Πως θα διατηρήσεις την ταχύτητα και την απόκριση του υπολογιστή σου στα μέγιστα!


Σημείωση: Το άρθρο αναφέρεται κυρίως σε χρήστες με λειτουργικό σύστημα Windows.

Όταν πήρες την απόφαση να αγοράσεις τον υπολογιστή σου, είτε επισκέφθηκες 2–3 καταστήματα, είτε έκανες έρευνα αγοράς απο το διαδίκτυο. Αν οι γνώσεις σου στο “άθλημα” είναι περιορισμένες, ρώτησες κι ένα φίλο που το έχει λίγο παραπάνω. Αυτά που ψάξατε να βρείτε λοιπόν, ήταν μηχανήματα με καλή αναλογία “Value For Money” (που λέμε και στο χωριό μου), αυτή την αναλογία δηλαδή που θα κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή στο budget που έχει ορίσει.

Πήρες λοιπόν ένα μηχάνημα με 4GB μνήμης να κάνεις διάφορα πράγματα ταυτόχρονα, 500GB – 1ΤΒ δίσκου να βάζεις τη μουσικούλα σου και τις ταινιούλες σου, εναν επεξεργαστή που θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις περισσότερες δουλείες που θα τον “χώσεις” να κάνει. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που θα ορίσουν και τις επιδόσεις του “εργαλείου”. Ένα αχτύπητο χαρακτηριστικό, βέβαια, είναι το οτι μόλις μπήκες στο κατάστημα το ερωτεύτηκες επειδή ήταν χαριτωμένο. Άλλο αυτό.

Λοιπόν, έχει περάσει καιρός απο τότε, και έχεις αρχίσει να καταλαβαίνεις οτι ο υπολογιστής σου δεν αποδίδει όπως εκείνες τις ένδοξες πρώτες μέρες, παρ’όλο που έχουν περάσει μόνο 2 χρόνια ή και 1. Έφτασε η μέρα αγαπητή αναγνώστρια και αγαπητέ αναγνώστη να σου πω μερικά πράγματα για το πως θα αναζοπυρώσεις εκείνη την φλόγα, εκείνο το πάθος του πρώτου καιρού.

Ένας πολύ σημαντικός κανόνας που πρέπει να τηρείται και δεν τηρείται, είναι να υπάρχει πάντα το 10% της χωρητικότητας του δίσκου ελεύθερο. Αυτό σημαίνει οτι αν έχεις εναν δίσκο 500GB πρέπει ΠΑΝΤΑ να υπάρχουν ελεύθερα το λιγότερο 50GB.

Το επόμενο βήμα είναι να ρυθμίσεις το πόσα προγράμματα τρέχουν ταυρόχρονα στο παρασκήνιο. Τι εννοώ: Το οτι δεν βλέπεις ανοιχτά παράθυρα, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν. Πολλά προγράμματα εκτελούνται στο παρασκήνιο, ενώ εσύ ακούς απλά μουσική ή γράφεις σε ένα έγγραφο στο Word. Πολλά απο αυτά δεν χρειάζεται να τρέχουν εκείνη την στιγμή ή γενικά.

tumblr_lhwryhhn0m1qb17eso1_500_large_big

Κάνοντας κλικ στο βελάκι αριστερά απο το ρολόι, βλέπεις τα περισσότερα απο αυτά τα προγράμματα και αν κάνεις δεξί κλίκ πάνω στο καθένα, λογικά υπάρχει η σχετική επιλογή για να το κλείσεις. Επίσης, σιγουρέψου οτι τα χρειάζεσαι όλα αυτά, αλλιώς πηγαίνοντας στον Πίνακα Ελέγχου και μετά Προσθαφαίρεση προγραμμάτων, μπορείς να αφαιρέσεις ό,τι εσύ θεωρείς ανεπιθύμητο (πάντα με προσοχή).

Ένας επίσης σημαντικός κανόνας είναι να αποφεύγεις να κάνεις εξαναγκασμένη απενεργοποίηση στο μηχάνημά σου, κρατώντας το πλήκτρο εκκίνησης. Αυτή σου η κίνηση, “σκοτώνει” την δομή των αρχείων του δίσκου. Όταν λοιπόν, το σύστημα ξέρει που είναι τι και μπορεί άμεσα να στο “φέρει” όταν του το ζητάς, μια κατεστραμμένη δομή αρχείων καθυστερεί τα πάντα. Η λύση σε αυτό είναι να κάνεις defragmentation στον δίσκο μια φορά στο τόσο. Εργαλεία για defrag υπάρχουν πολλά και δωρεάν στο διαδίκτυο.

Τέλος, θυμίσου πως οι περισσότεροι υπολογιστές είναι αναβαθμίσιμοι. Αυτό σημαίνει οτι ανα πάσα ώρα και στιγμή μπορείς με μικρά ποσά (σε σχέση με την αξία ενός νέου συστήματος) να αναβαθμίσεις την μνήμη, τον δίσκο ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τον επεξεργαστή.

Αυτά για σήμερα, παραήμουν σοβαρός, το ξέρω. Τα λέμε στο επόμενο επεισόδιο!

 

Γράφει ο Σπύρος Γιαννάκης


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Πως θα διατηρήσεις την ταχύτητα και την απόκριση του υπολογιστή σου στα μέγιστα!

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format