Η ελευθερία του τύπου στο απόσπασμα


07/01/2015 .
Ο κόσμος θρηνεί την «ελευθερία του τύπου,της έκφρασης, του λόγου» .
Η Γαλλία μετρά 12 θύματα.
Η διεθνής κοινότητα εκφράζει τον αποτροπιασμό της για την επίθεση στα γραφεία της εβδομαδιαίας σατυρικής εφημερίδας CHARLIE HEDBO.

Η σημερινή επίθεση έγινε γνωστή παγκοσμίως ήδη από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες και μας άφησε όλους άφωνους (;) . Αλήθεια δεν περιμέναμε εν έτη 2015 μία τρομοκρατική επίθεση με στόχο τον εκφοβισμό και την απαγόρευση της ελευθερίας του Τύπου; Το περιμέναμε αλλά όχι στην Γαλλία, όχι στην Ευρώπη. Τέτοια φαινόμενα μοιάζουν οικεία στην Μέση Ανατολή ή σε χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα ,όπου ελέγχεται και ο παραμικρός ψίθυρος. Όσο βέβαια μας προβληματίζει το σημερινό γεγονός ,άλλο τόσο έπρεπε να μας προβληματίζει και η λογοκρισία στις προαναφερθείσες χώρες αλλά ας μην πλατιάζουμε.
Βασικός λόγος της αιματοχυσίας θεωρείται πως είναι οι αναφορές ,τα σκίτσα ,αλλά και το 64σέλιδο αφιέρωμα ,σατιρίζοντας τον προφήτη Μωάμεθ, της εφημερίδας . Θρησκευτικός φανατισμός και ηλιθιότητα. Η σάτιρα είναι μέρος της ελευθερίας της έκφρασης . Είναι συχνά η κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της σκέψης .Οι γελοιογραφίες και τα σκίτσα είναι τέχνη και η τέχνη σκοπό έχει να προβληματίσει και να δώσει τροφή για σκέψη .Δεν είναι όλα άσπρο – μαύρο . Δεν διακωμωδείται η πίστη κάποιου-αυτή καθαυτή – με ένα σατιρικό σκίτσο . Η πίστη σε προφήτες , η τυφλή πίστη –αυτή είναι που διακωμωδείται

.mohammed-cartoons-charlie-hebdo-muhammed-cartoons-2012-2images

Σατιρίζεται η πίστη στο Ισλάμ γιατί είναι έτσι όπως είναι . Απόδειξη αποτελεί το σημερινό συμβάν. Το Ισλαμ από την μία , η θρησκεία της ειρήνης, και από την άλλη το τρομοκρατικό αυτό χτύπημα. Κάπως οξύμωρο δεν είναι ; Δεν επηρεάζεται από αυτό ο κάθε καλλιτέχνης ; Η απάντηση είναι καταφατική . Ήδη τα πρώτα σκίτσα που σατιρίζουν το Ισλάμ και καταδικάζουν την επίθεση έχουν κυκλοφορήσει .

Και μετά τι;
Το μυαλό δεν σταματα να σκέφτεται ,το στόμα δεν σιωπά, τα χέρι δεν παύει να σχεδιάζει . Πολλοί είναι αυτοί που θα το ήθελαν αλλά ακόμη περισσότεροι είναι αυτοί που επιλέγουν να ζουν σε έναν ελεύθερο κόσμο ,όπου οι λέξεις τρομοκρατία και λογοκρισία θα ήθελαν να βγουν από το λεξικό τους . Τι γίνεται αφού η λογοκρισία και η τρομοκρατία ενώσουν τις “δυνάμεις” τους ; Μετά από αυτήν την αιματοχυσία οι δύο εχθροί της Ευρώπης δυναμώνουν ; Το τρομοκρατικό χτύπημα προκαλεί φόβο εκτός από αποτροπιασμό; Ο άλλος εχθρός ,η ισλαμοφοβία πόσο δυνάμωσε ; Τελικά η τρομοκρατία και η ισλαμοφοβία επηρεάζουν και προκαλούν η μία την άλλη ;

Όσα και αν λεχθούν ,όσα και αν γραφθούν ,όσα και αν ακουστούν , όταν ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπινου γένους απειλείται ,τότε αυτό απαιτεί και επιτάσσει άμεση αντίδραση . Ένα δικαίωμα οικουμενικό, το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης ,που είναι θεσμοθετημένο στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απειλείται από βλακώδη ένστικτα. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ασκείται αυτό το δικαίωμα όσο το δυνατόν περισσότερο και με δυναμισμό. Όσο θα μεγαλώνει ,τόσο λιγότερα θα μπορεί να «χτυπηθεί» .

Για το mystudentpass.gr : Κατερίνα Ρούβαλη


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Η ελευθερία του τύπου στο απόσπασμα

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format