Το χάπι του απουσιολόγου: Υπάρχει ντόπινγκ στους μαθητές;


Ήρθαν οι πανελλήνιες και όλοι γνωρίζουμε τι εστί. Το θέμα, όμως που με απασχόλησε αυτή την φορά είναι το γεγονός ότι οι μαθητές της τρίτης λυκείου παίρνουν βιταμίνες για να αυξήσουν τις επιδόσεις τους και να έχουν καλύτερη επίδοση στα μαθήματα βαρύτητας.

Το συγκεκριμένο γεγονός, πλέον, έχει πάρει διαστάσεις στον ελληνικό χώρο, καθώς το 80% των μαθητών παίρνουν βιταμίνες. Πιστεύουν ότι με λίγη παραπάνω χημική ουσία θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τον εαυτό τους. Το πρόβλημα είναι πώς δεν συμβουλεύονται οι περισσότεροι κάποιον γιατρό, δηλαδή δεν υπάρχει ιατρική βοήθεια, με αποτέλεσμα κάποιοι να παθαίνουν αλλεργικό σοκ σε κάποιες από τις ουσίες αυτές. Το μόνο που κάνουν είναι να ζητούν από τον φαρμακοποιό βιταμίνες και αυτοί να τους τις προσφέρουν.

Η συγκεκριμένη ιδέα του ντόπινγκ προήλθε από την Αμερική, όπου έχει γίνει πλέον από τα πιο γνωστά φαινόμενα και πολλές φορές είναι παράνομο. Πολλοί είναι οι παράνομοι έμποροι που χορηγούν φάρμακα σε ανήλικους μαθητές, κρυφά από τους γονείς.

Πρόσφατα το συγκεκριμένο θέμα είχε συνταράξει το πανελλήνιο, αφού υπήρξε κεντρικό θέμα και στις ελληνικές ειδήσεις. Έχει πολλές ονομασίες, χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι «Η κόκα των μικρών» ,«Το μπότοξ εγκεφάλου» , «το χάπι του απουσιολόγου», κ.α. Παίρνεις το χάπι. Σκέψου πως μπαίνεις σε ένα τούνελ. Ολα είναι ξεκάθαρα. Δεν σκέφτεσαι τίποτα διαφορετικό από τον στόχο σου, βλέπεις στην άλλη άκρη του ένα μόνο πράγμα. Συγκεντρώνεσαι εμμονικά. Φυσικά, το μπότοξ εγκεφάλου δεν αφορά μόνο τους μικρούς μας μαθητές, αλλά και τους φοιτητές. Ναι, καλά το άκουσες και τώρα που διαβάζεις αυτό το άρθρο θα έχεις καταλάβει τι εννοώ. Ειδικότερα, αν είσαι χρήστης του θέματος. Εσύ, μπορεί να μην είσαι χρήστης αλλά σίγουρα κάποιος φίλος σου κάνει χρήση.

tumblr_m285rb5Tmo1rslty8o1_500

Ενας τέτοιος «φίλος» από τις ΗΠΑ δέχτηκε να μιλήσει στο ΒΗmagazino, αφού πρώτα πήρε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα αναφερθεί ούτε το όνομά του ούτε το κορυφαίο πανεπιστήμιο από το οποίο αποφοίτησε. «Δεν έχει σημασία ότι η ιστορία μου θα δημοσιευθεί σε ένα περιοδικό στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Υπάρχουν μάτια παντού και δεν θέλω να διακινδυνεύσω την καριέρα μου. Πες απλώς ότι είμαι από την Καλιφόρνια» είπε στο τηλέφωνο και άρχισε να μου διηγείται την προσωπική του εμπειρία με το Ritalin, το σκεύασμα του οποίου ο νόμιμος προορισμός αφορά κυρίως σε παιδιά και εφήβους με προβλήματα υπερκινητικότητας και διαγνωσμένη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής (ADHD).

Διαβάζοντας επί 24 ώρες:

Ο συγκεκριμένος φοιτητής δοκίμασε για πρώτη φορά το Ritalin ως μαθητής και αργότερα στο πανεπιστήμιο: «Ηταν πολύ εύκολο να πείσω τους γονείς μου ότι είχα πρόβλημα ελλειμματικής προσοχής. Χάζευα με τις ώρες έξω από το παράθυρο, τους έλεγα ότι όσο κι αν θέλω δεν μπορώ να συγκεντρωθώ στο διάβασμα. Τα ίδια άρχισα να λέω και στον ψυχίατρο που με εξέτασε και πριν καλά καλά τελειώσω τον καλοπροβαρισμένο μου μονόλογο, έβγαλε από το συρτάρι του το ειδικό μπλοκ των συνταγών και σημείωσε Ritalin. Ακριβώς το ίδιο έκαναν και πολλοί συμμαθητές μου στο λύκειο. Οι πιο δειλοί τα αγόραζαν από μας, από 5 ως 20 δολάρια το χάπι, αναλόγως».

