Νέα προθεσμία για την υποβολή προτάσεων στον Διαγωνισμό Εφαρμογών #HackEKT για Ανοικτά Δεδομένα & Αποθετήρια Επιστήμης & Πολιτισμού


Μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2015 μπορούν να υποβάλλονται συμμετοχές στον Διαγωνισμό #HackEKT που αφορά Εφαρμογές για Ανοικτά Δεδομένα & Αποθετήρια Επιστήμης & Πολιτισμού. Ο Διαγωνισμός διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης με στόχο την περαιτέρω καινοτόμα αξιοποίηση και ανάδειξη των ανοικτών συνόλων δεδομένων των αποθετηρίων έγκριτου επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου τα οποία αναπτύσσει. Στις πέντε προτάσεις που θα διακριθούν για την εφαρμογή τους θα απονεμηθούν χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 25.000 ευρώ.

 

Στα εμβληματικά αποθετήρια και τις υπηρεσίες περιεχομένου που αναπτύσσει το ΕΚΤ στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου για τη συγκέντρωση, τεκμηρίωση και ασφαλή απόθεση του έγκριτου περιεχομένου της χώρας, εντάσσονται, μεταξύ άλλων, το Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών, το Αποθετήριο ΗΛΙΟΣ του ΕΙΕ, το αποθετήριο της Ζωφόρου του Παρθενώνα, το Αποθετήριο του Αρχείου του Ιδρύματος Κ. Σημίτη, η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-publishing που φιλοξενεί πάνω από 16 επιστημονικά περιοδικά ανοικτής πρόσβασης, οι διαδικτυακές πύλες argo.ekt.gr και openarchives.gr. Ο τεράστιος αυτός όγκος περιεχομένου αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο για την έρευνα, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και την ενημέρωση. Στόχος του διαγωνισμού είναι να αναδειχθούν καινοτόμοι τρόποι αναζήτησης, πλοήγησης και περαιτέρω χρήσης των δεδομένων από επιμέρους κοινότητες χρηστών, όπως την ερευνητική και την εκπαιδευτική κοινότητα.

 

Ο Διαγωνισμός #HackEKT (http://saas.ekt.gr/content/contests) είναι ανοικτός στη συμμετοχή, αλλά καλούνται ιδιαίτερα να συμμετάσχουν διεπιστημονικές ομάδες που αποτελούνται από προγραμματιστές, βιβλιοθηκονόμους, αρχειονόμους και επιμελητές ψηφιακών μουσειακών συλλογών, που έχουν καλή αντίληψη της λειτουργίας των ψηφιακών αποθετηρίων και βιβλιοθηκών και γνωρίζουν τις ανάγκες επιμέρους κοινών που τις χρησιμοποιούν.

 

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει τις εξής πέντε θεματικές κατηγορίες που αξιοποιούν τα ανοικτά σύνολα δεδομένων και τα αποθετήρια του ΕΚΤ:

–       EKT Le@rn: Δημιουργία εκπαιδευτικών διαδικτυακών εφαρμογών ή εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας που αξιοποιούν πρωτογενές επιστημονικό ή πολιτιστικό περιεχόμενο και μεταδεδομένα τα οποία διατίθεται από τα αποθετήρια του ΕΚΤ, προσφέροντας νέους εύχρηστους τρόπους αναζήτησης και πλοήγησης στο περιεχόμενο.

–       ΕΚΤ Cre@tive: Δημιουργία εφαρμογών που αξιοποιούν τα επιστημονικά και πολιτιστικά δεδομένα σε εφαρμογές που άπτονται της δημιουργικής βιομηχανίας ή του τουρισμού.

–       visualizeARGO: Οπτικοποίηση βιβλιογραφικών δεδομένων (data visualization) από τους βιβλιογραφικούς καταλόγους και τα αποθετήρια της βιβλιοθήκης του EKT που είναι διαθέσιμα μέσω της πύλης argo.ekt.gr.

–       RepKPIs: Επεκτάσεις λογισμικού ψηφιακών αποθετηρίων (DSpace 4.x) για την αναπαραγωγή πολυμεσικών στοιχείων, τον εμπλουτισμό των αρχείων ή την παραγωγή στατιστικών στοιχείων σχετικών με το υλικό των αποθετηρίων και την αλληλεπίδραση των χρηστών.

–       RepSearch: Επεκτάσεις λογισμικού ψηφιακών αποθετηρίων με νέους φιλικούς προς τον χρήστη τρόπους πλοήγησης στο περιεχόμενο και τα δεδομένα του ΕΚΤ.

 

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα (όχι νομικές οντότητες) ανεξαρτήτως εθνικότητας, που κατοικούν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, έχοντας όλες τις νόμιμες γι’ αυτό προϋποθέσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό είτε ατομικά είτε σε ομάδες έως 5 ατόμων. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να μελετήσουν προσεκτικά τους αναλυτικούς όρους του διαγωνισμού που ακολουθούν και να υποβάλλουν τις προτάσεις/εφαρμογές τους ηλεκτρονικά μέχρι τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015 (23.59 ώρα Ελλάδος) σύμφωνα με τους όρους που περιγράφονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του διαγωνισμού http://saas.ekt.gr/content/contests. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων ανεξαιρέτως των όρων και τη σχετική δέσμευση των συμμετεχόντων.

 

Ο διαγωνισμός θα αναδείξει πέντε (5) συνολικά νικητές βάσει βαθμολογίας, έναν σε κάθε κατηγορία, οι οποίοι θα λάβουν ο καθένας από χρηματικό βραβείο αξίας πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. Τα βραβεία θα απονεμηθούν σε σχετική τελετή βράβευσης που θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη του διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Υποέργου 4 της Πράξης “Πλατφόρμα Παροχής Υπηρεσιών Κατάθεσης, Διαχείρισης και Διάθεσης Ανοικτών Δημόσιων Δεδομένων Τεκμηρίωσης και Ψηφιακού Περιεχομένου”, η οποία υλοποιείται από το ΕΚΤ και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ψηφιακή Σύγκλιση” (ΕΣΠΑ), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
nick

Νέα προθεσμία για την υποβολή προτάσεων στον Διαγωνισμό Εφαρμογών #HackEKT για Ανοικτά Δεδομένα & Αποθετήρια Επιστήμης & Πολιτισμού

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format