6 χρόνια μετά : μια άλλη ιστορία


6η Δεκεμβρίου , 27η ημέρα απεργίας πείνας του Ν.Ρωμανού και η 6η «επέτειος» από την δολοφονία του Α.Γρηγορόπουλου . Δύο γεγονότα αλληλένδετα ,το πρώτο συνέχεια του δευτέρου . Η δολοφονία του δεκαπεντάχρονου, τότε, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ,εκείνο το βράδυ του Σαββάτου της 6ης Δεκεμβρίου του 2008 ,σηματοδοτεί την αλλαγή πορείας της ζωής του Νίκου Ρωμανού . Είναι ίσως η αφετηρία της αμφισβήτησης του συστήματος και της εξουσίας για τον νεαρό φίλο του. Είναι η νύχτα που δεν συγκλόνισε βέβαια μόνο τον Ν.Ρωμανό αλλά και ολόκληρο το πανελλήνιο . Μετά το τραγικό αυτό συμβάν το 2008 ,ακολουθεί το 2013 η σύλληψή του για την συμμετοχή του στην απόπειρα ληστείας της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Βελβεντό της Κοζάνης. Η δίκη διήρκησε περίπου έναν χρόνου ,όπου αποφασίστηκαν , όχι ποινές για ένα τρομοκρατικό αδίκημα , αλλά για ένα ποινικό . Ο Ρωμανός δεν αρνήθηκε την συμμετοχή του στην διπλή ένοπλη ληστεία αλλά δεν παραδέχθηκε την σχέση του με την «Συνωμοσία των πυρήνων της φωτιάς» ,όπως υποστηρίζει το κατηγορητήριο.  Έξι χρόνια μετά ο 21 ετών Ν.Ρωμανός μέσα από τις φυλακές του Αυλώνα , όπου κρατείται ως κατάδικος για ένοπλη ληστεία και ως υπόδικος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση ,αιτείται κάτι ,που τον κάνει πρώτο θέμα στις ειδήσεις και στις καθημερινές συζητήσεις.
27 μέρες πριν ξεκίνησε απεργία πείνας .
Ο λόγος ;

Νομοθετικές Ρυθμίσεις

Ο Νίκος Ρωμανός εκτός από κατάδικος(καταδικασμένος για ληστεία ) ,είναι και υπόδικος ( για τρομοκρατία)– εκκρεμούν δηλαδή σε βάρος του και άλλες κατηγορίες . Για τους υπόδικους προβλέπεται ,βάσει της νομοθεσίας, ότι πρέπει να παρασχεθεί σχετική άδεια με τη σύμφωνη γνώμη του ανακριτή, κάτι που δεν είχε γίνει. Μετά την άρνηση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας ,τέθηκε το θέμα της τηλεκπαίδευσης .
Σχετικά με αυτό η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει : Στην παραγρ.1 του άρθρου 58 του ν.2776/1999 «Σωφρονιστικός Κώδικας», προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:
«Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθορίζονται οι προϋποθέσεις, ο τρόπος και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων και εργαστηρίων, καθώς και η συμμετοχή στις εξετάσεις των ανωτέρω φοιτητών κρατουμένων, καταδίκων και υποδίκων, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της σχολής στην οποία φοιτούν, σε περίπτωση που δεν χορηγούνται σ’ αυτούς οι από τα αρμόδια όργανα εκπαιδευτικές άδειες»