Ακόμη και πίσω από την πλήρη ανωνυμία του επέμεινε ότι πήρε τη συγκεκριμένη ουσία (επίσημη ονομασία μεθυλφενιδάτη) μόνο δύο φορές. Την πρώτη για να διαβάσει όλο το βράδυ και να κρατηθεί ξύπνιος για να διαγωνιστεί στα SAT – ο προθάλαμος για το πανεπιστήμιο, κάτι σαν τις Πανελλήνιες, με τη διαφορά ότι πρέπει να απαντήσεις σε πάρα πολλά σε πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα. Και τη δεύτερη, έχοντας ήδη μπει στο πανεπιστήμιο των ονείρων του, για να τελειώσει μια πάρα πολύ απαιτητική εργασία. Μετά τη διαύγεια έρχεται το hangover: «Οταν περάσει η επήρεια νιώθεις ότι το μυαλό σου έχει εξατμιστεί, δεν μπορείς να συγκεντρωθείς για ημέρες. Είναι τόσο εθιστικό επειδή ακριβώς μετά σε κάνει να νιώθεις άχρηστος και βλάκας για μία εβδομάδα, ότι χωρίς αυτό δεν μπορείς να κάνεις τίποτα». Και γι’ αυτό, αν είσαι αρκετά έξυπνος, σταματάς εκεί. Μετά το πράγμα σοβαρεύει.

Αυτά στην Αμερική. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση η μεθυλφενιδάτη είναι διαθέσιμη από τη δεκαετία του 1950 υπό διάφορες εμπορικές ονομασίες, όπως Ritalin, Concerta, Equasym, Medikinet, Rubifen. Στα προβλήματα υπερκινητικότητας και συγκέντρωσης χρησιμοποιείται ως μέρος ενός συνολικού θεραπευτικού προγράμματος που περιλαμβάνει ψυχολογικές, επιμορφωτικές και κοινωνικές παρεμβάσεις, όταν άλλα μέτρα για την αλλαγή συμπεριφοράς δεν υπήρξαν αποτελεσματικά. Δημοφιλέστερο στην κατάχρηση και όχι στη χρήση του αποδεικνύεται το Ritalin, αφού σύμφωνα με άτυπες έρευνες που έχουν γίνει και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, το προτιμά πάνω από το 60% όσων ποθούν επιδόσεις Αϊνστάιν. Εχει μάλιστα κι ένα σωρό υποκοριστικά: «Rita», «Vitamin R», «η κόκα των μικρών», «Diet Coke», «το χάπι του απουσιολόγου», «smarties», κ.ά. 36d33549ec6e69481ab327fbec8ae3d4.499x374x20

Στην Ελλάδα η προσφορά και η ζήτηση είναι ακόμη μηδαμινές. Ο Ζήσης Παπάς, καθηγητής σε φροντιστήριο στο κέντρο της Αθήνας λέει χαρακτηριστικά: «Μπορεί και να μας έχει σώσει ότι οι ακαδημαϊκές απαιτήσεις στη χώρα μας δεν έχουν καμία σχέση με αυτές του εξωτερικού. Η νοοτροπία του αιώνιου φοιτητή, τα ευρηματικά σκονάκια ή ακόμη και η αντιγραφή με ανοιχτά βιβλία στα αμφιθέατρα, οι αμέτρητοι καφέδες στον ήλιο, οι φοιτητικές Νεολαίες και γενικότερα η ελάχιστη πίεση του ακαδημαϊκού μας κόσμου, ίσως και να έχουν σώσει τους έλληνες φοιτητές απ’ τα “σκληρά”. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μαθητή μου να μου λέει πριν από δέκα χρόνια ότι είχε βάλει ως πηγές για την πτυχιακή εργασία του, αντί για τα ονόματα πραγματικών συγγραφέων, ονόματα βρετανών ποδοσφαιριστών. Πέρασε μετά βαΐων και κλάδων, ο υπεύθυνος καθηγητής δεν μπήκε καν στον κόπο να επαληθεύσει τα γραφόμενά του».

Υπάρχουν πάντα οι μεμονωμένες περιπτώσεις και στην Ελλάδα, με κάποιον κάπου κάποτε, που είτε σπούδαζε θετικές επιστήμες, είτε ήθελε να δώσει εξετάσεις για πανεπιστήμιο του εξωτερικού και προμηθεύτηκε από κάποιον «με κονέ» το μαγικό χαπάκι, αλλά ποτέ δεν έμαθε τι πραγματικά κατάπιε. Δεν είναι ότι σου το πασάρουν με όλα του τα πιστοποιητικά.

Οπως τονίζει ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Γιάννης Τούντας: «Το σκεύασμα Ritalin 10 mg κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, εισάγεται και διανέμεται από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Πρόκειται για προϊόν που υπάγεται στις διατάξεις περί ναρκωτικών φαρμάκων (Ν. 1729/87) και χορηγείται με ειδική συνταγή για φάρμακα που υπάγονται στις διατάξεις του παραπάνω νόμου. Συνταγογραφείται κυρίως από παιδοψυχιάτρους ή νευρολόγους, ψυχιάτρους».

Τέλος, είναι καλό να ενημερώνεσαι σχετικά με όσα συμβαίνουν και να μην παραβλέπεις, τόσο σημαντικά θέματα, όπως αυτά. Όσο ενημερώνεσαι τόσο το καλύτερο για τον εαυτό σου, αλλά και για την παρέα σου.

 

Επιμέλεια: Χρύσα Μποφίλη


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Το χάπι του απουσιολόγου: Υπάρχει ντόπινγκ στους μαθητές;

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format