Συνέντευξη: Η ομάδα του “ΜΠΟΡΟΥΜΕ” στο MyStudentpass!


Μέσα από τις δράσεις του “ΜΠΟΡΟΥΜΕ” δημιουργείται ένα νέο κοινωνικό κίνημα, μέσα από το οποίο δεν πάει μπουκιά φαγητού χαμένη! Το MyStudentpass.gr μίλησε με την ομάδα του boroume.gr, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας τις ιδέες τους, τα οράματά τους, τα προγράμματα τους, ενώ μας ενημερώνουν για το πώς μπορούμε εμείς να τους βοηθήσουμε!

Το “ΜΠΟΡΟΥΜΕ” είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που στοχεύει στην αξιοποίηση του περισσευούμενου φαγητού σε όλη την Ελλάδα. Πώς γεννήθηκε η ιδέα δημιουργίας ενός τέτοιου οργανισμού;

Η ιδέα γεννήθηκε από τη Ξένια Παπασταύρου το 2011, η οποία, όντας εθελόντρια στην Τράπεζα Τροφίμων, αναγνώρισε πως, πέρα από τα συσκευασμένα τρόφιμα, τα οποία προσφέρονταν εκεί, υπήρχε μια τεράστια καθημερινή σπατάλη τροφίμων, σε πολλά σημεία γύρω μας, όπως σε ένα παιδικό πάρτι, ένα γάμο, το φούρνο και το μανάβικό της γειτονιάς μας, μια εταιρική εκδήλωση κ.ο.κ., η οποία πήγαινε χαμένη αντί να προσφέρεται στους συνανθρώπους μας σε ανάγκη.

Έπρεπε λοιπόν να δημιουργηθεί ένας εύκολος, χρηστικός και ευέλικτος μηχανισμός για να αντιμετωπιστεί αυτό το αρνητικό οξύμωρο της κοινωνίας μας.

Ποιος είναι ο στόχος του “ΜΠΟΡΟΥΜΕ”; Πώς μπορεί να βοηθήσει και να βοηθηθεί κάποιος μέσα από την οργάνωση;

Ο στόχος είναι να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων γύρω μας και να δημιουργηθεί ένα νέο πρότυπο κοινωνικής συμπεριφοράς, κατά το οποίο θα θεωρείται μη αποδεκτό να πετάμε το φαγητό και επιθυμητό να το προσφέρουμε σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Καθημερινά, δεχόμαστε τηλεφωνήματα από ανθρώπους που χρειάζονται φαγητό. Εμείς, με βοήθεια της βάσης δεδομένων μας, η οποία περιλαμβάνει εκατοντάδες φορείς που προσφέρουν φαγητό στην Ελλάδα και είναι ελεύθερα προσβάσιμη στο boroume.gr, τους βοηθούμε να βρουν ένα πιάτο φαγητό.

13811_776984919057499_3840502933692883076_n

Είναι εφικτό να υπάρχει στήριξη σε κάποιον ο οποίος δεν βρίσκεται στην πρωτεύουσα;

Λόγω του ευέλικτου χαρακτήρα του μοντέλου δικτύωσης δωρεών τροφίμων μας, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε φαγητό σε κοινωφελείς φορείς σε όλη την Ελλάδα. Πρέπει να σημειώσουμε πως το ΜΠΟΡΟΥΜΕ δικτυώνει προσφορές πάντα προς φορείς και όχι ιδιώτες, ώστε να εξασφαλιστεί ο ορθός έλεγχος των τελικών ωφελούμενων.

Τρία διαφορετικά προγράμματα σε μία οργάνωση: “ΜΠΟΡΟΥΜΕ” στο χωράφι, στο σχολείο και στη γειτονιά. Τι ξεχωρίζει το κάθε πρόγραμμα;

Καταρχήν, αυτό που ενώνει κάθε πρόγραμμα είναι πως με αυτά έχουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο θέμα της μείωσης της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα, που είναι ο στόχος της οργάνωσης μας.