Κίνημα συμπαράστασης προς τον απεργό πείνας

Η συμπαράσταση έρχεται κυρίως από την κοινωνία  -που άλλοτε δρα ως κατευθυνόμενη μάζα και άλλοτε ως εννιαίο σώμα – με πορείες αλληλεγγύης μεγάλου μέρους του λαού ακόμα και στις γειτονιές της Αθήνας, με καταλήψεις καθώς από το βράδυ της Πέμπτης, υπό κατάληψη τελεί το κτίριο της ΓΣΕΕ στην Πατησίων, πανεπιστημιακά κτίρια όπως το ΤΕΙ Αθήνας και το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ και δημαρχεία όπως στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο. Στην Θεσσαλονίκη το κινηματοθέατρο «Ολύμπιον» στην πλ. Αριστοτέλους ,βρίσκεται στην ίδια μοίρα ,όπως και το δημαρχείο του Βύρωνα, από χθες το μεσημέρι. Εν συνεχεία ,τόσο ο Διευθυντής του Γυμνασίου/Λυκείου των φυλακών Αυλώνα αλλά και ο δήμαρχος Αθηνών Γιώργος Καμίνης . Συμπαράσταση με την σειρά τους εκδηλώνουν και διάφορες προσωπικότητες ,όπως έγινε στην Συνέντευξη τύπου για τον Νικο Ρωμανό στις 2 Δεκεμβρίου . «Θα ήθελα να έχω φοιτητές σαν το Νίκο Ρωμανό» ανέφερε η καθηγήτρια εγκληματολογίας στο Παρίσι Νατάσα Τσουκαλά, τονίζοντας πως η συναινετική λύση της φοίτησης εξ αποστάσεως που προτείνει ο υπουργός είναι «κατ’ επίφαση σύννομη». «Να σταματήσει ο κυβερνητικός τσαμπουκάς» ζήτησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου ενώ η γιατρός Όλγα Κοσμοπούλου ξεκαθάρισε πως «οι γιατροί δεν θα γίνουμε μηχανισμός καταστολής απεργών πείνας», σημειώνοντας ότι «το κράτος μας ζητά να πράξουμε το αδίκημα της υποχρεωτικής σίτισης» – το οποίο ο απεργός πείνας Νίκος Ρωμανός,χαρακτήρισε ως ΒΙΑΣΜΟ.

1

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ;

Τώρα είναι η στιγμή που εσύ ,όπως και όλοι μας θα πάρουμε θέση. Είναι η στιγμή που στην ζυγαριά της απόφασης θα υπάρχει η λογική και το συναίσθημα . Στην υπόθεση Ρωμανού δημιουργούνται πολλά ερωτήματα ,που μας κάνουν να προβληματιστούμε . Πώς αφού δεν αναγνωρίζει το αστικό δίκαιο ,το επικαλείται; Γιατί είναι τόσο πεισματική η άρνηση της παραχώρησης εκπαιδευτικής άδειας στον κρατούμενο Νίκο Ρωμανό ; Γιατί δεν δέχεται μία μορφή τηλεδιάσκεψης ; Οφείλεται αυτή η άρνησή του στην αντιεξουσιαστική του κοσμοθεωρία ; Υπόδικος ΚΑΙ φοιτητής ; Αστυνόμευση στους χώρους των σχολών ; Η ευκαιρία της χορήγησης 24ωρης εκπαιδευτικής άδειας πιθανότατα οδηγήσει με μία ενδεχόμενη δραπέτευσή του ;Τι τελικά «γέννησε» τον νέο εαυτό του Νίκου Ρωμανού; Εκμεταλλεύεται η όλη κατάσταση από πολιτικές παρατάξεις ; Ευνοεί την κυβέρνηση ,μιας και αποσπά την προσοχή του κόσμου;

Σίγουρα το αίτημα ,η απεργία και οι βαρύγδουπες δηλώσεις δεν είναι τυχαία. ( Σήμερα εξάλλου είναι η 6η επέτειος από την εν ψυχρώ δολοφονία του Α.Γρηγορόπουλου και οι μεγάλες πόλεις θα μεταμορφωθούν σε «κολασμένα τοπία».) Τα γεγονότα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την έκρηξη των κοινωνικών αυτοματισμών , που λειτουργούν ΚΑΙ υπέρ του Νίκου Ρωμανού. Σίγουρα, η  εκπαίδευση ,που μέσα από μία μεγάλη διαδικασία μετουσιώνεται σε παιδεία και ήθος ,είναι βασική ανάγκη του κάθε ανθρώπου. Είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα του κράτους ,αλλά και προϋπόθεση αυτού, για την ομαλή λειτουργία . Αυτό που πρέπει να εξεταστεί είναι ο τρόπος . Ο τρόπος τόσο που ζητείται μία τέτοια άδεια ,υπό αυτές τις συνθήκες ,αλλά και ο τρόπος, που δίνεται .

Βέβαια τέτοιες υποθέσεις έχουν εξεταστεί και σε ευρωπαικό επίπεδο :

Τι ισχύει όμως εκεί;

Δες τι ισχύει ΕΔΩ

Για το mystudentpass.gr : Κατερίνα Ρούβαλη


Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!!

0

What's Your Reaction?

Angry Angry
0
Angry
Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Geeky Geeky
0
Geeky
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

6 χρόνια μετά : μια άλλη ιστορία

συνδέσου

Γίνε μέλος του #MSP
Don't have an account?
Εγγράψου

reset password

Εγγράψου

Γίνε μέλος του #MSP

Captcha!
Choose A Format
Gif
GIF format