Μονάδες καινοτομίας και επιχειρηματικότητας!


Δεδομένου της κατάστασης που επικρατεί και τις λιγοστές ευκαιρίες για σταθερή απασχόληση πολλοί νέοι βλέπουν ως μόνη διέξοδο πλέον την ιδέα να ξεκινήσουν κάτι δικό τους.Crossing out failure and writing success.

Αυτή η επιχειρηματικότητα ανάγκης έτσι όπως έχει διαμορφωθεί ίσως αποτελεί τελικά και το μόνο αντίδοτο για την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης.

Εντούτοις η αδυναμία αναγνώρισης από την πλευρά πιθανών επενδυτών για τη βιωσιμότητα ενός νέου επιχειρηματικού σχεδίου, ο φόβος σχετικά με τις γνώσεις, τις ικανότητες και την εμπειρία που χρειάζεται κανείς για να γίνει επιχειρηματίας αλλά και ο φόβος της αποτυχίας, αποτελούν  τεράστιους αποτρεπτικούς παράγοντες των νέων για την μετεξέλιξη μιας καλής επιχειρηματικής ιδέας.

Διάβασε εδώ: Τα 10 πιο καταστροφικά λάθη διάσημων εταιρειών!

4 Soft Skills Successful Software Engineers NeedΕυτυχώς τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει σε παρά πολλές σχολές και πανεπιστήμια τις Ελλάδος μια δομή που προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτούς τους ανατρεπτικούς παράγοντες στηρίζοντας τους φοιτητές στο να αναδείξουν καινοτόμες ιδέες και προτάσεις έτσι ώστε με την κατάλληλη καθοδήγηση να μπορούν να μετατραπούν σε βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια με πιθανούς επενδυτές για να τα υποστηρίξουν.

Πρόκειται για τις μονάδες καινοτομίας και επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ) όπου  παρέχουν:

  • Μαθήματα ανάπτυξης επιχειρηματικών σχεδίων, στρατηγικού σχεδιασμού επιχειρήσεων και σχετικών μαθημάτων επιχειρηματικότητας ανάλογα με το αντικείμενο κάθε σχολής.
  • Διαλέξεις και σεμινάρια από επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων σχετικά με την επιχειρηματική τους δραστηριότητά, τις βασικές αρχές και έννοιες της επιχειρηματικότητας, τα βήματα για την ίδρυση μιας νέας επιχείρησης, την κοινωνική επιχειρηματικότητα κ.α.
  • Συναντήσεις και επαφές με επιχειρηματικούς φορείς και επισκέψεις σε επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα, θερμοκοιτίδες κτλ
  • Υπηρεσίες συμβουλευτικής καθοδήγησης
  • Μέσα στα πλαίσια των ΜΟΚΕ υλοποιούνται επίσης και επιχειρηματικοί διαγωνισμοί με διάρκεια συνήθως ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο.

A-Z-Of-Running-A-Contest-for-Your-Small-BusinessΈχοντας συμμετάσχει και εγώ σε ένα τέτοιο διαγωνισμό μπορώ να πω με σιγουριά ότι είναι ότι πιο χρήσιμο μπορεί να πάρει ένας φοιτητής μέσα από την σχολή του, καθώς του δίνει την ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσει από κοντά τον επιχειρηματικό κόσμο και τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά αλλά να βελτιώσει δεξιότητες όπως να  συνεργάζεται με την ομάδα του υπό συνθήκες πίεσης, να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις, να παρουσιάζει σωστά τις ιδέες και προτάσεις του κτλ.

Δες επίσης: Πώς να βελτιώσεις τις παρουσιάσεις σου!

Στους διαγωνισμούς αυτούς οι φοιτητές δημιουργούν ομάδες και ξεκινούν να υλοποιούν τις ιδέες τους σχετικά με τις επιχειρηματικές τους προτάσεις. Με την κατάλληλη συμβουλευτική, καθοδήγηση και υποστήριξη από υπεύθυνους καθηγητές αλλά και μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας οι ομάδες προχωρούν στην συγγραφή των επιχειρηματικών σχεδίων με βάση πραγματικά στοιχεία και δεδομένα από την αγορά.

Στο τέλος του προγράμματος παρουσιάζονται όλα τα επιχειρηματικά σχέδια με την παρουσία κοινού, κριτών και πιθανών επενδυτών και βραβεύεται το πρώτο καλύτερο με κριτήρια την καινοτομία, την παρουσίαση και την γενική εικόνα και οργάνωση του γραπτού επιχειρηματικού σχεδίου.2252-Steve-Jobs-Quote-Innovation-is-the-only-way-to-win

Από την έναρξη λειτουργίας τους το 2007 έως τώρα οι μονάδες καινοτομίας και επιχειρηματικότητας έχουν συμβάλει σημαντικά στην ίδρυση πολλών νέων επιχειρήσεων (ιδιαίτερα spin off επιχειρήσεων μέσα στα πανεπιστήμια) ενώ με τη συνεχή υποστήριξή τους αναμένεται στο επόμενο διάστημα να εμφανισθούν στην αγορά πολλές ακόμα νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Γεγονός πάντως είναι ότι σε χώρες του εξωτερικού η ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος ενθαρρύνεται όχι μόνο σε πανεπιστήμια και σχολές αλλά σε όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης με αντίστοιχα προγράμματα με σκοπό την είσοδό νέων ιδεών στην αγορά και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσεως.

Μερικά από τα πανεπιστήμια και τις σχολές που διαθέτουν μονάδες καινοτομίας και επιχειρηματικότητας είναι:

Θέλεις να αποκτήσεις καινούργιες  εμπειρίες, δεξιότητες και να γνωρίσεις απο κοντά την φοβερή ομάδα του mystudentpass? Δεν έχεις παρά να δηλώσεις συμμετοχή στο mystudentproject


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Μονάδες καινοτομίας και επιχειρηματικότητας!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format