Γράφεις εξετάσεις; Μάσα τσίχλα!


Μασάς ,μασάς…φούσκα! Μασάς, μασάς…φούσκα! Και ξάνα τα ίδια, μέχρι να γίνει τόσο σκληρή που κουράζεται το σαγόνι σου και μετά την φτύνεις! Τελικά, όμως αυτό το μικρό πραγματάκι βοηθάει στην συγκέντρωση και στη μνήμη μας ή απλά πρόκειται για έναν μύθο;

Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έντυπο British Journal of  Psychology, οι τσίχλες μπορούν να βοηθήσουν στην συγκέντρωση και στην μνήμη μας. Συγκεκριμένα, στο πείραμα συμμετείχαν 38 εθελοντές, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 2 ομάδες, σε εκείνους που μασούσαν τσίχλα και σε εκείνους που δεν μασούσαν. Τα άτομα αυτά κλήθηκαν για 30 λεπτά να ακούν τους αριθμούς από το 1-9 σε τυχαία σειρά. Αυτό που εξετάστηκε ήταν κατά πόσο μπορούσαν τα άτομα αυτά να θυμηθούν την σειρά των αριθμών.

Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν ότι εκείνοι που μασούσαν τσίχλα αντιδρούσαν πιο γρήγορα και σωστά απ’ ότι εκείνοι που δεν μασούσαν και αυτό διατηρήθηκε ως το τέλος της εργασίας. Οι ερευνητές θεώρησαν λοιπόν ότι η τσίχλα μας βοηθά να συγκεντρωθούμε καλύτερα σε εργασίες που απαιτούν συνεχή παρακολούθηση πληροφοριών που μεταδίδονται προφορικά για κάποιο χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η τσίχλα αυξάνει την ροή του οξυγόνου σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την προσοχή μας. Το περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο μας κρατά σε εγρήγορση και βελτιώνει τα αντανακλαστικά μας. Σύμφωνα με την ερεύνα, δεν θα είχαμε τα ίδια αποτελέσματα εάν προσποιούμασταν ότι μασάμε τσίχλα ( μμμ θα ήθελα πολύ να δω κάποιον να προσποιείται ότι μασάει τσίχλα…).

raven-symone-chewing-gum-nervous

Παρόμοια αποτελέσματα είχε και μία έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Ραδιολογικών Επιστημών της Ιαπωνίας αφού υποστηρίζει ότι με το μάσημα της τσίχλας αυξάνεται δέκα φορές περισσότερο η ταχύτητα των αντιδράσεών μας, ενώ βοηθά ακόμα στην αιμάτωση του εγκεφάλου και ενισχύει τις διαδικασίες της σκέψης και της λήψης αποφάσεων, και μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο των κινήσεων μας και στην βελτίωση των νοητικών μας επιδόσεων.

Στην έρευνα αυτή οι ειδικοί αφού χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες, έδωσαν στους μισούς να μασήσουν τσίχλα, ενώ στους υπόλοιπους τίποτα. Έπειτα τους έκαναν λειτουργική μαγνητική τομογραφία, για να δουν αν υπήρχαν διαφορές στη λειτουργία του εγκεφάλου τους. Αυτό που παρατήρησαν ήταν ότι τα άτομα που μασούσαν τσίχλα είχαν αυξημένη δραστηριότητα σε περιοχές που σχετίζονται με την κίνηση και την προσοχή.

Οι εθελοντές υποβλήθηκαν και σε 2η δοκιμασία διάρκειας 30′, κατά την οποία τους ζητήθηκε να πατήσουν ένα κουμπί είτε με τον αριστερό είτε με το δεξί αντίχειρα, ανάλογα με την κατεύθυνση που ακολουθούσαν μια σειρά από βέλη που προβάλλονταν σε οθόνη. Το αποτέλεσμα ήταν ότι όσοι δεν μασούσαν τσίχλα χρειάζονταν κατά μέσο όρο 545 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να αντιδράσουν, ενώ οι υπόλοιποι μόλις 493.

james-bubble-gum-o

Και μιας που πλησιάζουν οι Πανελλήνιες αλλά και η εξεταστική για τους μεγαλύτερους, μασήστε τσίχλα λίγο πριν…και φτύστε την!

Δείτε επίσης: Ο πυρετός των Πανελληνίων… σε μία λέξη!

Και αυτό είναι κάτι που συνιστούν ειδικοί του Πανεπιστημίου Saint Lawrence στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με την μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Αppetite»αφού η τσίχλα χαρίζει καλύτερα σκορ μόνο αν μασηθεί πριν τις εξετάσεις και όχι κατά τη διάρκειά τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν 224 προπτυχιακούς φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Saint Lawrence τους οποίους και χώρισαν σε τρεις ομάδες. Η μια ομάδα μασούσε τσίχλα πριν αλλά και κατά τη διάρκεια υποβολής της σε διαφορετικά τεστ, η δεύτερη ομάδα μασούσε τσίχλα επί πέντε λεπτά προτού υποβληθεί στα τεστ ενώ η τρίτη ομάδα δεν μάσησε καθόλου τσίχλα πριν την υποβολή της στα τεστ.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι όσοι μάσησαν τσίχλα πριν την εξέταση είχαν καλύτερη απόδοση, αλλά μόνο για 20 λέπτα. Η ομάδα αυτή θυμόταν 25%-50% περισσότερες πληροφορίες σε σύγκριση με τους υπόλοιπους, γεγονός στατιστικά σημαντικό το οποίο όμως σε πρακτικούς όρους αντιστοιχεί σε διαφορά μόλις δυο με τριών λέξεων, όπως είπε ο Σερζ Ονιπερ, επίκουρος καθηγητής Ψυχολογίας που συμμετείχε στη μελέτη.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στο ότι η μάσηση της τσίχλας «προθερμαίνει» τον εγκέφαλο αυξάνοντας τη ροή του αίματος,άρα και του σακχάρου που περιέχει που αποτελεί κάυσιμο για την παραγωγή ενέργειας.

Όσον αφορά εκείνους που μασούσαν κατα την διάρκεια της εξέτασης, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η επιπλέον εγκεφαλική ενέργεια που απαιτείται για την ίδια τη μάσηση στερεί από τον εγκέφαλο πολύτιμη «δύναμη» για να φέρνει εις πέρας τα τεστ. Ωστόσο, ο δρ Όνιπερ ανέφερε πως ίσως τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από τον υπερβάλλοντα ζήλο των συμμετεχόντων όταν τους ζητήθηκε να μασήσουν τσίχλα κατά την διάρκεια της εξέτασης και ότι σε πραγματικές συνθήκες το μάσημα της τσίχλας γίνεται με πιο μηχανικό τρόπο, και έτσι δεν υπάρχει σοβαρή επίδραση στις πνευματικές επιδόσεις.

4378726-dpy4xqh

Με λίγα λόγια, μασήστε την τσιχλίτσα σας γιατί κάνει καλό!!! Όχι σαν κατσίκες όμως…ευχαριστώ!

 

Επιμέλεια: Αργυρώ Σαμιώτη

 

 


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
1
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
argiro

Γράφεις εξετάσεις; Μάσα τσίχλα!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format