Κρατώντας τις σωστές σημειώσεις | Μέρος 1ο


Το να κρατάς σημειώσεις είναι μια ικανότητα που ποτέ κανείς δεν σου έχει διδάξει. Οι καθηγητές είτε νομίζουν ότι πρόκειται για φυσικό χάρισμα, είτε κάποιος άλλος έπρεπε παλιότερα να μας το έχει διδάξει. Παρόλα αυτά, προτιμούν να παραπονιούνται συνεχώς για το ότι δεν ξέρουμε να κρατάμε αποτελεσματικές σημειώσεις που θα μας βοηθήσουν, αντί απλά να μας μάθουν το πώς.

Είσαι μαθητής λυκείου, φοιτητής σε προπτυχιακό επίπεδο ή σε μεταπτυχιακό επίπεδο; Τότε, το να έχεις τη δυνατότητα να σημειώνεις τις πιο σημαντικές πληροφορίες από οτιδήποτε ακούς ή διαβάζεις είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Όχι μόνο σε βοηθούν να θυμάσαι γεγονότα, ιδέες, υποχρεώσεις που δεν θέλεις να ξεχάσεις, αλλά και η όλη διαδικασία του να τα σημειώνεις όλα αυτά εξασκεί τη μνήμη σου.

Σε τι με βοηθούν οι σημειώσεις;

Ένας από τους λόγους που πολλοί φοιτητές αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να κρατούν καλές σημειώσεις είναι το ότι δεν γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιήσουν τις σημειώσεις αυτές. Επίσης, πολλοί από εμάς προσπαθούμε να καταγράψουμε κάθε λεξη που θα ακούσουμε σε μια διάλεξη ή διαβάζουμε σε κάποιο βιβλίο. Αυτή είναι και η συνταγή της αποτυχίας. Το να είσαι σε συνεχή επιτάχυνση για το τι θα ειπωθεί έτσι, ώστε να το σημειώσεις πάραυτα δεν σου αφήνει περιθώρια να σκεφτείς τι έχεις σημειώσει.

Σε τι σε βοηθούν οι σημειώσεις, λοιπόν; Πολύ απλό: στο να διαβάσεις πιο ποιοτικά και πιο γρήγορα. Και αυτό σημαίνει ότι όχι, οι σημειώσεις σου δεν πρέπει να εμπεριέχουν τα πάντα. Κι αν αυτό σε μπερδεύει, υπάρχει τρόπος να διακρίνεις τι είναι αυτό που χρειάζεται να σημειωθεί και τι όχι:

  1.  Συγκεντρώσου στο τι είναι καινούργιο για εσένα: Το να σημειώνεις πράγματα που ήδη γνωρίζεις δεν σε οφελεί πουθενά.
  2. Σκέψου αν η πληροφορία που μόλις άκουσες μπορεί να χρησιμοποιηθεί αργότερα: Σε μια εργασία; Στην εξέταση; Οπουδήποτε.

Σε τι πληροφορίες πρέπει να εστιάσεις;

  • Ημερομηνίες Γεγονότων: Οι ημερομηνίες θα σε βοηθήσουν να βάλεις τα γεγονότα σε μια σειρά στο μυαλό σου.
  • Ονόματα Προσωπικοτήτων: Το να συνδέσεις κάποιο όνομα με κάποια πληροφορία είναι ένας πολύς καλός τρόπος να εξασκήσεις τη μνήμη σου.
  • Θεωρίες – Ορισμοί: Οι θεωρίες και οι ορισμοί είναι ό,τι πιο σημαντικό συνήθως σε οποιοδήποτε μάθημα, άρα σίγουρα κάτι που δεν πρέπει να χάσεις.
  • Επιχειρήματα: Τα υπέρ και τα κατά ενός ζητήματος, όπως και οι αιτίες και οι συνέπειές του, είναι πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις ευκολότερα ένα γεγονός. Εκτός του ότι αποτελεί την κύρια τροφή για μια εργασία.
  • Ασκήσεις – Παραδείγματα: Τι καλύτερο του να έχεις σημειωμένα στο τετράδιό σου την εφαρμογή όλων αυτών των πληροφοριών που έλαβες την ώρα του μαθήματος; Το τέλειο βοήθημα την ώρα του διαβάσματος, ώστε να ελέγξεις τι γνωρίζεις καλά και τι όχι.
  • Τις δικές σου ερωτήσεις: Σιγουρέψου ότι σημειώνεις οποιαδήποτε ερώτηση σου έρθει την στιγμή που ακούς κάποια πληροφορία. Εκφράζοντας τις απορίες σου και λαμβάνοντας απάντηση για αυτές, φυσικά, μειώνονται τα περιθώρια λάθους κατανόησης της ύλης του μαθήματος.

Στο δεύτερο μέρος του άρθρου θα σου δώσουμε συμβουλές με ποιούς τρόπους μπορείς να κρατήσεις τις σωστές σημειώσεις. Μείνε συντονισμένος!

Επιμέλεια: Έφη Γκαραβέλα


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
1
Geeky
Lol Lol
1
Lol
Love Love
1
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF
Efi

Κρατώντας τις σωστές σημειώσεις | Μέρος 1ο

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format