10 περίεργα πράγματα που δεν ήξερες σίγουρα για το Wikipedia!


Ας παραδεχτούμε επιτέλους πόσες φορές το Wikipedia μας έχει βοηθήσει να περάσουμε μαθήματα στην σχολή ή να κάνουμε κάποια εργασία! Πρόκειται για το 6ο στην σειρά σε επισκεψιμότητα site στο Διαδίκτυο και εμπεριέχει χρήσιμες πληροφορίες για πάρα πολλά θέματα, τις οποίες ανεβάζει oποιοσδήποτε θέλει, δίνοντας μας μία καλή εισαγωγή για καθένα από αυτά!
Υπάρχουν όμως και πράγματα για το Wikipedia που σίγουρα πολύ λίγοι ξέρουν, σύμφωνα με ένα βίντεο που ανέβηκε από το κανάλι Alltime10s στο Youtube.

10. Διεγραμμένα Άρθρα με Περίεργους Τίτλους (Deleted Articles with Freaky Titles- DAFT)

Εάν πατήσετε DAFT θα σας βγουν παλιά άρθρα στα Αγγλικά που έχουν διαγραφεί με απίστευτα περίεργους τίτλους όπως “Πώς να φάτε ένα σκορπιό καθώς ζευγαρώνει”, “Σε όλους πρέπει να αρέσει το τυρί, αλλιώς θα έρθω το βράδυ στον ύπνο σας και θα σας σκοτώσω”.

Μάλιστα! Ευτυχώς που διαγράφηκαν θα πω εγώ και θα πάω να φάω το τυρί μου!

9. Οι κανόνες της Wikipedia

Η Wikipedia είναι μία σελίδα, η οποία βασίζεται στο υλικό που μπορεί να ανεβάσει ο κάθε χρήστης, αλλά για να το κάνει αυτό πρέπει να ακολουθεί κάποιους κανόνες! Ο σημαντικότερος είναι αυτός που λέει αγνοήστε όλους τους κανόνες! Συγκεκριμένα λέει “Εάν ένας κανόνας εμποδίζει τη βελτίωση ή την διατήρηση του Wikipedia, απλά αγνοήστε τον!”.

Εεεε; Μα φυσικά!Αυτό είναι απόλυτα λογικό…
Αλλά εγώ θα αγνοήσω και αυτόν γιατί με περιορίζει πολύ…
Αναρχία, λοιπόν!

8. “Buffalo buffalo Buffalo buffalo buffalo buffalo Buffalo buffalo”

Όχι δεν κόλλησε το πληκτρολόγιο μου! Η παραπάνω φράση είναι απόλυτα σωστή κατά το Wikipedia και δίνει την σημασία της αναλυτικότατα! Στην φράση αυτή γίνεται χρήση των 3 ερμηνειών της λέξης Buffalo, δηλαδή αναφέρεται στην έννοια του βίσονα, στην πόλη της Νέας Υόρκης που έχει το όνομα αυτό και στο ρήμα που σημαίνει εκφοβίζω. Η φράση δηλαδή είναι “Bison from Buffalo, that bison from Buffalo bully, themselves are bullying bison from Buffalo”, και σημαίνει “Οι βίσονες από το Mπάφαλο, αυτοί οι βίσονες από το Μπάφαλο εκφοβίζουν οι ίδιοι βίσονες από το Μπάφαλο”.

Αααα! Θα ξεχάσουμε και τα Αγγλικά που ξέραμε!
(Άμα ξαναδώ την λέξη αυτή, που δεν θέλω καν να ξαναναφέρω, θα τρελαθώ).

7. Το Wiki της Σκωτίας…

Κάτι ξέρουμε εμείς οι Έλληνες που λέμε για το σκωτσέζικο ντους! Στην Σκωτσέζικη version λοιπόν, οι πληροφορίες δίνονται γραμμένες με τον τρόπο που προφέρονται!