Το ΜΠΟΡΟΥΜΕ στο Χωράφι δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της σπατάλης της περισσευούμενης αγροτικής παραγωγής. Καλούμε τους επαγγελματίες και μη επαγγελματίες αγρότες να μας ενημερώσουν όταν, δυστυχώς, για κάποιο λόγο, δεν είναι σε θέση να πουλήσουν ένα κομμάτι της παραγωγής τους. Εμείς, κατόπιν, αναλαμβάνουμε το συντονισμό της συγκομιδής από εθελοντές και την παραλαβή της παραγωγής από τοπικό κοινωφελή φορέα.

Το ΜΠΟΡΟΥΜΕ στο Σχολείο, είναι η ολοκληρωμένη εκπαιδευτική πρόταση μας με στόχο την προώθηση της διάσωσης τροφίμων, τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά μέσω δημιουργικών παιχνιδιών και εργαλείων.

Τέλος, το ΜΠΟΡΟΥΜΕ στη Γειτονιά δημιουργήθηκε για να προσφέρουμε έναν οργανωμένο τρόπο, με τον οποίο μπορεί να γίνει η συστηματική ενημέρωση όλων των δυνητικών σημείων προσφοράς φαγητού από εθελοντές του ΜΠΟΡΟΥΜΕ για το πόσο εύκολο είναι με τη βοήθεια μας να προσφέρουν το περισσευούμενο φαγητό αντί να το πετάξουν στα σκουπίδια.

Οι Έλληνες εν έτη 2015 και σε μια περίοδο κρίσης είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τον συνάνθρωπό τους;

Η πρόθεση των ανθρώπων να βοηθήσουν το συνάνθρωπο τους είναι συγκινητική και έχει ασφαλώς αυξηθεί στα πλαίσια της κρίσης, καθώς δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει νοιώσει τις αρνητικές συνέπειες της.

Στο ΜΠΟΡΟΥΜΕ νοιώθουμε μεγάλη τιμή να ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν, είτε ως εθελοντές, είτε ως άνθρωποι που προτιμούν να προσφέρουν ότι περισσεύει αντί να το πετάξουν, είτε ως μέλη κοινωφελών φορέων που κάθε μέρα δίνουν μάχη για να βοηθήσουν συνανθρώπους μας σε ανάγκη.

10485902_631693523586640_6252912612466017701_n

Γιατί να εξοικονομήσει κάποιος φαγητό και κυρίως πώς μπορεί να το κάνει από το σπίτι του, χωρίς να γίνει μέλος του προγράμματος;

Γιατί βοηθάει συνανθρώπους του σε ανάγκη, γιατί κάνει καλό στο περιβάλλον μειώνοντας τα απορρίμματα, γιατί θα νοιώσει υπέροχα να προσφέρει γνωρίζοντας ότι θα βοηθήσει κάποιον άλλον χωρίς κόπο, γιατί αυτό επιτάσσει η κοινή λογική.

Μια ματιά στο boroume.gr θα βοηθήσει οποιονδήποτε διερωτάται πως μπορεί να στηρίξει το ΜΠΟΡΟΥΜΕ και τις δράσεις του!

Πώς οραματίζεστε το ΜΠΟΡΟΥΜΕ σε 10 χρόνια από τώρα;

Ιδεατά, οραματιζόμαστε να μην υπάρχει ΜΠΟΡΟΥΜΕ καθώς σε αυτήν την περίπτωση θα έχει εξαλειφθεί η σπατάλη τροφίμων και δεν θα υπάρχουν άνθρωποι σε διατροφική ανασφάλεια!

Ευχαριστούμε την ομάδα του ΜΠΟΡΟΥΜΕ για τη συνέντευξη που μας παραχώρησαν. Και να θυμάστε: Μπορείτε να βοηθήσετε; Πράξτε το! Μόνο σε καλό μπορεί να σας βγει!

 

Συνέντευξη από τη Φωτεινή Αθηνέλη


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Συνέντευξη: Η ομάδα του “ΜΠΟΡΟΥΜΕ” στο MyStudentpass!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format