AIESEC: Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Ρουμανία


Τον περασμένο Αύγουστο βρέθηκα στη Τιμισοάρα της Ρουμανίας για το πρόγραμμα Global Citizen και πέρασα το πιο όμορφο καλοκαίρι της  ζωής  μου.

Αυτό που κάνει το πρόγραμμα ξεχωριστό πρώτο από όλα δεν είναι ούτε η ομορφιά της χώρας, ούτε ο ΜΚΟ που θα δουλέψεις αλλά οι άνθρωποι που θα γνωρίσεις. Κάποιους ανθρώπους από τη πρώτη στιγμή που τους γνωρίζεις έχουν μια αύρα κάτι διαφορετικό κάτι που σε κάνει να θες να τους γνωρίσεις περισσότερο χωρίς καν να έχετε ανταλλάξει κάτι περισσότερο από μια απλή χειραψία.

Στο δωμάτιο 20 έμενα μαζί με τον Loay από την Αίγυπτο, τον Murat από το Αϊζερμπαιτζάν και τον Μάλικ από το Πακιστάν και τον Σάσα από την Ουκρανία, με τον οποίο αρχίσαμε να γινόμαστε πολύ καλοί φίλοι.

Ποτέ δεν τον ρώτησα για τη κατάσταση στην Ουκρανία γιατί γνώριζα πόσο άσχημα είναι τα πράγματα. Τον έβλεπα να απολαμβάνει τον χρόνο του στο πρόγραμμα και δεν ήθελα να τον στεναχωρήσω. Ήξερα ότι για αυτόν είναι ένα διάλλειμα από το χάος που επικρατεί στην Ουκρανία.
Δύο εβδομάδες πριν φύγει μου έδειξε από ένα ουκρανικό site την κατάσταση που επικρατεί και κατάλαβα ότι τα πράγματα είναι πιο επικίνδυνα απ’ ότι νόμιζα. Η πόλη του έχει βομβαρδιστεί και ήταν αναγκασμένος να πάει σε μια άλλη που για την ώρα είναι πιο ήρεμα τα πράγματα. Μου είπε ότι το πιο πιθανό είναι να δει τους γονείς τους σε 6 μήνες γιατί πρέπει να μείνουν πίσω, στην πόλη που γεννήθηκε και είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ένας άνθρωπος απίστευτα αισιόδοξος, γενναιόδωρος, ευγενικός, με τρομερό χιούμορ και δύναμη να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής, ο άνθρωπος που με έκανε να «ξυπνήσω» και να μάθω να μη το βάζω ποτέ κάτω.

Την τελευταία μέρα ο Σάσα είχε συνειδητοποιήσει ότι θα επέστρεφε στη σκληρή του πραγματικότητα και το άγχος ήταν ολοφάνερο στο πρόσωπό του . Όλο το βράδυ περπατούσαμε στους δρόμους της πόλης πίνοντας καφέ και προσπαθώντας να τον κάνουμε να ξεχαστεί.

Λένε πως κάθε άνθρωπος είναι μια ιστορία, ο Σάσα είναι βιβλίο.

10580194_718313311551401_7763739682666197050_n

H AIESEC είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο δίκτυο φοιτητών, που έχει ως στόχο την ανάπτυξη των ηγετικών ικανοτήτων και την ενδυνάμωση των νέων. Με παρουσία σε 125 χώρες και σε 2.400 Πανεπιστήμια, παρέχει σε νέους τη δυνατότητα να ζήσουν μια αναπτυξιακή εμπειρία σε μία από τις χώρες του δικτύου της, δρώντας πάνω σε κοινωνικά ζητήματα ή κάνοντας την πρακτική τους άσκηση για διάστημα που έχει εύρος από ενάμιση μήνα έως και ένα χρόνο. Τα μέλη του οργανισμού έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν μεταξύ τους, να αλληλεπιδράσουν με άτομα από ολόκληρο τον κόσμο και να αναπτυχθούν σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Η τοπική επιτροπή της AIESEC στο ΟΠΑ είναι από τις πιο δραστήριες στη χώρα. Με την ενεργή υποστήριξη του Πανεπιστημίου, παρέχει στους φοιτητές του Ιδρύματος την πολύτιμη δυνατότητα να βιώσουν μια διεθνή εμπειρία με τη μορφή της κοινωνικής δράσης ή της πρακτικής άσκησης. Μόνο τα τελευταία χρόνια, φοιτητές του ΟΠΑ έζησαν έντονες εμπειρίες που τους άλλαξαν τη ζωή σε περισσότερες από 20 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται η Σερβία, Ολλανδία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Κίνα, Βραζιλία, Αίγυπτος, Φινλανδία, Ινδία και πολλές άλλες.

Η συμμετοχή στα προγράμματα της AIESEC υποστηρίζεται από πολλούς εκπαιδευτικούς του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, επειδή εξοπλίζουν τους νέους με τις δεξιότητες και τον επιχειρηματικό τρόπο σκέψης που θα χρειαστούν για να επιτύχουν σε ό,τι κάνουν στη ζωή τους.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο: aiesec.gr

*Η ιστορία που συμπεριλαμβάνεται στο κείμενο είναι από τον τελειόφοιτο του ΔΕΤ Νίκο Μπουγιούκα που τον Αύγουστο του 2014 εργάστηκε εθελοντικά στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας με το πρόγραμμα Global Citizen.

Αν θες κι εσύ να ζήσεις κάτι παρόμοιο με το Νίκο μπορείς να κάνεις αίτηση για το Global Citizen μέχρι 30 Απριλίου εδώ: http://globalcitizen.aiesec.gr/aitisi


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
nick

AIESEC: Ένα αξέχαστο ταξίδι στη Ρουμανία

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format