Μμμμ, φαντάζεσαι σε εμάς να έβγαιναν στα Βλάχικα;

6. Η θρησκεία του Wikipedia

Τι χριστιανισμός, μουσουλμανισμός, βουδισμός; Εδώ εχούμε τη νέα Wiki-θρησκεία! Εάν πατήσεις “Really Reformed Church of Wikipedia” θα σου εμφανιστεί μία ολόκληρη νέα θρησκεία, λίγο διαφορετική από αυτές που έχουν ξανακούσει, αλλά με όλα τα χαρακτηριστικά αυτών. Έχει προσευχές, ιερά κείμενα ακόμα και Αγία Τριάδα, και φυσικά και Αγίους. Θεός τους ο Jimbo Wales, ο οποίος ακολουθείται από τον maveric149 που σταυρώθηκε λόγω των αμαρτιών μας και το Άγιο Πνεύμα είναι ο Larry Sanger.

Αμήν!!!

5. Ανόητα Πράγματα!

Αν πατήσεις Silly Things, θα μεταφερθείς σε μία σελίδα που εμπεριέχει ότι ανόητο πράγμα έχει ανέβει στο Wikipedia. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να μην ήθελε να ξεχαστεί ένα ανέκδοτο, έμπαινε και το ανέβαζε! Υπάρχει ακόμα και λίστα με θέματα άρθρων προς αποφυγήν!!

Τι άλλο θα δούμε; Πραγματικά!!

4. Φάρσες στο Wikipedia

Πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν φάρσες, εκμεταλλεύοντας την ελευθερία που δίνει το Wikipedia να ανεβάζει ο καθένας ό,τι θέλει,  δημιουργόντας πολλές ανύπαρκτες προσωπικότητες και γεγονότα που δεν συνέβησαν ποτέ! Ακόμα και πόλεμοι επινοήθηκαν με απίστευτες λεπτομέρειες, συγκεκριμένες, δίνοντας συγκεκριμένο χρόνο και τόπο!

Με λίγα λόγια. “Δώσε θάρρος στον χωριάτη…”

3. Λίστες του Wikipedia

Πολύ χρήσιμη σελίδα δεν λέω…αλλά γιατί να υπάρχει για παράδειγμα “ Λίστα με φανταστικές πάπιες” ή “ Λίστα ανθρώπων που τους έχουν ρίξει πίτα στο πρόσωπο”; ΓΙΑΤΙ;

Λένε πως η γνώση είναι δύναμη, σε αυτές τις περιπτώσεις όμως… μάλλον δεν είναι!

2. Λίστα με ζώα που έχουν ψεύτικα διπλώματα!

Ένα από τα πιο άχρηστα κείμενα στο Wikipedia αναφέρεται σε ζώα, τα οποία υποτίθεται ότι έχουν καταφέρει να πάρουν κάποια διπλώματα!
Σκοπός αυτού ήταν να κριτικάρουν τα standards των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων!
Οπότε μην φοβάσαι…δεν θα σου πάρει την δουλειά ένα καννίς!

1. Πειράματα για την Αναγέννηση των Οργανισμών

Αν θέλετε να μάθετε για τρελούς επιστήμονες που προσπάθησαν στην πραγματική ζωή να γίνουν ο Δόκτωρ Φρανκενστάιν, το Wikipedia είναι το κατάλληλο μέρος. Υπάρχει ένα κείμενο βασισμένο στο φίλμ του 1940, που είχε το ίδιο όνομα, δηλαδή “ Πειράματα για την Αναγέννηση των Οργανισμών” και αναφέρεται στις προσπάθειες των τρελών επιστημόνων να φέρουν πίσω στην ζωή σκυλιά, συνδέοντας τα όργανά τους με μηχανήματα.

Επιμέλεια: Αργυρώ Σαμιώτη


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
argiro

10 περίεργα πράγματα που δεν ήξερες σίγουρα για το Wikipedia!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format