Είναι εύκολο να ζεις μόνος;|Συμβουλές για καλύτερη διαχείρηση των οικονομικών σου


Μια από τις πρώτες εμπειρίες που μπορεί να έχεις ως φοιτητής είναι και αυτή του να ζεις μόνος σου. Στην αρχή θεωρείς ότι αυτό μπορεί να σου προσφέρει μόνο πλεονεκτήματα όπως ανεξαρτησία, ελευθερία, ηρεμία κ.α., αλλά όταν έρθει η στιγμή των υποχρεώσεων βλέπεις ότι δεν είναι όλα ρόδινα. Υποχρεώσεις , όπως η διαχείρηση των οικονομικών σου, η συνέπεια σε ενοίκιο και λογαριασμούςή και η εγκράτεια στις σπατάλες.

Είναι εύκολο να ζεις μόνος;

Ο Γίωργος Μισαηλίδης, πρωτοετής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως μας είπε ζει μόνος του από τα 14, λόγω οικογενειακών αιτιών. Μοιράστηκε μαζί μας αυτή του την εμπειρία, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, αλλά και το πώς είναι στη πραγματικότητα να ζεις μόνος σου σε νεαρή ηλικία, ενώ την ίδια στιγμή σπουδάζεις.

Το μηνιαίο του εισόδημα προέρχεται από την δουλειά του ως προγραμματιστής παιχνιδιών και software, κάτι που καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση μαθημάτων στη σχολή του. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το εισόδημα που αποκομίζει φτάνει ίσα ίσα για τα απαραίτητα (ενοίκιο, λογαριασμούς, φαγητό κτλ.), ενώ οι εξόδοι του περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό.

Στο ερώτημα αν έχει βρεθεί ποτέ σε οικονομικό αδιέξοδο , ο Γιώργος απάντησε ότι, ενώ έχει βρεθεί προσπάθησε να το αντιμετώπισει μόνος του. Σύμφωνα με αυτόν, το να ζητήσεις χρήματα από γνωστούς είναι η εύκολη λύση και συμπληρώνει με χιούμορ ότι το να μείνεις νηστικός κάνει καλό, καθώς αφενός καθαρίζει ο οργανισμός και αφετέρου κατεβαίνει το pH του αίματος στα φυσιολογικά επίπεδα.

Η ιστορία του Γιώργου αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα να ξανασκεφτούμε αν τελικά η ανεξαρτησία και η απόλυτη ελευθερία είναι αυτό που πραγματικά επιθυμούμε, ειδικά σε καιρούς κρίσης.

Υπάρχει όμως τρόπος να διαχειριστείς τα χρήματά σου, ώστε να βάλεις σε μια σειρά και τις υποχρεώσεις σου και τη διασκεδασή σου, αλλά την ίδια στιγμή να αποφεύγεις τις σπατάλες;

Ο Παναγιώτης Μαγιάτης, πτυχιούχος και αυτός του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ο.Π.Α., μας έδωσε κάποιες συμβουλές για το πώς μπορούμε να κάνουμε την υπόθεση της διαχείρησης του πορτοφολιού μας ευκολοτερη.

Ο ειδικός, λοιπόν, προτείνει:

1. Όρισε ημερομηνία πληρωμής ενοικίου. Αν η πληρωμή του ενοικίου είναι αφημένη στα δικά σου χέρια, οργανώσου και όρισε μέρα πληρωμής. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχεις στο μυαλό σου ότι το τάδε χρηματικό ποσό πρέπει να είναι διαθέσιμο την ημερομηνία που έχεις θέσει και θα αποφύγεις να το ξοδέψεις οπουδήποτε αλλού.

2. Κάλυψε τις βασικές σου ανάγκες. Και βασικές ανάγκες είναι το νερό, το φαγητό, το ρεύμα,η θέρμανση κτλ. Οπότε καλό θα είναι έπειτα από το ενοίκιο, να κανονίσεις την πληρωμή των λογαριασμών σου. Μπορεί στην αρχή να σου φανούν παραφουσκωμένοι , διότι δεν έχεις συνειδητοποιήσει ακόμη πόσο κοστίζουν. Με τον καιρό, όμως θα μπορέσεις να τους κοντρολάρεις.

3. Βάλε όρια στα καθημερινά σου έξοδα. Οι καφέδες, τα τσιγάρα, τα εισητήρια για τα μέσα, το φαί από έξω είναι έξοδα που σαν σύνολο φαντάζουν μικρά ανά μέρα. Αλλά αν τα πολλαπλασιάσεις επί 30, το ποσό που βγαίνει για αυτά είναι αρκετά μεγάλο! Περιορισμοί, λοιπόν, στην καθημερινότητά σου θα σου σώσουν κάποια χρήματα στο τέλος του μήνα, τα οποία θα μπορέσεις να τα χρησιμοποιήσεις τον επόμενο!

4. Φρόντισε μόνος σου για το φαγητό σου. Η σίτιση είναι η καλύτερη λύση για τον φοιτητή, ιδιαίτερα για αυτόν που ζει μόνος του, καθώς είναι δωρεάν και σου προσφέρει δύο πλήρη γεύματα την ημέρα. Άλλη μια συμβουλή είναι το να μάθεις να μαγειρέυεις μόνος σου! Σαφώς πιο φτηνό από το φαγητό απ΄εξω και αρκετά πιο εύκολο από ότι νομίζεις!

5. Περιόρισε τις εξόδους σου. Ξέρω ότι σε καίει να βγαίνεις και κάθε βράδυ άμα κάτσει, αλλά το να πεις όχι και σε κάποιες προτάσεις δεν είναι κακό. Το να πεις στην παρέα σου “Παιδιά, αυτό το μήνα έχω στριμωχτεί οικονομικά, άρα δεν θα μπορέσω να ακολουθήσω” είναι παραπάνω από κατανοητό. Δεν είναι ότι και να βγεις δύο φορές την εβδομάδα μαζί τους θα χαθείτε κιόλας.

Τελικά, όπως κι εσύ θα διαπίστωσες, το κλειδί για καλή διαχείρηση του μηνιαίου σου budget είναι να υπάρχει μέτρο. Άλλωστε το λέει και το γνωμικό : “ Μέτρον Άριστον!”.

Γράφει : Έφη Γκαραβέλα


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
Efi

Είναι εύκολο να ζεις μόνος;|Συμβουλές για καλύτερη διαχείρηση των οικονομικών σου

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format