατη βιβλιοθήκη του  Μπόρχες στο διαδίκτυο!!old_library-wallpaper-640x480

Στην πορεία όμως μαθαίνοντας περισσότερα για τον προγραμματισμό ανακάλυψε πως το εγχείρημα του αυτό είναι λίγο δυσκολότερο όπως αρχικά αφελώς το είχε φανταστεί, καθώς υπολόγισε ότι ο αριθμός των ψηφιακών βιβλίων που θα έπρεπε να περιείχε η βιβλιοθήκη του ήταν μόλις 10 εις την δύναμη του 2 εκατομμύρια (πιο πολύ χώρος σε σκληρούς δίσκους από όσο ολόκληρο το μέγεθος του σύμπαντος).

Παραδόξως όμως δεν τα παράτησε και μετά από πολύ έρευνα και κόπο τα κατάφερε!! Σχεδίασε έναν πολύ ιδιαίτερο αλγόριθμο που επιτρέπει στους χρήστες να περιηγηθούν στα βιβλία και τις σελίδες της ψηφιακής βιβλιοθήκης του, LibraryOfBabel, χωρίς αυτά να είναι κάπου αποθηκευμένα στο διαδίκτυο (και όμως γίνεται!) και αυτήν την στιγμή μπορείς να επιλέξεις από περίπου 10 εις την δύναμη του 4.766 διαθέσιμα πιθανά βιβλία.

Διάβασε επίσης:  Αν οι αλγόριθμοι τα ήξεραν όλα..

Ψάχνοντας ανάμεσα στα ράφια και στα βιβλία που περιέχει η βιβλιοθήκη αυτή μπορείς να βρεις όλα τα βιβλία που χάθηκαν στην βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, την αυτοβιογραφία σου, την ιστορία του σύμπαντος, αν o Jon Snow είναι ζωντανός ή νεκρός, μέχρι και αυτήν ακριβώς την παράγραφο που γραφώ τώρα για το mystudentpass, αρκεί φυσικά να ξέρεις που να ψάξεις, γιατί αλλιώς για να βρεις έστω και μια φράση που να βγάζει κάποιο νόημα θα σου πάρει κάτι δισεκατομμύρια χρόνια.

Untitled

Για αυτό διαθέτει και ένα εργαλείο αναζήτησης, με το οποίο μπορείς να βρεις την ακριβής  θέση που βρίσκεται οποιοδήποτε κείμενο, λέξη ή φράση μέσα στη βιβλιοθήκη. Αναζητώντας την προηγούμενη φράση που έγραψα (στα αγγλικά), όσο παράξενο και αν ακούγεται  ήταν ήδη εκεί, πριν καν εγώ την σκεφτώ!! Σε μια  συγκεκριμένη σελίδα ενός βιβλίου που είχε μια συγκεκριμένη θέση στο ράφι ενός δωματίου της ψηφιακής αυτής βιβλιοθήκης!!

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η σελίδα αυτή είναι ίσως η πιο συναρπαστικά άχρηστη εφεύρεση που υπάρχει αυτή την στιγμή στο διαδίκτυο. Ή μήπως όχι?  Θα σας αφήσω με ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Μπόρχες για να το σκεφτείτε από μόνοι σας:

«Όταν ανακοινώθηκε η Βιβλιοθήκη που περιείχε όλα τα βιβλία, η πρώτη αντίδραση του κόσμου ήταν μια απεριόριστη χαρά… Όσοι όμως πήγαν, στην προσπάθειά τους  να τα βρουν, απέτυχαν να υπενθυμίσουν στον εαυτό τους ότι η πιθανότητα να βρουν έστω και ένα βιβλίο που θα τους δικαιώσει είναι μηδαμινή. Αν όμως βρισκόταν κάποιος αιώνιος ταξιδευτής που θα μπορούσε να τη γυρίσει ολόκληρη, μετά από αιώνες οδοιπορίας μέσα σ’ αυτήν θα ανακάλυπτε πως τα ίδια βιβλία επαναλαμβάνονται συνέχεια με την ίδια πάντα αταξία που αφού επαναλαμβάνεται ακατάπαυστα θα μπορούσε να συνθέσει αυτή η ίδια μια τάξη πραγμάτων. Αυτή η χαριτωμένη ελπίδα μου είναι το μόνο πράγμα που φωτίζει τη μοναξιά μου» .

Διάβασε εδώ για: Το πραγματικό τέλος των παραμυθιών που λίγοι γνωρίζουν…

Και δες για το καινούργιο project του mystudentpass στο οποίο μπορείς να συμμετέχεις και εσύ: mystudentproject

 


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Σε αυτήν την βιβλιοθήκη μπορείς να διαβάσεις για την τύχη του Jon Snow!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format