Στα σκαριά νέα ρύθμιση για τις εκπαιδευτικές άδειες σε κρατούμενους


Την κατάθεση διορθωτικής νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα λύσει τα διαδικαστικά, όπως είπε, προβλήματα που υπάρχουν και δεν επιτρέπουν την χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενους, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Ρωμανός, προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή “MEGA Σαββατοκύριακο”.

Σημειώνεται ότι το ΤΕΙ της Αθήνας τελεί εδώ και αρκετές μέρες υπό κατάληψη λόγω της μη χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας στο Νίκο Ρωμανό.

Η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα σε κρατούμενους να λαμβάνουν εκπαιδευτικές άδειες φορώντας το γνωστό ηλεκτρονικό “βραχιολάκι”, ωστόσο ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε:

“H νομοθεσία αυτή ψηφίστηκε ήδη το 2014, εμείς πήραμε τα κανονιστικά μέτρα, δημιουργήσαμε την υποδομή και ο νόμος δεν εφαρμόζεται στο βαθμό που θα χρειαζόταν, δεν μπορούμε παρά να να κάνουμε μια νομοθετική διόρθωση που να διευκολύνει το περιεχόμενό του”.

Δεν έδωσε, ωστόσο, λεπτομέρειες για τη νομοθετική αυτή παρέμβαση, την οποία επεξεργάζεται ειδική ομάδα εργασίας.

Ερωτηθείς για το που “σκοντάφτει” η ισχύουσα νομοθεσία απάντησε ότι “οι διαδικαστικοί όροι για την απονομή αυτής της άδειας φαίνεται ότι δεν διευκολύνουν την εφαρμογή”, σημειώνοντας ότι “έχει να κάνει με το βραχιολάκι, αλλά όχι με τον τεχνικό εξοπλισμό. Έχει να κάνει με τους διαδικαστικούς όρους εφαρμογής της νομοθεσίας του μέτρου”.

Ο κ. Παρασκευόπουλος γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προωθήσει αυτή τη ρύθμιση προς τη Βουλή “το ταχύτερο δυνατό, μετά την έναρξη της λειτουργίας της”. “Θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια ρύθμιση μέσα στο πρώτο νομοσχέδιο το οποίο θα προωθηθεί στη Βουλή. Ελπίζω μέσα στον Οκτώβριο”, σημείωσε.

Παρεμβαίνοντας στην εκπομπή ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου ανέφερε ότι διάταξη του νόμου 4312/2014, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα, προβλέπει ότι η φοίτηση των καταδίκων και υποδίκων που σπουδάζουν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα γίνεται με παρακολούθηση εξ αποστάσεως, ωστόσο στους ίδιους φοιτητές μπορεί να χορηγείται και άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση εφόσον έχουν περάσει το 1/3 των μαθημάτων και των εργαστηρίων τους.

“Προφανώς εδώ ο κ. Ρωμάνος έχει περάσει τα μαθήματα αλλά δεν θέλει να παρακολουθήσει τη σχολή με ηλεκτρονική επιτήρηση”, σημείωσε.

Σχολιάζοντας, δε, τη νέα διάταξη που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης τόνισε ότι “είναι λάθος να καθορίζεται η αντιεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική από πιέσεις ομάδων ή κάποιων μεμονωμένων ατόμων”.

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθηνών, Μιχάλης Μπρατάκος, είπε, στην ίδια εκπομπή του MEGA, ότι μετά την ψήφιση του νόμου ο Ρωμανός έδωσε τις εξετάσεις που του επέτρεπε ο νόμος, πέρασε τα υποχρεωτικά μαθήματα και συνεπώς μπορούσε από τον Μάρτιο να παρακολουθήσει το εαρινό εξάμηνο, αλλά δεν εμφανίστηκε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου το ίδρυμα είναι κλειστό λόγω κατάληψης “από ομάδα αντιεξουσιαστών από 20 έως 40 άτομα, ανάλογα την ημέρα” και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο αν δεν υπάρξει λύση μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γωργιάδης κάλεσε τον πρόεδρο του ΤΕΙ να ζητήσει την παρέμβαση της αστυνομίας, όπως προβλέπει η νομοθεσία, προκειμένου να λυθεί το ζήτημα της κατάληψης.

“Ψήφισα στη Βουλή ο Ρωμανός να βγει από τη Βουλή και να πάει να σπουδάσει και τώρα ακούω ότι δεν μπορεί να πάει χωρίς να ξέρω γιατί. Ποιος δεν του επιτρέπει και γιατί;”, είπε ο Σπύρος Λυκούδηςαπό το Ποτάμι.

 Πηγή:www.megatv.com|Το διαβάσαμε ΕΔΩ

 


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Στα σκαριά νέα ρύθμιση για τις εκπαιδευτικές άδειες σε κρατούμενους

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format