Ο σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την μελλοντική ζωή του κάθε νέου. Πρόκειται όμως για μία διαδικασία η οποία δεν εφαρμόζεται από το ελληνικό σχολείο, με αποτέλεσμα να καλείται ο κάθε μαθητής να προετοιμαστεί ατομικά και να αποφασίσει για τις μελλοντικές του σπουδές ώριμα και συνειδητά σε πολύ νεαρή ηλικία. Κατ’επέκταση η υπεύθυνη επιλογή των σχολών και η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο αφού ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει τον μαθητή σε μία σχολή που δεν επιθυμεί ή να τον αποκλίσει από κάποια άλλη. Στο σημείο αυτό θα δοθούν χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες στους νέους ώστε να συμπλήρωσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.
Αριθμός των σχολών που μπορεί να επιλέξει:
Ο κάθε μαθητής μπορεί να επιλέξει όλες τις σχολές από δύο επιστημονικά πεδία ανάλογα με την κατεύθυνση και το μάθημα επιλογής που έχει πάρει. Σε περίπτωση που ένας μαθητής προσπαθήσει να επιλέξει σχολές από άλλα επιστημονικά πεδία στα οποία δεν έχει το δικαίωμα το σύστημα του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού δεν θα το επιτρέψει.
Η σειρά καταγραφής των σχολών και η σειρά προτίμησης των νέων στο τμήμα εισαγωγής:
Η σειρά με την οποία θα καταγράψουν τις σχολές που επιθυμούν στο μηχανογραφικό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα αφού αυτό θα κρίνει ποια θα είναι η σχολή εισαγωγής του κάθε μαθητή. Οι σχολές που θα επιλεγούν πρώτες έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι και εκείνες που θα περάσουν οι μαθητές, πάντα όμως με βάση τα μόρια του καθενός και τις βάσεις εισαγωγής. Επίσης, πολλοί μαθητές έχουν την εντύπωση ότι αν έχουν μια σχολή σε υψηλότερη θέση στο μηχανογραφικό από άλλον υποψήφιο ότι θα εισαχθούν αυτοί και όχι ο ανταγωνιστής τους. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και αυτό που παίζει ρόλο και εδώ είναι το σύνολο των μορίων. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, η σειρά προτίμησης λαμβάνεται υπόψη ως τρίτο κατά σειρά κριτήριο (μετά τον βαθμό πρόσβασης και το άθροισμα της βαθμολογίας των μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας) μόνο στις Στρατιωτικές σχολές και όχι στα υπόλοιπα τμήματα.
Η προετοιμασία του κάθε μαθητή:
Πριν την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, οι μαθητές θα ήταν καλό να σημειώσουν τα τμήματα που τους ενδιαφέρουν ή τους προκαλούν την προσοχή. Αφού καταλήξουν σε κάποια, μπορούν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τα τμήματα αυτά από τους οδηγούς σχολών αλλά και από το διαδίκτυο ώστε να ενημερωθούν για τους χώρους εργασίας, τα δικαιώματα, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε σχολής και τις προοπτικές εργασίας. Έτσι θα μπορέσουν να επιλέξουν με ορθολογικά κριτήρια τις ακαδημαϊκές τους σπουδές. Επιπλέον, οι μαθητές δεν πρέπει να υποτιμούν τα ΤΕΙ αφού υπάρχουν πολλά αξιόλογα τμήματα με θετικές προοπτικές εργασίας. Ετσί λοιπόν, η η επιλόγη των σχολών πρέπει να γίνει βάσει ενδιαφέροντος και ατομικών δεξιοτήτων αλλά και του συνόλου των μορίων, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι μία σχολή με περισσότερα μόρια είναι καλύτερη συγκριτικά με μία άλλη. Επίσης, οι μαθητές θα πρέπει να συζητήσουν με την οικογένεια τους αν υπάρχει πιθανότητα για σπουδές εκτός του τόπου κατοικίας ή αν οι γονείς εργάζονται σε επάγγελμα που μπορούν οι νέοι να τους διαδεχθούν αν ενδιαφέρονται.
Αυτό όμως που αποτελεί την βάση όλων αυτών είναι ο κάθε μαθητής να επιλέξει τις σπουδές που τον ενδιαφέρουν και να κάνει αυτό που πραγματικά θέλει και αγαπά. Αυτά είναι τα εφόδια με τα οποία θα κατάφερει να συνεχίσει να αγωνίζεται σε ένα απαιτητικό χώρο εργασίας με μεγάλο ανταγωνισμό και υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Επιμέλεια: Αργυρώ Σαμιώτη
Connect with us