Πανελλήνιες 2015: Κριτήρια επιλογής σπουδών


Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει οδηγήσει πολλούς νέους στην ανεργία. Πολλοί είναι αυτοί που αποφασίζουν να φύγουν από την χώρα, έχοντας την ελπίδα για μία καλύτερη και πιο άμεση επαγγελματική αποκατάσταση στο εξωτερικό. Πολλοί είναι οι νέοι που έχουν πάρει το πτυχίο τους αλλά και μεταπτυχιακό και εξακολουθούν να δυσκολεύονται να βρουν δουλειά στο τομέα τους. Υπάρχουν πολλά επαγγέλματα όπως αυτό του δασκάλου που ενώ στο παρελθόν είχε μεγάλη απορρόφηση εργασίας, πλέον θεωρείται κορεσμένο και οι απόφοιτοι δυσκολεύονται πάρα πολύ να βρουν εργασία, ιδίως στον δημόσιο τομέα.

Υπάρχουν όμως πάντα ευκαιρίες απασχόλησης αρκεί να είναι εφοδιασμένοι με υπομονή και επιμονή. Βασική προϋπόθεση βέβαια για να έχουν υπομονή και επιμονή και κατ’επέκταση πιθανότητες εύρεσης εργασίας είναι να έχουν συνειδητά επιλέξει το επάγγελμα το οποίο επιθυμούν να ακολουθήσουν. Αρχικά, θα πρέπει να επιλέξουν τις σπουδές τους με βάση τα ενδιαφέροντα, τις κλίσεις, τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους. Με λίγα λόγια, να έχουν πλήρη αυτογνωσία για το τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους. Κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο για τους νεόυς να το καταλάβουν από μόνοι τους και έτσι τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού και σύμβουλοι προσανατολισμού θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν. Αν ένα επάγγελμα δεν ταιριάζει σε κάποιον δεν θα πρέπει να επιλέγεται.

Ένα ακόμα κριτήριο επιλογής των σπουδών είναι η ενημέρωση του κάθε νέου για το επάγγελμα που έχει επιλέξει. Συγκεκριμένα, για τις συνθήκες, τις αμοιβές, το περιεχόμενο, την ιεραρχική ανέλιξη και κυρίως τις προοπτικές των επιμέρους επαγγελμάτων στην αγορά εργασίας. Τελευταία, η πλειοψηφία των νέων επιλέγει σπουδές και επαγγέλματα με βασικό κριτήριο τις επαγγελματικές τους προοπτικές. Αυτό όμως πρέπει να συνδιάζεται και με τη προσωπικότητα του κάθε νέου γιατί όσο καλές και να είναι οι προοπτικές εργασίας ενός επαγγέλματος αν δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του ατόμου, δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του.

Ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει την επιλογή των σπουδών είναι η οικογένεια. Πολλές φόρές υπάρχει έτοιμη οικογενειακή επιχείρηση και έτσι οι νέοι επιλέγουν το αντίστοιχο επάγγελμα αφού δεν θα δυσκολευτούν να βρουν εργασία. Σημασία όμως και έδω έχει να τους ταιριάζει το επάγγελμα αυτό ετσι ώστε να είναι αποδοτικοί. Η οικογένεια όμως πολλές φορές πιέζει τους νέους να ακολουθήσουν το επάγγελμα που αυτοί θεωρούν καλύτερο. Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει, πρέπει να αφήσουν τον κάθε νέο να κάνει τις δικές του επιλογές. Επίσης, και ο τόπος κατοικιάς παίζει σημαντικό ρόλο αφού εν καιρώ κρίσης οι γονείς ίσως να δυσκολεύονται να στείλουν τα παιδιά τους σε τμήματα εκτός τόπου κατοικίας και έτσι αυτό να μπαίνει εμπόδιο στο να επιλέξουν το επάγγελμα που επιθυμούν.

Τυχαίοι παράγοντες, επίσης, μπορούν να επηρεάσουν την επιλογή ενός επαγγέλματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να σταθούν τυχεροί και να κάνουν κάποια γνωριμία που θα τους προκαλέσει το ενδιαφέρον για κάποιο επάγγελμα και έτσι να επιθυμήσουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα αυτό κάνοντας τις αντίστοιχες σπουδές.

Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ότι όσο υψηλότερες είναι οι ικανότητες, οι μαθησιακές επιδόσεις και η θέληση ενός ατόμου, τόσο ευρύτερη μπορεί να είναι η δυνατότητα επιλογής επαγγελμάτων με αρνητικές προοπτικές στην αγορά εργασίας αφού θα έχει τα εφόδια να αναζητήσει εργασία. Επίσης, ο κάθε νέος πρέπει να έχει ένα ανοικτό ορίζοντα, ώστε να επιλέξει από ένα κατάλογο πολλών επαγγελμάτων που του ταιριάζουν ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης. Στην εποχή μας βέβαια εκτός της απόκτησης του πτυχίου κάποιας σχολής απαραίτητες είναι και οι επιπλέον γνώσεις στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στην αγγλική γλώσσα, καθώς και η διαρκής ανανέωση των γενικών και ειδικών γνώσεων και εμπειριών.

Επιμέλεια: Αργυρώ Σαμιώτη


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Πανελλήνιες 2015: Κριτήρια επιλογής σπουδών

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format